Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Sara Kui­vis­to jatkaa en­nä­tyk­ses­tä toiseen To­kios­sa - 1500 metrin vä­li­erä­paik­ka irtosi Suomen en­nä­tyk­sel­lä 4.04,10

Tokio
Sari Kuivisto ja Tsekkiä edustava Kristiina Mäki tutkivat tulostaululta uutta Suomen ennätystä. Myös Mäki nappasi paikan välieriin.
Sari Kuivisto ja Tsekkiä edustava Kristiina Mäki tutkivat tulostaululta uutta Suomen ennätystä. Myös Mäki nappasi paikan välieriin.
Kuva: VALDRIN XHEMAJ

Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto etenee ennätyksestä toiseen Tokion olympialaisissa. Hän otti maanantaina aamulla välieräpaikan 1 500 metrillä, kun hän sijoittui alkuerässään neljänneksi Suomen ennätysajalla 4.04,10.

Kuivisto juoksi Tokiossa Suomen ennätykset myös 800 metrin alku- ja välierissä.

Tonnivitosella Kuivisto kohensi edellistä, kesäkuun lopussa juoksemaansa SE-aikaa 4.05,39 yli sekunnin. Hyvällä vetoavulla ennätys alittui jopa helposti.

– Ei tuntunut miltään. Hyvä, että hengästytti maalissa, Kuivisto myhäili.

– Juoksu oli taktisesti ihan loistava. Luotin 150-prosenttisesti loppukiriini. Tiedän, että jos satasta juostaan, olen tuossa porukassa parhaasta päästä, eikä lopussa tarvinnut edes juosta täysillä. Ei ollut pienintäkään epäilystä missään vaiheessa.

Juoksun vauhdinjako yllätti Kuiviston iloisesti. Hän arvioi ennalta, että meno olisi verkkaista.

– Hyvä, että joku lähti vetämään. Pystyin juoksemaan rauhassa, ei mennyt säätämiseksi kuten hiljaisessa vauhdissa.

Vauhti alkoi tosin kiihtyä toden teolla vasta 800 metristä, jonka kärki ohitti ajassa 2.16,14.

Vastustajat ovat noteeranneet kehityksen

Kuivisto tunsi palautuneensa hyvin kisojen aiemmista juoksuistaan.

– Eivät ne vieneet voimia. Vanhan kone on lähtenyt nyt käyntiin, Kuivisto naurahti.

– Olen kymmenen vuotta treenannut tätä varten. Että pystyy juoksemaan paljon, ja kulku vain paranee. Tiesin jo aamulla, että tämä on taas mun päivä.

Huippukunto ja järkkymätön itseluottamus näkyvät Kuiviston olemuksessa, ja hän on tuonut sen esiin toistuvasti haastatteluissaan.

– On älyttömän vahva olo ja itsetunto on niin korkea kuin voi olla, Kuivisto kuvasi tunnelmiaan.

Myös vastustajat ja muut joukkueet ovat panneet merkille suomalaisjuoksijan parantuneen vauhdin.

– On kiva verkata verkkakentällä, kun kasi meni niin hyvin. Jopa brittien team leader tuli kehumaan. Nostattaa itsetuntoa, kun olen vähän merkattu nainen täällä.

Tilaisuus on hyödynnettävä

Juoksut ovat onnistuneet toistuvasti niin hyvin, ettei Kuivistolla ole enää tuntumaa mahdollisuuksiinsa eikä rajoihinsa.

– En tiedä, ei mitään hajua. Toivotaan, että rajat nähdään täällä, Kuivisto vastasi, kun häntä pyydettiin arvioimaan, mihin hän voisi tällä hetkellä kyetä 1 500 metrillä.

Kuiviston ennätystehtailu johtuu kehityksen lisäksi tilaisuudesta. Olympialaisissa hän on päässyt vauhdikkaisiin eriin ja on kyennyt hyödyntämään vetoavun.

– Tulosta tulee, kun pääsee tällaisiin kisoihin. Toivottavasti portit nyt aukeavat vauhtijuoksuihin ulkomailla, kuten jo kasin jälkeen sanoin.

Keskiviikon välierää Kuivisto ei ollut vielä pohtinut, mutta vakuutti uskovansa finaalimahdollisuuksiinsa.

Mäki toipui synnytyksestä ennätysvauhtiin

Kuivisto nosti myös esiin Tshekin ja Suomen kaksoiskansalaisen Kristiina Mäen suorituksen. Tshekkiä edustava Mäki otti Kuiviston erästä viimeisen jatkopaikan ennätyksellään 4.04,55.

– Olen niin ylpeä Kristiinasta. Hän on saanut alkuvuodesta lapsen ja juoksee nyt olympialaisissa ennätyksen. Uskomatonta, Kuivisto ihasteli.

1 500 metrin välierät juostaan keskiviikkona kello 13 Suomen aikaa.