Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

"Sel­keäs­ti tämän vuoden vilk­kain vuoro" – lämmin kou­lu­jen­pää­tös­vii­kon­lop­pu sai ihmisiä ka­duil­le ja nosti po­lii­si­teh­tä­vien määrän ko­ro­na-ai­kaa edel­tä­väl­le tasolle

Tampereella ja Kuopiossa tuhatpäiset nuorisokokoontumiset, Helsingissä poliisi tyhjensi suositun Hietaniemen uimarannan ja keskustassa sijaitsevan Sinebrychoffin puiston ihmisistä.

Helsinki
Poliisilla on kautta maan ollut hyvin vilkas viikonloppu.
Poliisilla on kautta maan ollut hyvin vilkas viikonloppu.
Kuva: Mikko Halvari

Lämmin koulujen päättäjäisviikonloppu on saanut ihmiset liikkeelle ja nostanut poliisitehtävien määrät paikoin korona-aikaa edeltävälle tasolle.

– Selkeästi varmaan tämän vuoden vilkkain vuoro ja uskaltaisin sanoa, että varmaan koko maassa, kertoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisilaitokselta STT:lle alkuyöstä kello kahden aikoihin.

– Ainakin hätäkeskustietojärjestelmän perusteella varmaan koronan alkamisen jälkeen kovimmat tehtävämäärät koko maassa ja meilläkin.

Koulujen päättyminen on saanut nuoret kokoontumaan isoin joukoin ympäri maata.

Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella merkittävin yksittäinen nuorten kokoontuminen oli Kuopiossa. Lähes kahdentuhannen nuoren arvioitiin kokoontuneen Kuopion keskustaan Väinölänniemeen ja erityisesti alueella sijaitsevalle uimarannalle.

Jo lauantaina iltakymmenen aikoihin alueella oli useampi pahoinpitely. Väinölänniemi saatiin tyhjennettyä Joutjärven mukaan lopulta alkuyöstä yhden aikoihin. Ennen sitä ihmisiä oli jo ehtinyt poistua alueelta.

Myös Kaakkois-Suomen poliisi kertoo yön olleen vuoden vilkkain ja liikkeellä olleen paljon päihtynyttä nuorisoa. Partiot tekivätkin yön aikana useita lastensuojeluilmoituksia.

– Yön aikana ollut muun muassa useita pahoinpitelyjä, ryöstö, törkeä kotirauhan rikkominen, liikenneturvallisuuden vaarantamisia, rattijuopumuksia, poliisi kirjoittaa Twitterissä.

Helsingin keskustassa järjestyshäiriöitä ja ilotulitteita

Helsingissä poliisi kertoi alkuyöstä ennen kello yhtä tyhjentävänsä Sinebrychoffin puiston ihmisistä. Tviitissään poliisi kertoi, ettei sillä ole mahdollisuutta puuttua yksittäisiin häiriöihin pimeän tultua ja siksi alue on päätetty tyhjentää.

Helsingin poliisi julkaisi aiemmin Twitterissä ilmakuvan Sinebrychoffin puiston juhlinnasta. Kuvassa näkyy, miten osassa puistoa juhlijat ovat ryhmittyneet hajanaisemmin, kun taas toisaalla juhlinta näyttää olevan tiiviimpää.

Poliisi kertoi jo aiemmin tyhjentävänsä samoin perustein Hietaniemen uimarannan ja Tervasaaren. Alueille oli kerääntynyt runsaasti nuoria.

Puoliltaöin julkaistussa tviitissä poliisi kertoi Tervasaaressa räjäytellyn ilotulitteita. Alueella oli muutenkin ollut järjestyshäiriöitä.

Myös Hietaniemessä oli ollut levotonta ja merkittävän paljon järjestyshäiriöitä. Alueella oli ammuttu myös ilotulitteita.

Puolenyön aikoihin myös Itä-Uudenmaan poliisilaitos tviittaili kovaa tahtia päättäjäishumusta. Poliisi kertoi Twitterissä useista nuorten kokoontumisista muun muassa Porvoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä. Kokoontumiset olivat äityneet tappeluiksi muun muassa Hyvinkään Jussintorilla ja Järvenpäässä Järvenpää-talon edustalla.

Loviisassa oli Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan Laivasillan alueella edelleen noin satakunta juhlivaa nuorta ja tunteet olivat paikoin käyneet kuumina. Tiedot perustuivat nuorisotyöntekijöiden tekemiin havaintoihin. Osan paikallaolijoista kerrottiin olevan täysikäisiä.

Naantalissa poliisi otti kiinni joukkotappelijoita

Rähinää on ollut myös Varsinais-Suomessa. Naantalissa alkoi Nunnalahden rannan tuntumassa puolenyön aikaan joukkotappelu. Lounais-Suomen poliisilaitos kertoi paikalla olleen useita poliisipartioita.

Noin puoli tuntia myöhemmin poliisi tviittasi tilanteen päättyneen. Useita joukkotappeluun osallistuneita oli otettu kiinni.

Lounais-Suomen poliisi kertoi myös, että Turun pääpoliisiaseman selviämisasemalle oli tullut illan aikana "valitettavan huonokuntoisia" nuoria. Poliisin mukaan huoltajia pyydetään hakemaan omat nuorensa pois ja jokaisesta tapauksesta tehdään lastensuojeluilmoitus.

Ympäri Sisä-Suomea on puolestaan tehty ilmoituksia häiritseväksi yltyneestä juhlinnasta kotona tai ulkosalla. Juhlijoiden joukossa kerrotaan olleen myös lapsia ja nuoria. Asiasta kertoo Sisä-Suomen poliisilaitos Twitterissä.

Ennen yhtä ihmisten kerrottiin alkaneen poistua Tampereen Pyynikiltä. Aiemmin alueella kerrottiin olleen noin neljä tuhatta nuorta.

Jyväskylän Tuomiojärvellä puolestaan oli Sisä-Suomen poliisin mukaan ennen yhtä arviolta vielä parisataa nuorta.

Pohjanmaan poliisilaitos kertoi Twitterissä poliisille tulleen häiriöihin ja meteliin liittyviä tehtäviä ympäri aluetta.

– Puolenyön jälkeen meno on muuttunut erittäin levottomaksi ympäri Pohjanmaata, poliisi kirjoitti.

Kalajoella puukotustapaus

Kalajoella puolestaan tapahtui puukotus illalla noin kymmenen aikoihin. Oulun poliisin tiedotteen mukaan poliisi on ottanut rikoksesta epäillyn tekijän kiinni.

Oulun poliisin johtokeskuksesta ei lähdetty kommentoimaan tapahtumia STT:lle. Tiedossa ei esimerkiksi ole, kuinka monta henkilöä tapaukseen liittyy tai onko joku haavoittunut. Ei ole myöskään tietoa siitä, liittyvätkö tapahtumat koulujen päättäjäisiin.

Johtokeskuksesta kerrottiin alkuyöstä, että ihmisiä on ollut liikkeellä runsaasti ja tehtävien osalta on palattu normaaliin kesäviikonloppuiltaan.

Itä-Suomen poliisi kertoi aamulla Twitterissä, että sillä oli yön aikana yli 340 poliisitehtävää. Itä-Suomen osalta ennätyslukemat ovat parin vuoden takaa, jolloin juhannuksen aikoihin tehtävämäärä nousi yli 400:n.

Joutjärven mukaan lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön tilanne vastaa jotakuinkin parin vuoden takaisia koulujenpäätös- ja kesänpäätösviikonloppuja.

– Koronasta huolimatta vietettiin aika normaali koulujenpäätöslauantai, Joutjärvi summaa.