Selkeä sää suosii kuu­bon­ga­rei­ta maa­nan­tai­aa­mu­na

Täydellinen kuunpimennys alkaa kello 6.41 - seuraava vasta vuosien päästä

Selkeä sää suosii heitä, jotka haluavat nähdä kuunpimennyksen varhain maanantaina, kertoo Ilmatieteen laitos. Täydellinen kuunpimennys alkaa kello 6.41 ja päättyy kello 7.43.

– Näyttää hyvältä, toteaa meteorologi Hannu Valta aamun ennusteesta kuubongarien kannalta.

Paikoin taivaalla saattaa olla jääkidepilviä, mutta kuun pitäisi kuultaa niidenkin läpi. Pohjanlahden rannikolla on tosin riski paksumpiin sumupilvilauttoihin.

– Muualla maassa on laajalti selkeää, Valta kertoo.

Pimennyksen näkemisen kannalta on käynyt tuuri, koska tammikuu on tilastollisesti pilvistä aikaa.

Kireä pakkanen tosin kannattaa ottaa ulos lähtiessä huomioon, Valta lisää.

– Keski- ja pohjoisosissa 20–30, etelässä jos on selkeää, helposti 15–20 saattaa pakkasta olla juuri silloin aamutuimaan.

Pimennys voidaan havaita kokonaan Pohjois-Suomessa, ja eteläisessä ja itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Kuunpimennystä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksissä, kuunpimennyksen seuraaminen on yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

Täydelliset kuunpimennykset ovat harvinaisia, ja seuraavan kerran sellaista voi ihailla Suomessa vasta vuonna 2025.

Kuunpimennyksessä Kuu on Maan varjossa, mutta ei kuitenkaan muutu näkymättömäksi. Pimennykset tapahtuvat täydenkuun aikaan, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko.

Maanantaisen pimennyksen näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia, Ursa kertoo. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia, mutta alku- ja loppuvaihe näkyvät kokonaan vain Lapissa ja pohjalaismaakunnissa.

Pakkanen paukkuu nyt eri puolilla Lappia.
Pakkanen paukkuu nyt eri puolilla Lappia.
Kuva: Jussi Leinonen