Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Rikokset: Korona vei po­lii­sien hä­ly­tyk­set ra­vin­to­loi­den edus­tal­ta neljän seinän sisälle – nyt ri­kos­ten osalta ollaan pa­laa­mas­sa ta­val­li­seen arkeen

Si­me­roc­kin kohtalo selviää per­jan­tai­na – ny­kyi­sil­lä ra­joi­tuk­sil­la fes­ti­vaa­li voi to­teu­tua, suun­ni­tel­mia jar­rut­taa ehtojen mah­dol­li­nen täys­kään­nös

Päätös Simerockin toteutumisesta tehdään perjantaina, kertoo festivaalijohtaja Sime Yliaska. Nykyisillä avin määräyksillä festivaali voitaisiin Yliaskan mukaan järjestää, mutta epävarmuutta luovat ohjeiden mahdolliset muutokset.
Päätös Simerockin toteutumisesta tehdään perjantaina, kertoo festivaalijohtaja Sime Yliaska. Nykyisillä avin määräyksillä festivaali voitaisiin Yliaskan mukaan järjestää, mutta epävarmuutta luovat ohjeiden mahdolliset muutokset.
Kuva: Anna Muotka

Yhden Rovaniemen odotetuimman tapahtuman, Simerock-festivaalin toteutuminen on yhä vaakalaudalla. Festivaalijohtaja Sime Yliaska kertoo, että päätös on pakko tehdä huomenna perjantaina.

Festivaalijohtaja ei vielä ennakoi, kumpaan suuntaan hän kallistuu.

– En tiedä siitä vielä yhtään. Päätös täytyy tehdä huomenna, koska silloin tiedossa isoja maksuja, joita ei saa enää takaisin, Yliaska toteaa.

Päätöksentekoa ja festivaalin suunnittelua ovat kesän aikana hankaloittaneet aluehallintoviraston ohjeet tapahtumanjärjestäjille. Nykyiset linjaukset sallivat yli 500 hengen ulkoilmatapahtumat, mikäli järjestäjä pystyy huolehtimaan tapahtumaan osallistuvien turvallisuudesta. Ohjeistukset ovat voimassa elokuun loppuun asti.

Syytöksiä vastuuttomuudesta

Simerockin järjestäjät ovat käyneet keskusteluita Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikön kanssa tapahtuman turvallisuudesta. Infektioylilääkäri Markku Broas on luvannut apua viranomaisilta tulevien turvallisuusmääräysten tulkintaan ja lisäohjeistukseen. Avilta odotetaan vielä tarkennuksia ohjeisiin.

Yliaska kertoo saaneensa paljon syytöksiä vastuuttomuudesta, vaikka Broas on todennut, että tautitilanne on Rovaniemellä rauhallinen.

– Uskomme, mitä Broas sanoo. Kaikki ovat nyt yhtäkkiä infektioasiantuntijoita, ja mediakin nostaa paniikkia altistumisista. Turussa on 15 tartuntaa ja siellä tapahtumia saa pitää ilman mitään erikoisuuksia, Yliaska tylyttää.

Pitävätkö nykyiset säännöt?

Yliaskan mukaan päänvaivaa ovat aiheuttaneet viranomaisohjeiden epäselvyys ja jatkuva mahdollisuus muutoksiin. Hankalimpia ovat olleet festivaalien anniskelualueita koskevat istumapaikka- ja pöytävaatimukset.

Avin ohjeissa myös todetaan, että yli 500 hengen tapahtumissa yleisö pitää tarvittaessa pystyä sijoittamaan erillisiin, enintään 500 hengen lohkoihin. Ohjeista on kuitenkin ollut eriäviä tulkintoja tapahtumanjärjestäjän ja viranomaisten välillä.

– Yleisöä ei tulkintani mukaan tarvitse pystyä jakamaan, ja anniskelualueen tuolit ja pöydät kyllä onnistuvat. Nykyisillä ohjeilla festivaalit voidaan järjestää, mutta pitäisi olla varma tieto, etteivät säännöt enää muutu, Yliaska sanoo.

Toteutuessaan Simerock järjestettäisiin 14.–15. päivä elokuuta. Festivaaleja on suunniteltu joko Ounaspaviljongille tai Mäntyvaaran raviradalle.

Ennakkolipun ostaneille tarjotaan mahdollisuutta saada rahansa takaisin, mikäli festivaalit peruuntuvat. Ostetut liput käyvät myös ensi vuoden festareille.

– Tappiota tulee 200 000 euroa, jos tapahtumaa ei pidetä. Kulut pyörivät koko ajan, ja tulot ovat tältä vuodelta nolla. Tapahtuma pystyttäisiin kuitenkin järjestämään seuraavana vuonna kaikesta huolimatta.

Juttua korjattu 16.7.2020 klo 17:27: Tarkennettu tietoa yleisötapahtumiin liittyvistä, avin antamista edellytyksistä. Avin verkkosivuilla todetaan, että yli 500 hengen kokoista yleisöä pitää tarvittaessa pystyä jakamaan osiin.

Muokattu 17.7.2020 klo 10:27: Otsikkoa muutettu.