Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Serbia taipui mie­len­osoit­ta­jien tahtoon – vii­kon­lo­puk­si kaa­vail­tu­ja uusia ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia lie­ven­net­tiin

Serbiassa on osoitettu mieltä kaksi päivää sen jälkeen, kun maa ilmoitti uusista koronaviruksen vastaisista toimista.

Mielenosoittajat ja poliisi ovat tällä viikolla ottaneet yhteen muun muassa Belgradissa.
Mielenosoittajat ja poliisi ovat tällä viikolla ottaneet yhteen muun muassa Belgradissa.
Kuva: ANDREJ CUKIC

Serbia päätti torstaina lieventää viikonlopuksi koronaviruksen vuoksi kaavailtuja rajoitukset kahden päivän mielenosoitusten jälkeen. Presidentti Aleksandar Vucic lupasi torstaina palauttaa maahan rauhan.

– Lupaan, että voimme suojella rauhaa ja vakautta meitä kaikkia järkyttäneistä rikollisten ja huligaanien väkivaltaisista hyökkäyksistä huolimatta, Vucic sanoi videoviestissä.

Vucic sanoi myös olevansa järkyttynyt siitä, että Novi Sadin kaupungintalo selvisi toisen maailmansodan Jugoslavian valtauksesta vahingoittumattomana, mutta ei keskiviikon mielenosoituksista.

– Pyydän vain kaikkia kansalaisiamme Belgradissa Novi Sadissa ja kaikissa muissa kaupungeissa olemaan nousematta roistoja vastaan. Teemme sen valtiona.

Poliisi hajotti maan pääkaupungissa Belgradissa jälleen keskiviikkona tuhansien kivillä ja soihduilla varustautuneiden mielenosoittajien joukon käyttämällä kyynelkaasua.

SIsäministeri Nebojsa Stefanovicin mukaan kymmenen poliisia loukkaantui. Loukkaantuneiden mielenosoittajien määrästä ei ollut tietoa, mutta tv-kuvissa näkyi, miten poliisi hakkasi mielenosoittajia.

Mieltä osoitettiin lisäksi ainakin Novi Sadissa ja Kragujevacissa.

Mielenosoitukset olivat koolla siitä huolimatta, että mielenosoittajia varoitettiin siitä, että kokoontuminen voi levittää koronavirusta. Myöskään presidentti Vucicin keskiviikkona esittämä vihjaus siitä, että viikonlopulle suunnitellut liikkumisrajoitukset voitaisiin perua, ei estänyt mielenosoituksia.

Mielenosoittajia oli kuitenkin keskiviikkona liikkeellä keskiviikkona vähemmän kuin tiistaina. He huusivat presidentti Vucicin eroa vaativia iskulauseita.

Keskiviikon vastaisena yönä jopa kymmeniä mielenosoittajia ja poliiseja loukkaantui mellakoissa pääkaupungissa Belgradissa.

Protesti alkoi rauhallisesti, kun tuhannet belgradilaiset, mukana perheitä ja opiskelijoita, halusivat osoittaa mieltään uudelleen määrättyjä koronarajoituksia vastaan.

Serbiassa oli tiistaina pahin päivä koko pandemian aikana. Presidentti Vucic kertoi televisiossa, että 13 ihmistä oli kuollut ja 120 ihmistä oli hengityskoneissa. Lisäksi yhteensä 4 000:ta ihmistä hoidettiin sairaaloissa. Pahin tilanne on Belgradissa.

Hallitus syyttää uusien tartuntojen kasvusta väestön huonoa hygieniaa. Oppositiopuolueet puolestaan syyttävät presidentti Vucicia siitä, että hän käyttää pandemiaa ja koronarajoituksia vahvistamaan autoritaarista valtaansa. Vucic kieltää syytökset.

Monia Serbiaan koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia purettiin toukokuussa, jolloin muun muassa katsojat pääsivät jälleen jalkapallopeleihin.  Kesäkuussa järjestettiin vaalit, joissa Vucicin johtama progressiivinen puolue otti murskavoiton. Monet oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja.

Hallituksen toimia arvostelleiden mukaan tartunnat lähtivät tuolloin kasvuun.

– Isäni kuoli koronavirukseen. Tämä on hänelle, nuori mielenosoittaja huusi -tv-lähetyksessä tiistaina.

Fakta

Serbia ja koronavirus

Serbiassa yli 17 000 ihmistä on saanut koronavirustartunnan, ja noin 340 ihmistä on kuollut. Maassa on seitsemän miljoonaa asukasta.

Serbia asetti rajoituksia viruksen vuoksi maaliskuussa ja niitä purettiin toukokuussa.

Kesäkuussa maassa järjestettiin parlamenttivaalit. Presidentti Aleksandar Vucicin progressiivisen puolueen vaaliliitto otti murskavoiton. Oppositio boikotoi vaaleja.

Hallituksen kriitikoiden mukaan koronavirustartunnat lähtivät kasvuun tämän jälkeen.

Tiistaina hallitus ilmoitti uusista rajoitustoimista. Ilmoitusta seuranneissa mielenosoituksissa on loukkaantunut ainakin 53 poliisia ja 17 mielenosoittajaa. Ainakin 23 mielenosoittajaa on pidätetty.

Torstaina ilmoitettiin, että suunnitellut rajoitukset astuvat voimaan lievempinä. Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan ja yli 10 ihmisen kokoontumiset kielletään.