Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Sa­la­liit­to­teo­riat hei­lut­ta­vat de­mo­kra­tioi­ta­kin

Mitä yhteistä on pizzagatella, birtherismillä ja väestönvaihtoteorialla? Ne kaikki ovat salaliittoteorioita, joille ei ole esitetty tieteellistä todistuspohjaa.

Pizzagate lähti siitä, kun Yhdysvalloissa uskoteltiin, että kaksi demokraattiedustajaa piti panttivankinaan lasta pitserian takahuoneessa. Heidän väitettiin harrastavan pedofiliaa ja näin salaliittoteoria sai jopa hengenvaarallisia piirteitä aseistetun henkilön hyökätessä kyseiseen pitseriaan.

Birtherismillä tarkoitetaan epäilyä entisen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman syntyperästä. Hänen syntyperäänsä väitettiin muuksi kuin Yhdysvallat, mikä ei ole totta. Ainoastaan hänen esi-isänsä ovat kotoisin Keniasta, mutta Barack Obama on syntynyt Yhdysvalloissa. Silti hänen taustansa on käytetty poliittisen kamppailun välineenä.

Vahvimmin tätä väitettä on viljellyt parhaillaan presidentinvaaleja käyvä Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien Donald Trump.

Yhdysvaltojen presidentiksi jälleen pyrkivä Donald Trump on tunnettu salaliittoteorioiden levittäjä.
Yhdysvaltojen presidentiksi jälleen pyrkivä Donald Trump on tunnettu salaliittoteorioiden levittäjä.
Kuva: Patrick T. Fallon / AFP / Lehtikuva

Väestönvaihtoteorialla tarkoitetaan valkoisen väestön korvaamisella muun ihonvärisellä väestöllä. Yleensä tätä teoriaa käytetään maahanmuuttovastaisuudessa.

Vaikka nykykehitys teollisuusmaissa osoittaisi päinvastaista kehitystä, maahanmuuttovastaisuutta on perusteltu väestönvaihtoteorialla jopa poliittisten puolueiden voimalla. Myös Suomessa on heitelty epäilyjä median tasapuolisuudesta ja uhkailtu jopa riippumattoman median rahoituksen vähentämisellä.

Mediakentän pirstoutumisella heikennetään kansalaisen mediakriittisyyttä. Kun lähteitä on useita, totuuspohja rapautuu ja uhkaa lopulta demokratiaa sekä yhteiskuntarauhaa. Lopulta jää vain vahvemman oikeus totuudesta, eikä niinkään se, mitä maailmasta kerrotaan tai mitkä asiat tosiasiallisesti vaikuttavat politiikassa tai muussa yhteiskunnallisessa kehityksessä.

Paljon merkittävämpää on lopulta se, että meille välitetään oikea kuva eletystä maailmasta kuin se, että meillä on loputtomasti vaihtoehtoja tulkita maailmaa.

Sami Korkiakoski