Ru­noi­li­jan ja muusan su­rul­li­sen kaunis tarina – do­ku­ment­ti kertoo Leonard Cohenin ja nor­ja­lai­sen Ma­rian­ne Ihlenin suh­tees­ta 1960-lu­vun Krei­kas­sa

Marianne Ihlen ja Leonard Cohen olivat rakastavaisia melkein koko 1960-luvun. Vuonna 2016 molemmille oli sanottava "so long".
Marianne Ihlen ja Leonard Cohen olivat rakastavaisia melkein koko 1960-luvun. Vuonna 2016 molemmille oli sanottava "so long".

Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta


Joidenkin illuusioiden olisi suonut säilyvän.

Yksi varjelemisen arvoisista olisi ollut Leonard Cohenin vuonna 1969 julkaistuun albumiin Songs from a Roomiin liittynyt romanttinen mielikuva runoilijan ja hänen muusansa Marianne Ihlenin kreikkalaisesta rakkaudesta. Idylli tuntui täydelliseltä. Tumma kanadalainen laulaja-kirjailija ja vaalea norjalainen kaunotar viettivät 1960-lukulaista ihanaa elämää Hydran saaren auringossa.

Ihan niin asioiden laita ei ollut. Paratiisissa oli käärmeitä, mutta Nick Broomfieldin dokumenttielokuva ei murra myyttiä kokonaan. Se vain syövyttää sitä katkerilla kyynelillä.

Suhde ei koskaan haalistunut

Hydralta on säilynyt runsaasti filmimateriaalia, jota dokumentti käyttää ansiokkaasti hyväkseen.

Ääneen pääsevät sekä päähenkilö Cohen ja sivuhenkilö Ihlen että useat fiksut aikalaiset. Yksi on runoilija Irving Laytonin ex-puoliso Aviva Layton, joka toteaa, että "runoilijasta ei saa hyvää aviomiestä".

Leonard Cohen iski naisia kuin peliriippuvainen kolikoita yksikätisen kitaan.

Suhde ei silti koskaan kokonaan haalistunut.

Ihlen kuoli Oslossa kesällä 2016 ja Cohen Los Angelesissa kolmisen kuukautta myöhemmin. Dokumentin viimeisinä rakkauden sanoina 81-vuotias laulaja-runoilija muistaa lämmöllä Mariannea ja muita rakkaitaan, "jotka hylkäsin saadakseni oppia maailmasta".

Yle Teema & Fem klo 20.00