Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

So­te-uu­dis­tus ei ole on­gel­mis­sa, kaa­tu­mas­sa tai edes myö­häs­ty­mäs­sä, va­kuut­taa va­lio­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Lohi

Varapuheenjohtaja Laiho epäilee kokouksen perumista vaalipolitiikaksi: "Tähän asti hallituspuolueet ovat olleet yksimielisiä".

Helsinki
Markus Lohen mukaan sote ei ole kaatumassa.
Markus Lohen mukaan sote ei ole kaatumassa.
Kuva: Jussi Leinonen

Hallituspuolueiden näkemyserojen vuoksi torstaina peruttu valiokunnan kokous ei tarkoita, että sote-uudistus olisi ongelmissa, kaatumassa tai edes myöhästymässä. Näin vakuuttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.).

Hänen mukaansa valiokunnassa pidetään laajasti realistisena, että uudistus saadaan vielä kesäkuun puolella vietyä maaliin eduskunnassa, jolloin myös maakuntavaalit voidaan järjestää suunnitellusti tammikuussa.

– Olemme edelleen vähän edellä siitä aikataulusta, mitä perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen kaavailin, Lohi sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hänen mukaansa valiokunta kokoontuu näillä näkymin perjantaina, ja maanantaina työ jatkuu kello kymmeneltä. Lohi ei osaa arvioida, valmistuuko mietintö vielä ensi viikollakaan.

Hänen mukaansa kokous peruttiin, koska 1600-sivuisessa paketissa ilmeni asiantuntijakuulemisten jälkeen vielä hiottavia yksityiskohtia, joista piti ja pitää varmasti vastedeskin hallituspuolueiden kesken keskustella.

Lohi ei puheenjohtajana voi avata, mistä on kyse, koska työ on valiokunnassa kesken.

– Näin isoa pakettia ei pidä viedä paniikilla eteenpäin. Jos tarvitaan aikaa siihen, että ollaan varmoja, että hallituspuolueet ovat yksimielisiä, niin sitten otetaan se aika ja käydään asiat läpi.

Valiokunnan kokouksen peruuntumisesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Asiat tiettävästi ratkenneet

Kiistakysymyksiä ratkoi myös ministeriryhmä sote-palaverissa torstaina. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ehtinyt eduskunnassa kommentoida kokouksen antia muuten kuin, ettei ongelmaa ole. Hallituslähteen mukaan asiat koko lailla ratkesivat.

Perustuslakivaliokunta katsoi yksimielisesti toukokuussa, että esityksen perusratkaisuissa ei ole perustuslaillisia ongelmia, joten esityksen ei tarvitse enää perustuslakivaliokuntaan palata.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kertoi, että kokouksen perumisesta ilmoitettiin aivan yllättäen. Hänen mukaansa tähän asti hallituspuolueet ovat olleet valiokunnassa yksimielisiä.

– Vaikea sanoa, onko hallituspuolueiden välillä nyt olemassa todellisia ristiriitoja vai kuinka paljon tässä on vaalipolitiikkaa.