Ruu­tin­puis­toon tulee pa­del­kent­tä – Tornion si­sä­hal­lil­le on ollut ky­syn­tää

Ilari Jussila (oik.) ja Matias Ollonqvist pelasivat parina Lapparin padelhallissa.
Ilari Jussila (oik.) ja Matias Ollonqvist pelasivat parina Lapparin padelhallissa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Karihaaran Verkkopalloseuran tenniskentät Kemin Ruutinpuistossa saavat seurakseen pikkuveli padelkentän. Kentän rakentaa Hallirakentajat Lappi Oy.

– Parasta aikaa teemme puistossa betonipohjaperustaa kentälle. Tavoitteena on, että ensimmäiset pelit pelataan ulkokentällä heinäkuun ensimmäisellä viikolla, Hallirakentajat Lappi Oy:n Juhani Jokinen kertoo.

Uusi kenttä sijaitsee aivan tenniskentän vieressä. Ruutinpuistoon on näin syntymässä Kemin kesäinen mailapelikeskittymä.

Padelkenttä on pelaajien käytössä alkukeväästä myöhäissyksyyn. Kun lunta tulee kentälle, niin pelikausi päättyy. MBV-Sport toimittaa kentän korkeat lasiseinät, joten kova tuulikaan ei estä padelin pelaamista. Kentän perustamiskustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 50 000 euroa.

Jokinen on mukana myös Lappi Padel Oy:ssä. Yrityksellä on kaksi kenttää Torniossa Elämystehdas Lapparin kiinteistössä.

– Kentillä on ollut aivan mukavasti käyttöä. Kenttien varaaminen onnistuu padellappi.com sivuston kautta. Itse olen aiemmin pelannut tennistä, mutta nyt se on vaihtunut padeliin. Kun pelaamassa on tasaiset parit, niin pallo elää pelissä pitkään, Jokinen sanoo.

Juhani Jokinen siirtää pintamaan pois padelkentän alta. Jos lasiseinät tulevat ajoissa Kemiin, niin kenttä on pelaajien käytössä heinäkuun alussa.
Juhani Jokinen siirtää pintamaan pois padelkentän alta. Jos lasiseinät tulevat ajoissa Kemiin, niin kenttä on pelaajien käytössä heinäkuun alussa.
Kuva: Jouni Valikainen

Kolme kertaa viikossa

Kemissä asuva Ilari Jussila löysi padelin, kun hän opiskeli Turussa. Nykyisin hän käy vähintään kolme kertaa viikossa pelaamassa padelia Lapparin  kentillä. Miehet ovat keränneet viidentoista pelaajan ryhmän, joka käy säännöllisesti ottamassa mittaa padelkentällä toisista pelaajista.

– Itse pelasin aktiivisesti sulkapalloa ennen padelia. Padelissa on hyvä pelitempo ja peliin pääsee helposti sisään. Padel on nopeatempoinen peli, missä paita kastuu hiestä. Tasaisessa pelissä maksimisyke nousee minullakin 170–180 välille, Ilari Jussila kertoo.

Jussila odottaa innolla, että pääsee pelaamaan omaa lajiaan Kemin ulkokentälle. Siellä ei tule korkeissa koholyönneissäkään katto vastaan.

– Odotan myös mielenkiinnolla, että pääsemme testaamaan Haaparannan kenttiä. Vielä sinne ei ole ollut asiaa koronasta aiheutuvien matkustusrajoitteiden vuoksi.

Meri-Lapissa ei ole Suomen Padelliiton alaista jäsenseuraa.

– Kavereiden kanssa on ollut puhetta yhdistyksen perustamisesta. Hyvän parin kanssa mukava käydä pelailemassa esimerkiksi Oulussa ja miksei myös Turussakin. Jatkossa kisojen järjestäminen Torniossakin olisi mahdollista, Ilari Jussila suunnittelee.

Padeliin erikoistunut SmashCenter aloitti toimintansa Haaparannalla lokakuussa 2020 ja avasi ensimmäisen ja Ruotsin itäisimmän padelkeskuksen entisen K-Raudan tiloihin. Kentät vihittiin käyttöön tammikuussa 2021.

Padelia pelataan yleisesti nelinpelinä ja pistelasku on sama kuin tenniksessä. Syöttö tehdään alakautta vastustajan peliruutuun. Pallon saa lyödä takasin lentolyöntinä (ei syötössä), pompun jälkeen tai antaa pallon pompata lasi-/verkkoseinästä. Pallon voi palauttaa vastustajan kenttäpuoliskolle myös oman puolen lasiseinän kautta.

Taustaa

Padel

Padelissa yhdistyvät squashin ja tenniksen ominaisuudet.

Padel sopii kaikenikäisille pelaajille.

Padelia pelataan virallisesti aina nelinpelinä. Tehokas harjoitusmuoto on myös yksi vastaan yksi pelimuoto.

Padel tuli Suomeen vuonna 2003 ja siitä asti se on ollut kovassa suosiossa.

Padel on yksi nopeimmin kasvava urheilulaji ja harrastajia on maailmanlaajuisesti jo noin 20 miljoonaa.

Suomen ensimmäinen pelkästään padelia varten suunniteltu ja rakennettu halli valmistui Seinäjoelle Padel Or Die Oy:n toimesta alkuvuodesta 2020.

Vuonna 2020 harrastajien määrä kasvoi noin 10 000:sta yli 30 000:een. Kenttien lukumäärä kasvoi 92:sta 206:een ja padelseurojen määrä 12:sta 28:aan.

Varusteiksi riittävät padelmaila ja pallot, normaalit urheiluvaatteet ja sisäpelikengät.