Pakotteet: Suur­lii­ke­mies Boris Ro­ten­ber­gin maat Pel­ko­sen­nie­mel­lä on ta­ka­va­ri­koi­tu

Ylioppilaat: Onnea kevään uudet yliop­pi­laat! – katso Lapin Kansan ha­ku­ko­nees­ta Lapin kuntien uudet yli­op­pi­laat

Kevättulvat: Tänä vuonna Kit­ti­läs­sä ei tar­vit­se pelätä tul­va­va­hin­ko­ja, mutta joka vuosi näin ei ole ollut – ko­ko­sim­me kuvia Lapin tul­vis­ta

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Pääkirjoitus

Sotea ja voi­maan­nut­ta­vaa sisua

-
Kolumni

Syksy on kovin kiireistä aikaa. Talousarvioita laaditaan kuumeisesti seuraavalle vuodelle. Kunnissa sote-kustannukset aiheuttavat lisääntyvässä määrin ennenaikaista harmaantumista. Vuosi 2022 on viimeinen kuntien sote-vuosi ja sen pitäisi olla vielä ns. normaali vuosi, mutta aina pikku mutkia tulee.

Kuntien vuoden 2022 sote-talousarviot vaikuttavat hyvinvointialueiden vuoden 2023 rahoitukseen. Tai ainakin näin väitetään. Tämä on aiheuttanut uudistuksen valmistelijoilta painetta kuntiin vielä ”reilumman” sote-talousarvion toivossa. Toisaalta valtiovalta kannustaa kuntia pienentämään sote-kustannuksiaan ja aikoo palkita näitä säästeliäitä kuntia valtionosuusuudistuksessa tuleville vuosille. Tällainen ristiveto ei ole kenenkään etu. Talousarviot tulee laatia vastuullisesti, niukat resurssit huomioon ottaen ja palvelut turvaten. Sote ei ole mikään koplauksen eikä pelin paikka.

Hieman sisuuntumista on aiheuttanut keskustelu tulevan hyvinvointialueen lähipalveluista ja siitä, onko jokaisessa kunnassa edelleen jatkossa terveysasema. Muistan selvästi ministeri Kiurun vuoden takaisen maakuntakierroksen, jossa hän vahvasti useaan kertaan lupasi, että sote-uudistuksessa ei sammuteta terveysasemien valoja. Toki ymmärrämme, että palveluvalikko tulee yhdenmukaistumaan ja varmasti ajan myötä muuttumaan.


Simon osalta selvitettävänä on, miten yhteistyö Oulunkaaren/Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kanssa voitaisiin jatkossakin hoitaa. Oulunkaari rakennettiin Paras-lain vaatimuksesta ja on ollut hyvä. Tämä sote-uudistus on tehty perusterveydenhuollon toimivuuden ja tasapuolisuuden varmistamiseksi. Valoja ei siis sammuteta!

Erikoissairaanhoito on meillä Meri-Lapissa vielä myös keskiössä. Oman päivystävän sairaalan asema toisena Lapin maakunnan sairaalana on yhteinen vahva tavoite. Tämä velvoittavuus pitäisi vielä saada lakiin kirjattua. Viestiä on sisukkaasti yhdessä vietävä eteenpäin.

Marraskuussa korona on levinnyt. On niin tylyä perua ja rajoittaa tapahtumia jälleen kerran. Mutta jos jotain olemme tässä oppineet, niin sen, että toimitaan terveys edellä. Koronaturvallisuus edellyttää meiltä kaikilta maskien käyttöä ja rokotuksista huolehtimista. Simolaista sisukkuutta vaaditaan nyt kaikilta meri-lappilaisilta koronan taltuttamiseksi!

Voin paljastaa, että sisukkuus on erityisen voimaannuttavaa silloin, kun saa edistää tärkeitä asioita yhdessä. Voimaannutaan ja voidaan hyvin yhdessä!

Kuntien vuoden 2022 sote-talousarviot vaikuttavat hyvinvointialueiden vuoden 2023 rahoitukseen.