Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

STUK: Ol­ki­luo­don häi­riö­ti­lan­teen syynä oli vika reak­to­rin jääh­dy­tys­ve­den puh­dis­tus­jär­jes­tel­mäs­sä

-
Kuva: JUHA SINISALO

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen torstaisesta häiriöstä ei aiheutunut ympäristölle tai ihmisille haitallista radioaktiivista päästöä, kertoo Säteilyturvakeskus (STUK). STUKin mukaan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön tilanne on vakaa ja Teollisuuden voima (TVO) on purkanut varautumistilanteen.

Yksikössä eilen todetun häiriön syy oli vika reaktorin jäähdytysveden puhdistusjärjestelmässä. STUK kertoo, että jäähdytysveteen pääsi radioaktiivisia aineita sisältävää suodatinmateriaalia, joka nosti säteilytason hetkellisesti jäähdytyspiirissä.

STUKin mukaan uhkaa radioaktiivisesta päästöstä ei ollut, sillä reaktorin polttoaine ei vaurioitunut tilanteessa.

Kohonneen säteilyn vuoksi laitoksen turvajärjestelmät käynnistyivät automaattisesti ja henkilökunta ryhtyi ohjeiden mukaisiin toimenpiteisiin.

STUKin mukaan se jatkaa yksikön korjaustoimenpiteiden tehostettua valvontaa.