Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Sää läm­pe­nee vii­kon­lop­pu­na – Län­si-La­pis­sa läm­pö­ti­la voi kivuta sun­nun­tai­na lähelle hel­le­ra­jaa

Kesäkuun alku on ollut noin neljä astetta keskimääräistä viileämpi, sanoo päivystävä meteorologi.

Sunnuntaina lämpötila nousee monin paikoin jo 20 asteen yläpuolelle. Länsi-Lapissa lämpötila voi kivuta lähelle hellerajaa, 23 asteeseen.
Sunnuntaina lämpötila nousee monin paikoin jo 20 asteen yläpuolelle. Länsi-Lapissa lämpötila voi kivuta lähelle hellerajaa, 23 asteeseen.
Kuva: Minna Tielinen

Perjantaina on vielä melko viileä päivä, mutta viikonloppuna sää lämpenee. Perjantaina lämpötilat jäävät koko maassa 20 asteen alapuolelle. Pohjois-Lapissa lämpötila voi jäädä viiden asteen tuntumaan.

Perjantain ja lauantain vastaiset yöt ovat viileitä ja hallaa voi esiintyä yleisesti, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin.

Lauantaina Suomeen virtaa lämpimämpää ilmaa, ja viikonlopusta on tulossa aurinkoinen lähes koko maassa. Lauantaina lämpötila kipuaa 15 ja 20 asteen välille. Lämpimintä on Lounais-Suomessa.

Sunnuntaina lämpötila nousee monin paikoin jo 20 asteen yläpuolelle. Maan länsiosissa ja Länsi-Lapissa lämpötila voi kivuta lähelle hellerajaa, 23 asteeseen.

Kesäinen viikko luvassa

Ensi viikosta on tulossa kesäinen. Alkuviikosta sää lämpenee varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

Pohjois-Lapissa lämpötilat saattavat jäädä kymmenen asteen paikkeilla, koska Jäämereltä tulee kylmempää ilmaa. Oulun korkeudella lämpötila on alkuviikosta 20 asteen paikkeilla.

Keskiviikkona hellettä voi olla myös Pohjois-Pohjanmaan korkeudella.

– Torstai näyttää jatkuvan lämpimänä.

Vähäisten sateiden takia metsäpalovaroitus on lauantaina voimassa Etelä- ja Länsi-Suomessa sekä Meri-Lapissa. Sunnuntaina metsäpalovaroitus laajenee Pohjois-Savoon ja Etelä-Karjalaan.

Päivystävä meteorologi Solin kertoo, että kesäkuun alku on ollut noin neljä astetta keskimääräistä viileämpi.

– Paikoin on ollut harvinaisen, jopa poikkeuksellisen, viileä kesäkuun alku, mutta nyt säät ovat lämpenemässä.