Pääkirjoitus

Se paljon puhuttu toinen aalto

-

Koronavirus on hallinnut uutisointia koko kesän ajan. Välillä näytti jo hieman paremmalta, kun hallitus purki tiettyjä viruksen leviämisen estämisrajoituksia.

Viime viikot ovat lukujen perusteella näyttäneet, että virus leviää edelleen keskuudessamme. Nyt puhutaan urheilutermein toisesta aallosta. Ainakin jääkiekossa toinen aalto tarkoitti sitä, että maalisyöttö annetaan takaa tulevalle hyökkääjälle tai puolustajalle, joka pistää lätkän verkkoon. Nyt toinen aalto tarkoittaa jääkiekossakin tärkeämpiä asioita. Kyse on pelaajien terveydestä ja  seurojen tulevaisuudesta. Jos koronavirus jatkaa leviämistään, niin SM-liigan tulevaisuuskin on vaakalaudalla.

Yle uutisoi viime viikolla, että joka viidestoista sekunti ihminen menehtyy koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Tällä tavalla ilmaistuna tuo luku näyttää rumalta. Ei ainakaan allekirjoittaneella ole minkäänlaista hinkua lähteä lomailemaan ulkomaille, missä epidemiatilanne on Suomea pahempi. Jopa Haaparannalle suuntautuvat Martti-kerhon järjestämät kauppareissut ovat jääneet odottamaan terveempiä aikoja.

Osa suomalaisista suhtautuu suositeltaviin rajoituksiin välinpitämättömästi. Omaehtoinen karenssi ei ohjaa kaikkien matkaajien käyttäytymistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiukensi ohjeistustaan, jonka mukaan töihin tai kouluun ei ole asiaa, kun palaa Suomeen matkustusrajoitusmaasta. Nähtäväksi jää, miten koulujen ja päiväkotien avaaminen vaikuttaa tautitilanteeseen.

Maanantaina THL tiedotti 17 uudesta koronatapauksesta. Tautitapauksia  on yhteensä 7 601. Ainakaan itse en halua olla mukana kasvattamassa tuota lukua. Pyrin pitämään edelleenkin turvavälin kauppareissuillani ja annan edellä olevan pakata kaikessa rauhassa omat tavaransa hihnalta ostoskasseihinsa. Olen myös muutaman kerran muistuttanut liian lähelle tunkevaa asiakasta turvavälistä ja osoittanut lattialla olevia merkkejä. Vastaukseksi on tullut lähinnä paheksuvia katseita.

Koronasta on tullut osalle meistä jokapäiväistä arkea. Se ei enää hätkäytä samalla tavalla kuin maaliskuussa. Pitääkö meidän kokea korona ystävä- tai perhepiirissä, jotta siihen suhtauduttaisiin asian vaatimalla vakavuudella?

Mahdollinen koronaviruksen toinen aalto voi pahentua talven iskiessä päälle. Kokoontumisrajoitusten väljentymisen vuoksi myös ihmisten väliset kontaktit ovat lisääntyneet.

Myönnän. Kävin itsekin kuuntelemassa Kemin sisäsatamassa viime lauantaina 1960- ja 1970-luvuilla tehtyä musiikkia. Siellä turvaetäisyys pääsi aika ajoin unohtumaan hyvätuulisilta musiikin ystäviltä.