kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Sa­vo­lai­nen se­lä­tet­tiin Belg­ra­din MM-mols­kil­la – "Tuttu liet­tua­lai­nen ajoitti tiukan lenkin Ar­vis­ta"

Belgrad
Arvi Savolainen koki selätystappion Liettuan Mindaugas Venckaitisille.
Arvi Savolainen koki selätystappion Liettuan Mindaugas Venckaitisille.
Kuva: RITCHIE B. TONGO

Arvi Savolaisen MM-Belgradin painiperjantaissa oli kaikkea: hän pyöritti aluksi ylivoimaisen pistevoiton Japanin Yuta Narasta. Alkuhämmingin jälkeen hätäilemätön Savolainen käsitteli voitokkaasti myös Hollannin Tyrone Sterkenburgia.

Kunnes kylmä suihku valui Savolaisen niskaan: Liettuan Mindaugas Venckaitis otti 97-kiloisesta Savolaisesta nasakan niskalenkin ja selätti suomalaistoivon.

Se oli sitten siinä.

– Arvi vyörytti vahvasti Japanin Naraa. Haaston jälkeen hollantilainen joutui Arvin pihteihin. Tuttu liettualainen ajoitti tiukan lenkin Arvista, päävalmentaja Juha Lappalainen selvitti.

Jonni Sarkkinen väänsi rohkeasti perjantain keräilyottelussa. Hän kohtasi 77-kiloisissa USA:n Kamal Beyn. Sarkkinen hävisi.

– Bey pyrki niskalenkkiin, jonka sain passattua ja kerrytin itselleni pisteitä. Se ei riittänyt. Kimmoisa ja kova kumiukko Bey oli. Moni sarjassani oli kova, mutta ei mahdoton, nälkää minulle jäi, Sarkkinen selvitti.

Toni Metsomäki (87 kg) aloittaa MM-urakkansa lauantaina.

Jos painija ei Belgradin MM-kisoista lunasta maalleen olympiapaikkaa eli sijoitu viiden parhaan painijan joukkoon sarjassaan, ensi vuoden Pariisin olympialaisiin voi päästä vielä karsintaturnausten kautta.

Olympiakeväänä 2024 järjestetään ensin eri maanosien karsinnat. Euroopan karsintaturnaus mitellään Azerbaidzhanin Bakussa 4.–7. huhtikuuta; 9.–12. toukokuussa painitaan Istanbulissa koko maailman karsintaturnaus.

Painin MM-kisoista ja eri karsintaturnauksista seuloutuu 16 painijaa kuhunkin painoluokkaan. Kreikkalais-roomalaisessa painimuodossa olympiasarjoja on kuusi: 60, 67,77, 87, 97 ja 130 kg.