Saako elokuva aikaan ja­pa­ni­lais­ten tu­ris­tien in­vaa­sion? – Ja­pa­ni­lai­set mat­kus­ta­vat rak­kaus­ta­ri­nan perässä Lappiin

Levillä ja Kolarissa kuvattu japanilaiselokuva pian ensi-illassa

Snow Flower -elokuvan tarina pohjautuu vanhaan kiinalaiseen rakkauslauluun.
Snow Flower -elokuvan tarina pohjautuu vanhaan kiinalaiseen rakkauslauluun.

Levi houkuttelee nyt japanilaisia elokuvaturisteja. Helmikuussa saapuvat ensimmäiset ryhmät, joissa matkailijat haluavat kulkea muun muassa Kittilän Levillä kuvatun Snow Flower -elokuvan kuvauspaikoilla.

Snow Flower, eli japaniksi Yuki no Hana -elokuvan ensi-ilta on Suomessa 21. ja 22.1., Japanissa elokuva nähdään helmikuun ensimmäinen päivä. Heti tämän jälkeen Suomeen ja Lappiin saapuvat ensimmäiset elokuvan teemassa kulkeva ryhmämatkat.

– Japanissa rakastetaan elokuvia. Siellä ilmiönä on elokuvamatkailu, eli ihmiset haluavat matkustaa samoihin paikkoihin, missä elokuva on kuvattu, Levin Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Maija Palosaari kertoo.

Hyvänä esimerkkinä tästä on ensimmäinen Suomessa kuvattu japanilainen elokuva, Naoko Ogigamin ohjaama Ruokala Lokki, jonka tapahtumat sijoittuvat helsinkiläiseen kahvioon.

– Vaikka elokuva on ilmestynyt 13 vuotta sitten, matkailijoita saapuu edelleenkin Japanista juuri tämän elokuvan innoittamana.

Japanilaiset suurin aasialaisryhmä

Palosaaren mukaan oli monen toimijan summa, että elokuvan kuvaukset lopulta saatiin Suomeen.

– Kyllä näistä tuotannoista on kova kilpailu muiden pohjoismaiden kanssa.

Palosaaren mukaan ratkaisevaan asemaan nousi muun muassa audiovisuaalisen alan tuotantokannustin, jota on maksettu ulkomaisille elokuvaproduktioille nyt muutaman vuoden ajan. Tuki mahdollistaa 25 prosentin maksuhyvityksen Suomessa toteutetun tuotannon kuluista. Vastaava tuki on käytössä esimerkiksi Islannissa.

– Kun Visit Finland ja House of Lapland osaltaan auttoivat heidän saamiseksi Suomeen ja Lappiin, me halusimme varmistaa, että heidät saadaan nimenomaan Leville.

Japani on Leville hyvin tärkeä kohdemaa markkinoinnissa.

– Vaikka suurin osa kansainvälisistä matkailijoista saapuu tänne Euroopasta, ovat japanilaiset suurin ryhmä aasialaismatkailijoista, Palosaari kertoo.

Kyse on myös tietoisesta profiloitumisesta.

– Japanilaiset eivät mielellään halua lomailla samoissa kohteissa kuin kiinalaiset.

Vilkkain sesonki ajoittuu edelleenkin uudenvuoden tietämiin.

– Teemme kuitenkin kaikkien Lapin matkailutoimijoiden kanssa paljon työtä sen eteen, että saamme aikaistettua tätä sesonkia jo alkusyksyyn, jolloin revontulia voi jo nähdä.

-
Kuva: Warner Brothers

"Anna minun rakastua kerran elämässäni"

Elokuvan tarina pohjautuu vanhaan klassiseen japanilaiseen talvirakkauslauluun ”Snow Flower”.

Elokuvassa Miyuki (Ayami Nakajo) on taistellut sairautensa kanssa lapsesta saakka. Hänelle annetaan vain vähän elinaikaa, jolloin hän päättää toteuttaa unelmansa ja matkustaa luvattuun maahan - Suomen Lappiin nähdäkseen revontulet.

Japanissa Miyuki joutuu taskuvarkaan uhriksi, jolloin hänen elämäänsä ilmestyy lasiartesaani Yusuke (Hiroomi Tosaka). Selviää, että kauppa jossa hän työskentelee, on vaikeuksissa taloudellisesti.

Nakajo lupaa maksaa hänelle miljoona yeniä. Vastineeksi hän haluaa, että nuorukainen on hänen kavaljeerinsa seuraavan kuukauden.

Elokuvan kohtaukset on kuvattu Kolarin rautatieasemalla ja sen läheisyydessä, Könkään Taivaanvalkeissa, Pallaksen alueella, Helsingissä sekä Tokiossa.

Kun kuvauskohteesta oli loppuvuodesta 2017 sovittu, itse kuvaukset toteutettiin hyvin nopealla varoitusajalla helmikuussa. Kittilän ja Kolarin kuvaukset toteutettiin noin kolmen viikon aikana.

– Meneillään oli vilkas sesonki, tokihan ison ryhmän majoittamisten ja ruokailuiden järjestämisessä oli haastetta.

Kuvausryhmässä oli mukana noin 55 henkilöä, joista noin parikymmentä oli suomalalaista.

Suurin osa kuvausryhmästä majoittui Könkään Taivaanvalkeissa, missä pääosa Lapin kuvauksista myös tehtiin.

Omat haasteensa paikallisten yritysten toimintaan toi myös elokuvaryhmän erilainen rytmitys. Esimerkiksi sää ja revontulien esiintyminen vaikuttivat paljon kuvausaikatauluihin.

– Jos sää oli otollinen kuvaamiseen, niin sitten kuvattiin, ruokailut ja muut hoidettiin sen jälkeen, vaikka keskellä yötä.

Miten revontulten kanssa lopulta kävi, saapuivatko ne paikalle?

– En ole itsekään vielä elokuvaa nähnyt, mutta sen tiedän, että revontuletkin taivaalla kuvausten aikana näkyivät.

Katso Snow Flower -elokuvan traileri tästä:

Tausta

Snow Flower

Japaniksi Yuki no Hana

Elokuva on kertomus rakkaudesta, uskollisuudesta ja elämän arvokkuudesta.

Elokuvan ensi-illat Helsingissä 21. tammikuuta ja Kittilässä Levi Summitissa 22. tammikuuta.

Elokuvan kesto on 2 tuntia, ja se on tekstitetty englanniksi.

Tuottaja: Mr. Toshihisa Watai

Ohjaaja: Mr. Hashimoto

Pääosissa: Hiroomi Tosaka - Yusuke Watabiki

Ayami Nakajo - Miyuki Hirai

Saki Takaoka - Miyuki's mother

Yhteistyökumppaneita Suomesta: Business Finland, Lapin elokuvakomissio House of Lapland, Levin Matkailu, Finnair, Helsinki Marketing, Hullu Poro ja Hotelli Levi Panorama.