Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sopimus ei kat­ken­nut

Vesa Ruokamo kyseenalaistaa (LK 29.4.) PVO-Vesivoima Oy:n ja Sallan Paloperän osakaskunnan 2008 sopimuksen lainmukaisuuden. Vesivoimalaitosten rakentamisessa on ollut oleellista, että hakija omistaa riittävän osan laitoksessa käytettävästä vesivoimasta, Jumiskon voimalaitosta rakennettaessa vähintään kaksi kolmasosaa.

Kun lupa rakentamiselle on annettu, on kaikissa lupapäätöksissä todettu, miten vesivoima on 100-prosenttisesti hakijayhtiön hallussa. Yleensä yhtiö on omistanut vesivoiman lähes kokonaan ja pienten osuuksien osalta, joita yhtiö ei ole ostanut, on vesioikeus määrännyt kertakaikkisen korvauksen pysyvästä käytöstä.

Vesivoimaa on voitu myös vuokrata vesivoimalaitoksen käyttöön. Yleensä vuokrasopimukset ovat olleet määräaikaisia, kuten Sallan Paloperän osalta. Lupa voimalaitoksen rakentamiseen ja säännöstelylle on annettu vesilain päätöksellä, eikä niitä ole sidottu vuokrasopimusten määräaikaisuuteen, vaan ne ovat pysyviä oikeuksia.

PVO ja Paloperän jakokunta ovat tehneet 50-vuotisen määräaikaisen sopimuksen vesivoiman vuokrauksesta 7.3.1958.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.