Pääkirjoitus: Suden kan­nan­hoi­dol­li­nen jahti on aloi­tet­ta­va Suo­mes­sa mah­dol­li­sim­man pian

Viikon kuva: Ruuhkaa Jää­me­ren­tiel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Säh­kö­ve­ro uusiksi

Kokoomus ja muut hallitukseen lähdössä olevat oikeistopuolueet suunnittelevat leikkauksia kansalaisten tarvitsemiin etuuksiin ja palveluihin. Ei muka ole rahaa niiden ylläpitämiseen.

Pitäisi osata katsoa sinne, missä rahaa oikeasti on liiankin kanssa. Isoja rahoja liikkuu varsinkin yrityksissä, joista monet tekevät satojen miljoonien voittoja. Kaiken lisäksi näiden voittojen saalistamista tuetaan verorahoilla. Tuoreen selvityksen mukaan yrityksiä tuetaan joka vuosi noin yhdeksällä miljardilla eurolla suorien tukien ja verohelpotusten muodossa.

Yksi merkittävä yritysten verohelpotuksen kohde on sähkövero. Vero on kotitalouksille ja palvelualan yrityksille 2,253 senttiä kilowattitunnilta. Teollisuudelle vero on 36 kertaa pienempi, vain 0,062 senttiä/kwh.

Motivan mukaan teollisuus käyttää vuodessa sähköä noin 37 terawattituntia. Sähköveroa kertyy silloin noin 23 miljoonaa euroa vuodessa. Jos teollisuuden käyttämää sähköä verotettaisiin samalla tavalla kuin kotitalouksien sähköä, veroja kertyisikin noin 834 miljoonaa euroa vuodessa.

Ehdotan teollisuuden sähköveron nostamista oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden nimissä tasolle, jonka kotitaloudetkin joutuvat maksamaan. Tällä rahalla voidaan perua monet kansalaisia uhkaamassa olevat leikkaukset.

Muualtakin rahaa on löydettävissä. Yksi pohjaton kassa tuntuu olevan sellainen, josta syydetään miljardikaupalla rahaa aseiden ostamiseen. Huomattava osa näistä rahoista pitäisi käyttää tappamiseen valmistautumisen sijasta ihmisten hyvinvoinnin tukemiseen.