
Korona-aika on kurittanut fyysiseen läsnäoloon perustuvia urheilu- ja liikunta-aloja merkittävissä määrin. Nyt lienee oikea aika kysyä: miten urheiluliiketoimintaa voisi jatkossa toteuttaa entistä vastuullisemmin, kestävämmin ja kannattavammin – ja miten omaa toimintaa, kuten markkinointia ja myyntiä, talouden vuosikelloa ja verosuunnittelua on mahdollista kehittää johtamisen tueksi?
– Yhteiskunnallisesti urheilu- ja liikunta-alat ovat erittäin tärkeitä. Toiminta perustuu kuitenkin vahvasti fyysiseen läsnäoloon ja viime aikoina alat ovatkin olleet erittäin haavoittuvassa asemassa. Poikkeusaika on osaltaan vahvistanut urheilu- ja liikunta-alojen ajankohtaisia, liiketaloudellisia haasteita, toteaa Lapin AMKin Vastuullisten palveluiden osaamispäällikkö Tarja Tammia.
Näitä ja monia muita haasteita voi lähteä taklaamaan Lapin ammattikorkeakoulun ja Santasport Lapin Urheiluopiston Sport Business Lapland -koulutuksen avulla. Niin ovat tehneet syksystä 2020 lähtien lukuisat urheilijat, valmentajat sekä seura- ja järjestötoimijat kautta maan. Yksi heistä on Levi Snow Sport Academyn päävalmentaja-koordinaattori, kittiläläinen Jukka Markkanen, 38.
– Urheilussa ja liikunnassa on paljon potentiaalia myös liiketaloudellisessa mielessä, ja talous on sportissa aina tavalla tai toisella läsnä. Hakeuduin tähän koulutukseen, koska vastaavaa ei ole ollut tarjolla aiemmin, varsinkaan työn ohessa toteutettavana. Suurimmat oppini olen saanut nykyaikaiseen viestintään ja digityökalujen käyttöön liittyen, kahden lapsen isä sanoo.
Sport Business Lapland -kokonaisuuteen kuuluvat AMK-opinnot voi suorittaa verkko-opiskeluna työn ohessa, eikä opiskelu vaadi aikaisempaa korkeakoulututkintoa.
Koulutus innosti toimimaan

Liiketaloudellisen osaamisen lujittaminen luo perustan sille, että liikunta- ja urheilualojen toimijoilla on edellytyksiä toimia alalla myös tulevaisuudessa. Vaikka rakkaus lajiin on tärkeää, myös myyntiä ja markkinointia täytyy kehittää. Tämän ymmärtämisestä on ollut hyötyä myös Sport Business Lapland -koulutukseen osallistuneelle, hiihtosuunnistuksen viestin maailmanmestari Mirka Suutarille, 26.
– Osallistuin Myy ja markkinoi urheilua sosiaalisessa mediassa -opintojaksolle. Pikkusiskoni Tuulin kanssa olemme pitkään rakentaneet yhteistä urheilijabrändiä, ja koulutus auttoi tajuamaan, mitä meidän oikeasti kannattaa tehdä. Menimme TikTokiin ja innostuimme tekemään huumoripitoisia videoita perinteisempien treenipäivitysten sijaan, Suutari kertoo.
AMK-opintojen laajaan koulutusvalikoimaan ovat tähän saakka kuuluneet esimerkiksi Toiminnan johtamisen ajankohtaiset haasteet sekä Urheilutoiminnan verotus ja kannattavuus -opintojaksot. Niistä hyötyi myös Kempeleen Lentopallo ry:n C3-tyttöjen lentopallojoukkueen johtaja Ulla Rahkola, 44, joka toimii American Express Business Travel -matkatoimiston liikematka-asiantuntijana.
– Kyseisillä opintojaksoilla paneuduimme seurojen varainhankintaan ja talousasioihin, mikä on itselleni tärkeää ja mielenkiintoista. Urheilussa, ja ehkä etenkin seuratoiminnassa kyse on muustakin kuin urheilusta. Työ koostuu suurelta osin talkootyöstä ja myös verotusasiat ovat esillä, hän ynnää.
– Myös sosiaalisen median opintojaksoilta sain paljon vinkkejä. Somen kautta näkyvyyttä voi saada hyvin edullisesti. Myös brändäys on tärkeää, varsinkin yksilöurheilijoille sponsoreiden saamiseksi. Hyvin hoidettu talous luo vakaan pohjan koko urheiluliiketoiminnalle ja kantaa pitkälle, hän lisää.

Kun koulutuksesta saadut tiedot jalostuvat aidoksi toiminnaksi urheilu- ja liikuntatoimijoiden omassa toimintaympäristössä, keskiöön nousee myös kysymys vastuullisuudesta. Sekin on otettu huomioon Sport Business Lapland -koulutuksessa. Urheiluliiketoiminnan vastuullisuus on yksi kantava teema.
– Olemme osaltamme vahvistamassa vastuullisuutta urheilu- ja liikuntasektorilla – nimenomaan vastuullisen liiketoiminnan näkökulmasta, kiteyttää projektipäällikkö Jenni Kemi.
Vastuullista taloudenhallintaa
Myös Jukka Markkanen vannoo vastuullisuuden nimeen. Hän toteaa, että kaiken liiketoiminnan tulisi olla vastuullista, eivätkä urheilu- ja liikunta-alat ole poikkeus. Niiden osalta liiketoiminnan vastuullisuutta ja eettisyyttä on kuitenkin tarpeellista tarkastella muista aloista erillään.
– Meillä Suomessa tulisi panostaa siihen, että olisimme maailman parhaita kokonaisvaltaisessa valmennuksessa, jossa otetaan huomioon ihminen ja ihmisen kyky oppia. Se on tärkeä osa vastuullista valmennustoimintaa. Valitettavan usein kokonaisvaltainen valmennus on vain senttejä, kiloja ja sekunteja sekä digitaalisia musteläikkiä PowerPointeissa, Markkanen kommentoi.
Mirka Suutari komppaa ajatusta omalta osaltaan, huippu-urheilun näkökulmasta. Hänen mukaansa edellytys kansainvälisen tason huippu-urheilussa pärjäämiselle on se, että opitaan luomaan rahaa ja tekemään se vastuullisesti – ja puhaltamaan yhteen hiileen monien eri alojen toimijoiden kanssa.

– Jos haluamme pärjätä kansainvälisen tason huippu-urheilussa, meidän on opittava luomaan siihen rahaa. Urheilutoimijoiden on tärkeää kehittää liiketoimintaosaamistaan ja yhteistyöverkostojaan. Vastuullisuus on sitä, että asioita katsotaan eri näkökulmista ja tehdään yhteistyötä, hän ynnää.
Koulutusta hän suosittelee kaikille, jotka ovat osallisina urheilu- ja liikunta-alojen toiminnassa.
– Ihan kaikille tekisi hyvää pohtia asioita liiketoiminnan näkökulmasta. Kun pääsee mukaan tällaiseen samanhenkiseen porukkaan, motivaatio omaankin tekemiseen kasvaa, hän vinkkaa.
Lappilaisten koulutustoimijoiden, Lapin AMKin ja Santasport Lapin Urheiluopiston yhteistyössä kehittämä urheiluliiketoiminnan koulutuskokonaisuus.
Suunnattu urheilu- ja liikunta-alojen toimijoille, jotka haluavat tehostaa ja uudistaa toimintaansa.
Koulutuksesta:
Tarjonnasta löytyy niin AMK-opintoja kuin lyhytkoulutuksiakin.
Haku syksyn 2021 AMK-opintoihin on käynnissä 17–30.5.2021. Opinnot alkavat 23.8.2021.
Tarjonnassa ovat seuraavat AMK-opinnot: Työyhteisön johtaminen hyvässä seurassa (5 op).
Opintojakso on suunnattu erityisesti seurahallinnossa työskenteleville ja kaikille, jotka haluavat lisää eväitä seuratyöyhteisön työntekijöiden ja vapaaehtoisten johtamiseen.
Opintoihin valitaan 20–25 hakukriteerit täyttävää hakijaa.
Verkossa toteutettavia kontaktikertoja on kerran viikossa, pääsääntöisesti tiistaisin.
Lisätiedot ja hakuohjeet: www.sportbusinesslapland.fi
Lisätietoja:
Koulutus rakennetaan osana SportBusinessLapland-hanketta ajalla 1.11.2019–31.12.2021 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen (ESR) osarahoittamana.
Tavoitteena on vahvistaa urheiluliiketoiminnan osaamista ainutlaatuisessa toimintaympäristössä.
Hanketta hallinnoi Lapin ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana toimii Santasport Lapin urheiluopisto.
Lisätiedot: projektipäällikkö Jenni Kemi, jenni.kemi@lapinamk.fi, 040 482 9434.
