työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

So­me­ys­tä­väl­li­nen Kojamo ihas­tut­taa - milloin vii­mek­si ihas­te­lit jul­kis­ta tai­de­teos­ta?

-
Kuva: Jussi Leinonen
Toimituksesta

Kun Tornionjoki pikkuisen tulvi, täyttyi sosiaalinen media hauskoista kuvista, joissa Kojamo oli uimasilla, kuten lohikalan kuuluukin.

Tornion 400-vuotisjuhlien kunniaksi hankittu Nordbergin möljälle rakennettu Kojamo-veistos ihastuttaa niin torniolaisia kuin muitakin merilappilaisia.

Myös minä kävin kuvaamassa Kojamoa Instagramiini. Samaan aikaan kanssani veistosta ihasteli ja kuvasi aikakin kuusi muutakin ihmistä. Harvinaista, sillä oli kylmä ja vihmoi vettä.


Veistoksen suunnitelleet torniolaislähtöiset taiteilijat Teija ja Pekka Isorättyä kuvailevat teosta sanalla “instagrammable”. Eli suomeksi: veistos on semmoinen, että siitä saa hyviä kuvia sosiaaliseen mediaan.

Veistosta voikin valokuvata monella tavalla. Perinteisesti sen vierestä, mutta myös veistoksen sisältä. Veistoksen sisälle siis voi, saa ja pitää mennä, mikä on mahtavaa!


Virkavapaalla oleva Tornion Aineen taidemuseon johtaja ja Lapin taidetoimikunnan puheenjohtaja Katriina Pietilä-Juntura kirjoitti Lapin Kansassa, että Kojamossa torniolaisten erilaiset odotukset teosta kohtaan täyttyvät. Hänen mukaansa nuori urbaani väestö odotti rohkeaa nykytaideteosta, “valtaväestö” taas perinteisempää, tuttua, esittävää taidetta. Kojamo on kumpaakin.

Simossakin puuhataan vesiaiheista patsasta rakennettavaksi. Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että Simon kunnantalon nurmialuetta voisi somistaa veistoksella, johon ollaankin nyt järjestämässä suunnittelukilpailua.


Milloin olet viimeksi mennyt ihan asiasta tehden kotiseutusi julkista taideteosta ihailemaan tai valokuvaamaan? Usein kävelemme veistosten ja taideteosten ohitse kiinnittämättä niihin huomiota. Ne ovat osa arkea ja toisaalta se toki kertoo myös siitä, että teos on yhtä ympäristönsä kanssa.

Kemissä viime vuosien uusimpia ihastelun kohteita ovat olleet upeat seinämaalaukset.

Oma suosikkikohtani Kemissä on Meripuistokadun meren puoleinen pää. Sieltä näkyy Ukkometto-veistos, Eero Lampisen upea muraali sekä Kemin vaaleanpunainen kirkko. Otimme ystävieni kanssa paikassa erittäin “instagrammablen” kuvan viime kesänä.

Monien Instagram-hetkiin kesäisin pääsee myös esimerkiksi Sisäsataman Sotalapsi-patsas.

Ei ehkä niinkään taiteen takia, vaan koska sen vieressä ja päällä istutaan usein piknikillä.

Veistoksen suunnitelleet torniolaislähtöiset taiteilijat Teija ja Pekka Isorättyä kuvailevat teosta sanalla “instagrammable”.