Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Sau­di­lii­ga on noussut lom­pak­ko pul­lol­laan haas­ta­maan Eu­roop­paa huip­pu­jal­ka­pal­lon pe­laa­ja­kau­pois­sa

Saudi-Arabian Valioliigan tähtäimessä ovat etenkin suositut tähdet, jotka ovat uransa ehtoopuolella.

Helsinki
Cristiano Ronaldon vanavedessä on jo siirtynyt huippupelaajia Saudi-Arabian liigaan.
Cristiano Ronaldon vanavedessä on jo siirtynyt huippupelaajia Saudi-Arabian liigaan.
Kuva: JOSE SENA GOULAO

Englannin miesten Valioliigan siirtoikkunan aukeaminen on muodostunut pelaajakauppojen katalyytiksi. Tänä vuonna päivämääräksi oli asetettu 14. kesäkuuta.

Seurat tekevät sopimuksia ikkunoiden ulkopuolellakin, mutta ne käytännössä virallistetaan vasta sallittuna aikana. Näin Espanjan, Ranskan, Saksan ja Italian suurseurat pystyvät kilpailemaan tähtipelaajista, vaikka siirtoikkuna on kiinni heinäkuun alkuun asti.

Englannin valioliigaseurat ovat törsänneet viime vuosina ylivoimaisesti eniten eikä haastajaa näkynyt, ennen kuin Saudi-Arabia marssi tänä vuonna pelaajamarkkinoille öljyvaltion lompakko pullollaan.

Raha ratkaisee

Kun lajilegenda Cristiano Ronaldo lähti vuodenvaihteessa Al-Nassrin riveihin, pohdittiin, kuinka moni seuraa perässä.

Aiemmin Yhdysvaltojen MLS tai Kiinan Superliiga oli paikka, johon hiipuvat tähdet lähtivät tienaamaan eläkelisiä, mutta Saudi-Arabia pystyy tarjoamaan moninkertaista palkkaa.

Vaikka Lionel Messi valitsi saudien 500 miljoonan dollarin sijasta Floridan hiekkarannat, moni muu on allekirjoittanut sopimuksen Lähi-itään.

Pelkästään tämän viikon keskiviikkona Chelsea myi Saudi-Arabiaan N'golo Kanten, 32, Kalidou Koulibalyn, 32, sekä Edouard Mendyn, 31. Jokainen heistä oli voittamassa seurajoukkueturnaus Mestarien liigaa vielä pari vuotta sitten.

Vuoden 2022 maailman parhaan jalkapalloilijan Kultainen pallo -palkinnon voittanut Karim Benzema, 35, edustaa myös ensi kaudella saudiseuraa.

Syypäänä seurat vai pelaajat?

Huippujalkapallon seurasiirrot lähteytyvät pitkälti italialaiseen journalistiin Fabrizio Romanoon, jonka tiedonvälitystä pidetään aihepiirin luotettavimpana. Käytännössä jokainen yli 30-vuotias tähtipelaaja on hänen mukaansa ollut Saudi-Arabian haavissa.

Cristiano Ronaldo on useasti sanonut, että toivoo Saudi-Arabian liigan nousevan maailman parhaiden joukkoon. Hänen mukaansa se vaatisi kuitenkin myös nuorien pelaajien saapumista, ettei taso hiivu kuten Kiinassa kävi.

Eurooppalaiset seurat myyvät mielellään pelaajia ylihintaan, koska silloin ne pystyvät kilpailemaan nousevista vetonauloista.

Seuroja syytetään harvoin. Onhan hiljaisesti hyväksytty, että Lähi-idästä rahoitetaan periaatteessa kaikkia mahtijoukkueita.

Jalkapallossa on niin paljon tasokkaita joukkueita, että jos ansioituneella pelaajalla on sopimus, hän saa hyvin pitkälti vaikuttaa tulevaisuuteensa.

Mihin syyttävän sormen pitäisi siis osoittaa?