Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Ruotsi saattaa olla mat­kal­la uusiin vaa­lei­hin – "Vas­tuu­ton­ta", sanoo pää­mi­nis­te­ri Löfven

Löfven uhkaa saada epäluottamuslauseen äänestyksessä maanantaina. Tavoite kaataa pääministeri yhdisti jopa vasemmistopuolueen ja ruotsidemokraatit.

Helsinki/Tukholma

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfven ei sulje pois mahdollisuutta määrätä maahan uusia vaaleja. Hän kertoi harkitsevansa asiaa sen jälkeen kun valtiopäivät on äänestänyt pääministerin luottamuksesta ensi maanantaina.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että enemmistö valtiopäivien edustajista aikoo äänestää epäluottamusta Löfvenille. Uusien vaalien sijaan toinen mahdollisuus on pyytää eroa pääministerin tehtävästä, Löfven sanoi torstaina.

Pääministeri arvosteli kovin sanoin vasemmistopuoluetta, kokoomusta, kristillisdemokraatteja ja ruotsidemokraatteja hallituskriisin luomisesta keskellä pandemiaa.

– Ruotsin ajaminen poliittiseen kriisiin tässä vaikeassa tilanteessa on vastuutonta, Löfven sanoi.

Löfven muistutti, ettei kyseisillä neljällä puolueella ole yhteistä näkemystä kriisin alkulähteenä olevasta vuokrasääntelyn purkamisesta, jota epäluottamushankkeen käynnistänyt vasemmistopuolue vastustaa, mutta esimerkiksi kokoomus kannattaa.

Pääministeri myös toisti useaan otteeseen, ettei uusia asuntoa koskevien vuokrien määräytymisen uudistamisesta ole vielä edes olemassa hallituksen esitystä vaan vasta mietintö, joka on lausuntokierroksella.

Mikä olisi vaihtoehto nykyhallitukselle?

Löfven myös ihmetteli sitä, että hallituksen kaatamiseen on lähdetty ilman vaihtoehtoa mahdolliseksi uudeksi hallitukseksi. Esimerkiksi vasemmistopuolue on ilmoittanut, ettei se aio tukea todennäköisintä vaihtoehtoa eli kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin johtamaa hallitusta.

– Demokratian kovinta asetta, epäluottamuslausetta, ei pidä käyttää ilman, että on esittää joku vaihtoehto, Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa.

Löfvenin hallituksen sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella on vähemmistö valtiopäivillä, mutta keskustapuolue ja liberaalit ovat tukeneet hallitusta joissain kysymyksissä. Näistä keskustapuolue on kannattanut vuokrasäännöstelyn purkamista.

Valiopäivien puhemiehen mukaan Löfvenin luottamuksesta äänestetään maanantaina kello 11 Suomen aikaa.