Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Säätiö on to­teut­ta­nut kau­pun­ki­stra­te­giaa

Lapin Kansassa on käyty ansiokasta keskustelua siitä, kuuluuko kylien kehittämissäätiö Rovaniemen kaupunkikonserniin ja onko kaupunginhallituksella sekä kaupunginjohtajalla suoraa ohjausvaltaa säätiön hallitukseen. Samalla on kyseenalaistettu säätiön toimintaa.

Näitä kysymyksiä on säätiön toimeksiannosta selvittänyt säätiölain asiantuntija asianajaja Oili Kela, jonka laatimassa muistiossa todetaan: ”Säätiömuodossa on poikkeuksellista muihin oikeushenkilömuotoihin se, että säätiöllä ei ole omistajia eikä jäseniä, joilla olisi valta käyttää omistajan päätösvaltaa. Säätiölle lahjoitettu omaisuus on säätiön omaisuutta. Vaikka säätiö kuuluisi kirjanpidollisesti tytäryhteisönä konserniin, säätiö poikkeuksellisena organisaatiomuotona ei ole emoyhteisön varallisuutta.

Säätiölain säännökset eivät lähtökohtaisesti estä sinänsä ottamasta huomioon perustajan tai säätiössä määräysvaltaa käyttävän toivomuksia varojen käytössä, jos ne ovat yksinomaan säätiön edun mukaisia ja edistävät välittömästi säätiön tarkoituksen toteutumista. Tarkoituksenmukaisuuskysymyksistä ja säätiön toimintastrategiasta päättää kuitenkin aina säätiölle valittu johto.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.