sää: Helteet jat­ku­vat lop­pu­vii­kon ajan, mutta sitten vii­le­nee – sun­nun­tai­na Lapin yli kulkee sade- ja uk­kos­rin­ta­ma

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Ruot­sis­sa on ha­vait­tu en­sim­mäis­tä kertaa ko­ro­na­vi­ruk­sen uusi, tart­tu­vam­pi muunnos

Tartunta havaittiin Södermanlandin läänissä Tukholman lähistöllä. Sairastuneen perheenjäsenet ovat saaneet negatiiviset testitulokset.

Helsinki/Tukholma
Terveysviranomaisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että uusi virusmuunnos olisi päässyt leviämään muualle Ruotsissa. Kuvituskuva.
Terveysviranomaisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että uusi virusmuunnos olisi päässyt leviämään muualle Ruotsissa. Kuvituskuva.
Kuva: Amir Nabizadeh

Ruotsissa on havaittu ensimmäistä kertaa koronaviruksen uusi, aiempaa tarttuvampi muunnos, kertoo Ruotsin kansanterveysviranomainen.

Terveysviranomaiset kertoivat lehdistötilaisuudessa, että ensimmäinen Britanniassa havaitun virusmuunnoksen tartunta varmistettiin Ruotsissa Södermanlandin läänissä Tukholman lounaispuolella. Heidän mukaansa uuden virusmuunnoksen leviäminen Ruotsiin ei ollut yllättävää.

Tartunta havaittiin ihmisellä, joka oli matkannut Britanniasta Ruotsiin juhlimaan joulua perheensä kanssa. Muut perheenjäsenet ovat saaneet negatiivisen testituloksen.

Terveysviranomaisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että uusi virusmuunnos olisi päässyt leviämään muualle Ruotsissa. Heidän mukaansa uuden muunnoksen löytäminen Ruotsista ei vaikuta myöskään rokotussuunnitelmiin.

Terveysviranomainen jatkaa tutkimuksia selvittääkseen, onko Ruotsissa muitakin tartuntoja uudesta virusmuunnoksesta. Se kehottaa kaikkia Britanniasta kahden viime viikon aikana saapuneita eristäytymään ainakin viikoksi ja testaamaan itsensä. Myös Britanniasta saapuneiden perheenjäseniä pyydetään eristäytymään, kunnes testitulos on valmistunut.