Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Sara Kui­vis­to palasi voi­tok­kaas­ti juok­su­ra­doil­le: "Olen kun­nos­sa, siitä ei ole mitään huolta"

Miesten juoksumatkoilla Viljami Kaasalainen paineli ennätyksensä ja Joonas Rinne kauden parhaansa.

Jyväskylä
Sara Kuivisto aloitti kilpailukauden 1500 metrin voittoajalla 4.12,47.
Sara Kuivisto aloitti kilpailukauden 1500 metrin voittoajalla 4.12,47.
Kuva: SUL

Viime kesänä Suomen ennätyksiä sekä 800 metrillä että 1 500 metrillä hurjastellut Sara Kuivisto avasi kilpailukautensa Jyväskylän gp-kisoissa tiistaina. Terveyshuolista läpi kevään ja alkukesän kärsinyt Kuivisto juoksi 1 500 metrin kisan voittoon Harjun stadionilla ajalla 4.12,47.

– Olen tosi onnellinen, että pääsen ylipäätään juoksemaan. Kesäkuun puolivälissä alkoi näkyä valoa tunnelin päässä. Ensimmäinen juoksu ei minulla ole koskaan kovin lennokasta, vähän sellaista vääntämistä oli, Kuivisto totesi.

– Tämä kesä on ollut kyllä tosi haastava. Jossain vaiheessa olin varma, että en pääse ollenkaan juoksemaan. Tänään jännitti enemmän kuin normaalisti.

Elokuun puolivälissä alkaviin Münchenin EM-kisoihin Kuivisto lähtee maltillisin tavoittein. Todennäköisesti tällä kertaa matkavalinta kohdistuu vain 800 metrille.

– Varmasti juoksu tästä paranee, kun lähtöjä saa alle. Kalevan kisoissa juoksen molemmat matkat, mutta EM-kisojen kannalta valinta kohdistuu todennäköisemmin 800 metrille. Pääsin juoksemaan niin vähän keväällä, että se näkyy väkisinkin 1 500 metrillä, Kuivisto summasi.

– Olen kunnossa, siitä ei ole mitään huolta. Tästä se homma lähtee.

Samuelsson jäi toiseksi

Suomen ennätyksen 100 metrillä pari viikkoa sitten juossut Samuli Samuelsson ei yltänyt huippuvauhtiin Jyväskylän sateisessa illassa. Kellot pysähtyivät tällä kertaa aikaan 10,35, jolla irtosi toinen sija Sveitsin Pascal Mancinin jälkeen.

– Sain ihan unelmalähdön ensimmäisellä, mutta sitten ammuttiin takaisin varaslähdön takia. Toisessa lähtö oli ihan surkea. Varmasti aika olisi ollut parempi, mutta tällaista pikajuoksu välillä on, Samuelsson sanoi.

– Huono maku jäi juoksusta. En saanut oikein juoksua rullaamaan huonon lähdön jälkeen. Ihan luottavainen olen silti tulevia kisoja ajatellen.

Kaasalainen ja Rinne vauhdissa

200 metrin tuore Suomen ennätyksen haltija Samuel Purola kokeili Jyväskylässä vauhtiaan täydellä ratakierroksella. Purola oli toinen 400 metrin matkan ajalla 46,80. Viljami Kaasalainen oli kuitenkin ykkönen ennätyksellään 46,54. Myös Eljas Aalto alitti 47 sekuntia.

Edellisen kerran kolme suomalaista miestä on juossut alle 47 sekunnin saman kauden aikana vuonna 1988.

– Tätä on odotettu koko kesä. 47-alkuisia aikoja on juostu ihan liikaa. Ei millään pahalla Samuelia kohtaan, mutta ei voi antaa kakkosen juoksijoiden voittaa. Tämä tuo ehdottomasti lisää virtaa omalle uralle, Kaasalainen herkutteli.

Joonas Rinne tykitti kauden parhaansa 800 metrillä ja tarrasi entistä vahvemmin kiinni EM-kisapaikkaan ajalla 1.46,36. Ville Lampinen juoksi toiseksi ennätyksellään 1.46,78.

– Nyt tuli loppuun asti. Halu voittaa oli kova ja mahtavaa, että tuli kunnon aika samalla, Rinne jutteli.

Ida Ravaska viides ratakierroksella

Lappilaisurheilijoista Veitsiluodon Kisaveikkojen Ida Ravaska sijoittui 400 metrillä viidenneksi 54,95. Saman matkan B-erässä VKV:n Erika Utriainen paransi omaa ennätystä kolme sadasosaa aikaan 57,04.

Ratakierroksen voitti Joensuun Katajan Mette Baas 53,25.

100 metrillä olivat mukana VKV:n Elisabet Salmela ja Pohjan Koiton Emma Mäkikallio. Salmela pinkaisi B-erässä toiseksi 11,99 ja Mäkikallio C-erässä viidenneksi 12,35.

Tervolan Terävän Saana Peura ponnisti pituushypyn B-kilpailussa toiseksi 560.

Hän osallistui myös 19-vuotiaiden 100 metrille, jossa sijoitus oli neljäs ajalla 12,76.