Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

So­pi­muk­seen ei liity epä­sel­vyyk­siä

Vesa Ruokamo esitti (LK 25.5.) jatkokysymyksiä PVO-Vesivoiman ja Sallan Paloperän osakaskunnan välisestä sopimuksesta, joka koskee Isojärven vesivoiman vuokrausta vesivoiman tuotantoon.

Kuten jo aiemmin (LK 6.5.) kerroimme, Pohjolan Voima Oy:n (nykyisin PVO-Vesivoima Oy) ja silloisen Niskala-Paloperän jakokunnan (nykyisin Paloperän osakaskunta Sallan kunnasta) välisen, alkuperäiset osapuolten edustajien ja todistajien allekirjoitukset sisältävän sopimuksen allekirjoituspäivä on 7.3.1958. Sopimuksella sovittiin osakaskunnan omistaman luonnonvesivoiman käytöstä Jumiskon voimalaitoksessa, ei Isojärven säännöstelystä. Sopimusta jatkettiin 30 vuodella 2008.

Lapin maamittaustoimiston julkinen kaupanvahvistaja on vahvistanut uuden sopimuksen ja se on tehty maakaaressa määrätyllä tavalla. Sopimuksesta on jäänyt myös kappale julkiselle kaupanvahvistajalle maanmittauslaitokseen. Vesivoiman vuokrasopimuksen pysyvyyden vakuudeksi voidaan hakea kirjaamista, mutta se ei ole maakaaren mukaan pakollista.

Lupa Jumiskon vesivoimalaitoksen rakentamiseen ja säännöstelyille sekä Isojärven vesien pumppaukselle Ala-Suolijärveen on annettu vesilain mukaisella päätöksellä, eikä niitä koskevaa päätöstä ole sidottu vesivoiman käyttöoikeuden vuokrasopimusten määräaikaisuuteen, vaan ne ovat pysyviä oikeuksia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.