Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Sai­raus­pois­sa­olois­ta tulee yh­teis­kun­nal­le yli viiden mil­jar­din kus­tan­nus vuo­sit­tain, mutta niiden vä­hen­tä­mi­seen on keinoja

Terveystalon ja Kevan selvitysten mukaan sairauspoissaolot aiheuttavat miljardikustannukset vuosittain. Varsinkin mielenterveyden ongelmat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat pitkittyviä poissaoloja. Yhtä henkilötyövuotta kohti sairauspoissaolokulut ovat yrityksissä reilut 2 500 euroa vuosittain.

Työntekijöiden sairauspoissaoloissa nousevat esille mielenterveysongelmat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Molempiin auttaisi ennaltaehkäisevä työterveyshuolto, todetaan Terveystalon Tekemättömän työn vuosikatsauksessa.

– Mielenterveysongelmissa välittämisen kulttuuri on tärkeä. Esimiehelle pitäisi voida halutessaan keskustella asioista. Ensimmäisen keskustelun ei tarvitsisi olla se, kun joku on pielessä, sanoo Terveystalon kehittämisylilääkäri Maaret Helintö.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksissa eli esimerkiksi selkäkivussa tärkeää on ennaltaehkäisy silloin, kun ongelmia ei vielä ole. Työpaikalla tämä tarkoittaa työergonomiaa ja oikeanlaisia työntekotapoja, vapaalla liikuntaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.