juhannus: Mestari näyt­tää: näin helppoa kun­nol­li­sen sau­na­vas­tan teko on

Helle: Ju­han­nus­ta vie­te­tään läm­pi­mäs­sä säässä – lauan­tai ja sun­nun­tai ovat osassa Lappia hel­le­päi­viä

Ruot­sa­lais­leh­ti Ro­va­nie­mes­tä ja Ke­lek­ka­mes­suis­ta: koko kau­pun­ki on kuin pieni Las Vegas

Lähes vuoden suljettuna ollut yökerho Doris avaa ovensa Kelekkamessujen ajaksi.
Lähes vuoden suljettuna ollut yökerho Doris avaa ovensa Kelekkamessujen ajaksi.
Kuva: Raija Suopajärvi

Euroopan suurin moottorikelkkatapahtuma Kelekkamessut järjestetään Rovaniemellä jo 14. kerran. Näytteilleasettajia on yhteensä noin sata ja heitä tulee kotimaan lisäksi Kanadasta, Sveitsistä, Italiasta, Itävallasta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

Lapin ammattikorkeakoulu teki viime vuonna messujen aluetalousvaikutuskyselyn. Messuilla kävi viime vuonna 18 270 vierasta, joista osa myös majoittui Rovaniemellä ja hyödynsi kaupungin palvelutarjontaa. Kyselyn mukaan messut jättivät Rovaniemelle rahaa 3,3 miljoonaa euroa.

– Leikkisästi voidaan siis sanoa, että Rovaniemi saa tulevien messujen aikana jälleen lottovoiton, sanoo tiedottaja Erkki Kuoksa Lapin Messut Oy:stä.

Kuoksan mukaan Rovaniemellä on säpinää koko messuviikonlopun ajan. Lähes vuoden kiinni ollut yökerho Doriskin avaa nyt ovensa kahdeksi illaksi messuvieraiden käyttöön.

Ruotsalainen kelkkailulehti Snowride Magazine kehui viime messujen jälkeen pääkirjoituksessaan fantastista Rovaniemeä: "Hela stan är som ett mini Las Vegas där glada människor vandrar från pub till pub under hela helgen.”

Perinteisesti messuilla on lauantaina paikalla kelkkakansaa. Vanhojen kelkkojen huutokauppa pidetään lauantaina kello 13 kuuluttaja Jarkko Ylläsjärven johdolla. Lauantaina Lappi Areenalle liikennöi maksuton messubussi Rovaniemen keskustasta.

Sunnuntaina messuilla on perhepäivä ja lapsia viihdyttävät Muumipeikko ja Pikku Myy. Messualueelle kiertelevät myös Messukettu, Repolainen ja Onni Orava. Lasten puuhapaikassa on kasvomaalausta, rastitehtäviä ja piirustusta. 

Rovaniemen alakoululaisille jaetaan ilmaiset liput tapahtumaan.

Kelekkamessut la 2.11. klo 10–18 ja su 3.11. klo 10–16 Lappi Areenalla.