Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Se­ka­ui­ma­ri Ronny Bränn­kärr kes­kit­tyy ke­hi­tyk­seen – tu­los­ra­jo­jen ahne jahti tait­tai­si lu­paa­vaa ke­hi­tys­käy­rää

Kemiläinen Ronny Brännkärr valmentautuu nykyään Tampereella.
Kemiläinen Ronny Brännkärr valmentautuu nykyään Tampereella.
Kuva: Giorgio Scala / Deepbluemedia /

Sekauimari Ronny Brännkärr rakentaa Jere Jänneksen valmennuksessa uraansa maltilla. Brännkärr nappasi joulukuussa Jani Sieviseltä 100 metrin sekauinnin Suomen ennätyksen lyhyiden ratojen MM-kisoissa Melbournessa, mutta alkavan kauden tavoitteisiin ei ole pumpattu ilmaa.

Brännkärr kehittää uraansa eikä keskity vielä tässä vaiheessa Fukuokan 2023 MM-kisojen tai Pariisin 2024 olympialaisten tulosrajoihin.

– Työstän 200 metrin sekaria niin paljon kuin pystyn kohti mahdollisimman kovia aikoja, Brännkärr tiivistää asenteensa edelliseen harjoituskauteen ja viikonvaihteessa Helsingissä toden teolla alkaneeseen kilpailukauteen.

Tavoite on kehittyä päälajissa varsinkin 50 metrin radoilla.

Olympiaraja on Sievisen 1994 uiman maailmanennätyksen alittava 1.57,94 ja MM-raja 1.59,53. Ajat ovat Brännkärriltä sekuntien päässä, joten tärkeintä on säilyttää kehityssuunta viime vuoden mallissa.

MM-kisoista jäi nälkää

Brännkärr oli lyhyen radan MM-kisoissa 17:s sadalla metrillä ja 19:s päämatkallaan 200 metrillä. Lyhemmällä matkalla hän pääsi karsimaan välieräpaikasta, ja riisti siinä uinnissa SE:n nimiinsä ajalla 52,28.

Brännkärrin malttia kuvaa tapa, jolla hän suhtautuu SE-tulokseensa, joka olisi riittänyt alkueräuintina välieräpaikkaan.

– Oli ehkä hyvä asia, että kävi niin. Siitä jäi hyvää nälkää ja toisaalta tieto, että kunto olisi riittänyt välieräpaikkaan, kunhan olisin onnistunut oikeassa paikassa, Brännkärr korostaa.

– Kausi meni joka tapauksessa hyvin. Oli tehty oikeita asioita.

Brännkärr sai Melbournessa myös lyhyiden ratojen 200 metrin sekauintiennätyksensä Sievisen Suomen ennätyksen tuntumaan.

Rintauinti kuntoon

Brännkärrin vahvuudet, monipuolisuus, nopeus ja ketterät käännökset, korostuvat 25 metrin radalla, mutta hän tiedostaa pitkien ratojen vaatimukset ja kehityskohteensa.

– Lyhyellä radalla pystyy pelaamaan nopeudella paljon enemmän kuin 50 metrin radoilla. Pitkällä radalla matka menee enemmän kestävyyspuolelle, Brännkärr vahvistaa.

– Olemme painottaneet myös tekniikka-asioita. Varsinkin rintauinnin tekniikka on ollut heikko viime vuosina. Siinä tuli takapakkia polvileikkausten takia.

Rintauintiin pitää saada sekä vauhtia että taloudellisuutta.

– Sekauinnin muissa lajeissa joutuu tekemään tavallaan enemmän töitä, jos en kykene luottamaan siihen, että rintauinti kulkee helposti. Eli se rokottaa tulosta myös sitä kautta, Brännkärr tarkentaa.

Kehitystavoitteen lisäksi Brännkärr on asettanut minimitavoitteekseen pääsyn alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin, jotka järjestetään elokuussa Dublinissa.

– Kaikki on sitten plussaa, mitä sen päälle tulee, Brännkärr korostaa.