Mainos

Säh­kö­au­ton yh­teis­käyt­tö on osa ny­ky­ai­kais­ta elä­män­tyy­liä ja asu­mis­mu­ka­vuut­ta – ”Lii­ken­ne­pääs­tö­jen vä­he­ne­mi­sen lisäksi mui­ta­kin huo­mat­ta­via etuja”

Napapiirin Energia ja Vesi Oy toimitti Domus Arctica -säätiön uuteen puukerrostaloon DAS Keloon useita nykyaikaisia energiaratkaisuja. Lisäksi DASin työntekijät pääsivät kokeilemaan Neven omistaman sähköauton yhteiskäyttöä tutustuen samalla sekä sähköisen liikenteen edistämiseen että jakamistalouteen.

Kirsti Saviaron ja Tommi Aherron mukaan DASin kokemukset yhteiskäytöstä ovat rohkaisevia.
Kirsti Saviaron ja Tommi Aherron mukaan DASin kokemukset yhteiskäytöstä ovat rohkaisevia.
Kuva: Petteri Nissinen / Neve

Opiskelija-asuntokiinteistö DAS Kelo on konkreettinen esimerkki uuden teknologian mahdollistamista ja Neven toimittamista moderneista energiaratkaisuista.

Talossa syntyvän jäteveden lämpö otetaan talteen kiinteistön vedenlämmitystä varten, ja vedenkulutusta on pian mahdollista seurata mobiilisovelluksen avulla. Kiinteistön katolle asennettujen aurinkopaneelien tuottamaa energiaa hyödyntävät muun muassa kaksi parkkipaikalla sijaitsevaa sähköauton latauspistettä. Latauspisteet ovatkin olleet tänä syksynä ahkerassa käytössä, kun DASin henkilöstö on huristellut ekologisella Volkswagen Golf e -yhteiskäyttösähköautolla.

– Energiatehokkaat ratkaisut autoilu mukaan lukien ovat osa nykyaikaista ja fiksua asumista. Uusi teknologia tukee myös sähköistä liikennettä ja tekee siitä jatkuvasti helppokäyttöisempää, Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten esittelee yhteiskäyttöauton varaamiseen luotua NeveSharing-alustaa.

Neve panostaa sähköisen liikenteen edistämiseen.
Neve panostaa sähköisen liikenteen edistämiseen.
Kuva: Menestyvä Rovaniemi

Neven ja DASin sähköautoyhteistyökokeilu jalkautetaan pian myös DAS Kelon asukkaista muodostettavan pilottiryhmän keskuuteen. Opiskelijoiden asuminen ja eläminen tapahtuu pitkälti kodin, kampuksen ja keskustan liepeillä. Käyttötarve ja ajettavat välimatkat ovat usein lyhyitä.

– Yhteiskäyttöauto ei seiso tyhjän panttina, vaan sen käyttöaste saadaan korkeaksi useamman käyttäjän ansiosta.

Neve panostaa sähköisen liikenteen edistämiseen

Sähköinen liikenne yleistyy sitä mukaa, kun tietoisuus siitä lisääntyy. Neven sähköautojen latausverkosto koostuu Lapissa noin 20 latauspisteestä, joista käytetyin on Rovaniemen pikalatauspiste.

– Epäkunnossa olevasta latauspisteestä tulee palautetta välittömästi, Gullsten havainnollistaa sähköautojen käyttäjämäärän kasvua.

Sähköisen liikenteen ratkaisuja kehittämällä ja tuottamalla Neve tuo taloudellisen ja ekologisen liikkumisen helposti saataville. Se on toimittanut esimerkiksi Pellon kunnalle sähköautojen latauspisteen avaimet käteen -periaatteella.

– Nykyaikana on selvää, että muiden etujensa lisäksi ympäristöä säästäville ja kuluja kurissa pitäville innovatiivisille ratkaisuille on jatkuvasti enemmän kysyntää, Gullsten iloitsee.


Tiesithän, että Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n veden ja kaukolämmön hinnat pysyvät ennallaan vuonna 2020 ja Rovaniemen Verkko Oy:n sähkönsiirto halpenee entisestään!