Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Siir­to­lai­sia pyrkii Eu­roop­paan myös pan­de­mias­sa – Vä­li­me­rel­lä pe­lä­tään ta­pah­tu­van haak­si­rik­ko­ja, joista ke­nel­lä­kään ei ole tietoa


Italialainen lääkäritiimi tuli lauantaina Ocean Viking -pelastuslaivalle, jossa oli 180 Eurooppaan pyrkivää ihmistä. Avustusjärjestö SOS Méditérranéen laiva oli odottanut rantautumislupaa yli viikon.
Italialainen lääkäritiimi tuli lauantaina Ocean Viking -pelastuslaivalle, jossa oli 180 Eurooppaan pyrkivää ihmistä. Avustusjärjestö SOS Méditérranéen laiva oli odottanut rantautumislupaa yli viikon.
Kuva: FLAVIO GASPERINI / SOS MEDITERRA

Viime viikonloppuna Italia päästi maihin 180 Eurooppaan pyrkivää ihmistä avustusjärjestön pelastuslaivalta. Laiva oli odottanut lupaa rantautua yli viikon joko Maltalta tai Italialta.

Viimein järjestö SOS Méditerranée oli julistanut Ocean Viking -alukselle hätätilan perjantaina.

– Näin tehtiin, koska suuri joukko hyvin traumatisoituneita ihmisiä oli niin kovassa psykologisessa hädässä, että he olivat vaaraksi itselleen ja muille. Emme koskaan ole joutuneet turvautumaan tällaiseen hätäkeinoon historiamme aikana, järjestön operatiivinen johtaja Frédéric Penard sanoi lausunnossa.

BBC:n mukaan siirtolaisten kotimaihin lukeutuvat muiden muassa Pakistan, Eritrea ja Nigeria. He olivat lähteneet matkaan Libyasta, ja heidät pelastettiin merestä neljässä eri ryhmässä viime ja toissa viikolla.

Kaikille pelastetuille on tehty koronavirustesti.

Maanantaina heidät on määrä siirtää Sisiliassa Italian viranomaisten laivaan, jossa he ovat karanteenissa kahden viikon ajan.

Pyrkijöitä jopa enemmän kuin viime vuonna

Vaikka koronaviruspandemia on rajoittanut liikkumista ja maat ovat sulkeneet rajojaan, siirtolaisia pyrkii yhä paperittomasti Eurooppaan Välimeren yli.

Pyrkijöitä kerrotaan olevan liikkeellä jopa enemmän kuin viime vuonna. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n lukujen mukaan huhtikuussa yli 1 130 ihmistä pyrki Pohjois-Afrikasta Italiaan ja Maltaan.

Määrä on yli kaksinkertainen viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Siirtolaisuutta seuraavat järjestöt, kuten IOM, myöntävät, että pandemian vuoksi tilanteesta ei ole tarkkaa kuvaa.

Pelkona on, että Välimerellä tapahtuu niin sanottuja näkymättömiä haaksirikkoja, joista ei ole mitään tietoa.

IOM:n aluejohtaja Ola Henrikson kertoi Euroopan parlamentin LIBE-komitealle kesäkuun puolivälissä, että 60 prosenttia ihmisistä, joiden tiedetään lähteneen Libyasta, on päässyt Italiaan tai Maltalle.

Niin sanotulla keskisellä Välimeren reitillä kuoli maaliskuussa 18 ihmistä ja huhtikuussa 13 ihmistä. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 56 ja 52.

– Meillä on olo, että tämä ei ole tarkka kuva todellisesta tilanteesta, sanoi lausunnossa johtaja Frank Laczko IOM:n data- ja analyysikeskuksesta.

Monet afrikkalaiset menettäneet toimeentulonsa pandemian vuoksi

Keväällä parin kuukauden ajan monet avustusjärjestöt pitivät pelastuslaivansa satamissa pandemian vuoksi.

– Ihmiset pyrkivät lähtemään, vaikka ei olisikaan pelastuslaivoja edessä, YK:n Välimeri-erityislähettiläs Vincent Cochetel kommentoi Euroopan parlamentin LIBE-komitealle.

Huhtikuussa Maltan viranomaiset pakottivat Välimerellä siirtolaisia palamaan Libyaan. Asiasta uutisoi muun muassa New York Times. Libyassa on sisällissota, jossa taistelut kiihtyivät vuosi sitten.

Monet afrikkalaiset ovat menettäneet toimeentulonsa pandemian vuoksi. Useat maat ovat karkottaneet siirtotyöntekijöitä kotimaihinsa.

Lisäksi Itä-Afrikassa kärsitään heinäsirkkojen aiheuttamasta tuhosta. Lähes viittä miljoonaa ihmistä voi uhata nälänhätä.