Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Ruot­sis­sa An­ders­son eroaa pää­mi­nis­te­rin pai­kal­ta – alus­ta­van vaa­li­tu­lok­sen mukaan oi­keis­to­blok­ki on voit­ta­mas­sa vaalit

Jos maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristerssonin oletettu hallitus ei toimi, Andersson sanoo ovensa olevan auki.
Jos maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristerssonin oletettu hallitus ei toimi, Andersson sanoo ovensa olevan auki.
Kuva: CHRISTINE OLSSON

Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson sanoo jättävänsä eroilmoituksensa huomenna valtiopäivien puhemiehelle. Jatkosta vastaa Anderssonin mukaan puhemies ja valtiopäivät.

Ennen kuin uusi hallitus on muodostettu, Andersson sanoo johtavansa siirtymäkauden hallitusta.

Kun uusi hallitus on muodostettu, Andersson sanoo johtavansa sosiaalidemokraatteja oppositiossa. Jos maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristerssonin oletettu hallitus ei toimi, Andersson sanoo ovensa olevan auki.

Alustavan vaalituloksen mukaan oikeistoblokki on saamassa valtiopäiville kolmen paikan enemmistön. Kun lähes kaikkien äänestysalueiden äänet on laskettu, maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville.

– Nyt painava vastuu lepää maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja liberaalien harteilla. Niiden täytyy vetää selkeä raja kaikkia vihan ja väkivallan lietsomisyrityksiä vastaan, Andersson sanoi.

Kristersson haluaa toimintakykyisen hallituksen

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsilla on vaalitulos ja äänestäjät ovat puhuneet. Sosiaalisessa mediassa puhunut Kristersson sanoi, että maltillinen kokoomus ja muut sen rinnalla olevat puolueet ovat saaneet mandaatin sille muutokselle, jota ne ovat pyytäneet.

– Aloitan nyt työt uuden toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi, hän sanoi.

Kristersson sanoi olevansa tietoinen, että monet ovat pettyneitä ja että poliittinen polarisaatio "on tullut aivan liian suureksi myös Ruotsissa".

– Siksi minun vastaukseni on, että haluan yhdistää, en hajottaa, hän sanoi.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson sanoi Facebookissa, että "nyt alkaa työ Ruotsin tekemiseksi jälleen hyväksi". Hänen mukaansa on aika asettaa Ruotsi ensiksi.

– Ruotsidemokraatit ovat rakentava ja tarmokas voima siinä, hän jatkoi.

Uutista päivitetty 14.9 klo 22.07.