Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Ruotsin jal­ka­pal­lo­naisil­ta lois­to­esi­tys To­kios­sa – Yh­dys­val­tain 44 ottelun tap­pio­ton putki murs­kak­si

Stina Blackstenius osui kahdesti.

Tokio
Ruotsi juhli Yhdysvaltain verkkoon iskemääsä maalia.
Ruotsi juhli Yhdysvaltain verkkoon iskemääsä maalia.
Kuva: epa09356386

Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkue aloitti Tokion olympiaturnauksen räväkällä yllätyksellä, kun joukkue kaatoi hallitsevan maailmanmestarin Yhdysvallat maalein 3–0.

Ruotsi siirtyi Tokiossa pelatussa ottelussa johtoon 25. minuutilla hyökkääjä Stina Blacksteniuksen puskumaalilla. Blackstenius lisäsi 55. minuutilla Ruotsin johdon jo kahteen maaliin kulmapotkutilanteesta.

Vaihtopelaaja Lina Hurtig puski loppulukemat reilua varttia myöhemmin.

– Olemme sanoneet, että menemme täällä päätyyn saakka, ja nyt osoitimme sen myös kentällä. Omistimme kentän varsinkin ensimmäisellä puoliskolla, Ruotsin Kosovare Asllani sanoi uutistoimisto TT:lle.

Turnauksen ehdoton mestarisuosikki Yhdysvallat oli ottelussa hämmentävän neuvoton, vaikka joukkueessa on 17 kahden vuoden takaista maailmanmestaria. Joukkueen suurimpiin tähtiin kuuluva Megan Rapinoe tuli kentälle vasta 64. minuutilla.

Yhdysvallat saapui Japaniin hurjassa 44 ottelun tappiottomassa putkessa, mutta joutui taipumaan nyt ensimmäistä kertaa päävalmentajansa Vlatko Andonovskin alaisuudessa. Lokakuussa 2019 Jill Ellisin päävalmentajan paikalla korvannut Andonovski valmensi joukkueensa 22 voittoon 23 ensimmäisessä ottelussaan, ainoana kauneusvirheenä viime huhtikuussa juuri Ruotsia vastaan pelattu tasapeli.

– Tämä on kova tulos. Häviäminen maalein 0–3 on pieni shokki, mutta Ruotsi pelasi uskomattoman ottelun. Tiedän, että tämä joukkue ei anna periksi, Andonovski totesi.

Edellisen kerran Yhdysvallat oli hävinnyt maaottelun tammikuussa 2019 Ranskaa vastaan.

Ruotsilla ja Yhdysvalloilla on yhteistä olympiahistoriaa viiden vuoden takaa Rio de Janeiron kisoista. Tuolloin Ruotsi pudotti Yhdysvallat puolivälierissä rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Yhdysvallat on voittanut olympiakultaa vuosina 1996, 2004, 2008 ja 2012. Ruotsin paras olympiasaavutus on Rion olympiahopea.

Yhdysvaltojen ja Ruotsin lisäksi turnauksen G-lohkossa pelaavat Australia ja Uusi-Seelanti. Puolivälieriin etenee kolmesta alkulohkosta kaksi parasta joukkuetta sekä kaksi parasta lohkokolmosta.