Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Sam­mel­vuon val­men­ta­ma ve­nä­läis­jouk­kue kohtaa olym­pia­ki­so­jen len­to­pal­lo­fi­naa­lis­sa Ranskan – "Jon­kin­lai­nen ihme ta­pah­tui"

Brasilian johto suli käsittämättömästi kolmannessa erässä.

Helsinki/Tokio
Tuomas Sammelvuo halasi Victor Poletaevia välierävoiton jälkeen.
Tuomas Sammelvuo halasi Victor Poletaevia välierävoiton jälkeen.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjän olympiakomitean joukkue eteni torstaina värikkäiden vaiheiden jälkeen Tokion olympiakisojen miesten lentopalloilun loppuotteluun. Venäjän olympiakomitean miehistö voitti välierässä olympiakultaansa viiden vuoden takaa puolustaneen Brasilian 3–1 (18–25, 25–21, 26–24, 25–23).

Sammelvuon suojatit kaatoivat alkulohkossa Brasilian suoraan erin 3–0, mutta kaksi tuntia ja kahdeksan minuuttia kestänyt välierä oli tiukempaa vääntöä.

Brasilia johti kolmatta erää jo 20–12 ja oli 23–19-tilanteessa vain kahden pisteen päässä siirtyäkseen erissä 2–1-johtoon. Kärsivällinen Venäjän joukkue kuitenkin kuroi eron kiinni ja kiri erävoittoon saakka.

Varsinkin keskitorjuja Ivan Jakovlev ja laidasta hyökännyt Jaroslav Podlesnih olivat 37 minuuttia kestäneessä kolmannessa erässä venäläisten takaa-ajossa vireessä. Neljäs erä oli numerollisesti tiukka, mutta Venäjän olympiakomitean joukkue oli jo hankkinut kolmannen erän takaa-ajollaan yliotteen Brasiliasta.

– Jonkinlainen ihme tapahtui. Ei 20–12-tilanteesta pitäisi pystyä nousemaan voittoon, Sammelvuo muisteli käsittämättömästi kääntynyttä kolmatta erää Ylelle.

Venäläisjoukkueen pisterohmu oli kokenut hakkuri Maksim Mihailov, joka kunnostautui 22 merkinnällä. Hän voitti olympiakultaa jo 2012 Lontoossa, kun Venäjä kukisti viiden erän jännitysfinaalissa juuri Brasilian 3–2. Brasilian Yoandy Leal Hidalgo kuittasi Tokiossa välierässä 18 pistettä.

Ranska haastaa

Toisessa välierässä Ranska kaatoi Argentiinan 3–0 (25–22, 25–19, 25–22). Ottelu kesti vain tunnin ja 27 minuuttia.

Ranska on Tokiossa ainoana joukkueena kyennyt voittamaan Venäjän olympiakomitean miehistön. Tosin Venäjän olympiakomitean joukkueella ei ollut B-lohkon kohtaamisessa suurempaa panosta. Välierien kaikki neljä joukkuetta tulivat B-lohkosta.

Sammelvuon valmentama venäläisjoukkue on vahvoilla otteillaan loppuottelun ennakkosuosikki. Venäläispelaaja Dmitri Volkov kuitenkin muistutti, ettei ole syytä kiirehtiä asioiden edelle.

– Emme ole voittaneet täällä vielä mitään. Pääottelumme on kahden päivän päästä, Volkov sanoi Sport-Ekspressille.

– Once in a lifetime chance (Kerran elämässä -tilaisuus). Nautitaan, Sammelvuo kuvaili finaalia.

Miesten lentopallofinaali ja pronssiottelu pelataan Tokiossa lauantaina.