Ruma kulma ko­mis­tui Kemissä – Poh­jois­ran­ta­ka­dun ja Ase­ma­ka­dun kulman va­ras­to­ra­ken­nus­ten seiniin asen­net­tiin ju­lis­te­tau­lu­ja

Kulmaus sai paljon ääniä Ruma Kemi -kyselyssä.

Kemin Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulman varastorakennusten seiniin kiinnitettiin viime viikolla Kemiä mainostavat julistetaulut.
Kemin Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulman varastorakennusten seiniin kiinnitettiin viime viikolla Kemiä mainostavat julistetaulut.
Kuva: Jussi Saarela

Keskeinen paikka Kemin ydinkeskustassa Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulmassa on siistiytynyt selvästi kaupungin toimenpiteen johdosta. Kulman parhaat päivänsä nähneet varastorakennukset saivat viime viikolla julkisivuilleen Kemiä esittelevät julistetaulut. Rakennukset saivat taannoin kaupunkilaisilta seitsemänneksi eniten ääniä Ruma Kemi -kyselyssä, jossa kaupunki kyseli eniten ulkoilmeen kohentamista tarvitsevia kohteita. Vuonna 2017 liikkeelle laitetun kyselyn toteuttamisen jälkeen moni paikka kaupungissa on siistiytynyt.

Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulman ehostaminen on Kemin kaupungin elinkeinopalvelujen hanke. Yksityisessä omistuksessa olevien rakennusten purkamisen sijaan paremmaksi vaihtoehdoksi nousi Kemin merellisten maisemien, aktiviteettien ja matkailun mainostaminen hyvällä paikalla. Idea mainospaikkojen tekemisestä liikenteen solmukohtaan ja kaupunkikuvan kannalta keskeiseen paikkaan syntyi suunnitteluyksikön ajatushautomossa. Rakennukset omistavalle Marko Leskiolle tämä vaihtoehto sopi hyvin.

– Päätimme yhdistää kaupunkikeskustan kehittämisprojektiin tällaisen kokeilun hyvässä yhteistyössä kiinteistön omistajan kanssa. Haluamme herättää kaupungista myönteisiä mielikuvia. On jännä nähdä, että innostuvatko muut kiinteistönomistajat tällaisien mainospaikkojen tekemisestä, Kemin kaupungin elinkeinopäällikkö Jukka Feodoroff kertoo ehostamishankkeesta.

Julistetaulujen asentamisesta Kemin Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulmaan vastasi Mainostalo Teippari. Juho Tuovila kuului asennusporukkaan.
Julistetaulujen asentamisesta Kemin Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulmaan vastasi Mainostalo Teippari. Juho Tuovila kuului asennusporukkaan.
Kuva: Jussi Saarela

Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulman rakennukset ja maapohjan omistava Marko Leskio sanoo, että hän pohti yhdessä kaupungin kanssa ratkaisua kielteistä palautetta saaneen kulman ehostamiseksi. Lopulta julistetaulujen asentaminen matalien varastorakennusten seiniin osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi.


– Päädyimme lopulta siihen, että naamioimme mainoksilla rumat seinät piiloon. En pysty sanomaan, onko tämä miten pitkäaikainen ratkaisu, mutta aika näyttää. Kaupunki saa "ilmaista mainostatilaa" hyvältä paikalta kylttien hinnalla.
Marko Leskio


Kaupunki kilpailutti julistetaulujen tekemisen. Taulut toteutti vantaalainen PixMill tulostamalla kuvat hyvin erilaista säätä ja uv-säteilyä kestävien muovilevyjen päälle. Niiden asentamisesta vastasi kemiläinen Mainostalo Teippari. Eri vuodenaikoina otetut kuvat löytyivät kaupungin ja sen tytäryhtiön Kemin Matkailu Oy:n arkistoista.


Kaupunkilaiset antoivat Ruma Kemi -kyselyssä ääniä 37 eri kohteelle.

– Eniten ääniä saaneiden kohteiden eteen on tehty jotakin, kyselystä vastannut suunnittelupäällikkö Jani Hiltunen sanoo.

Rumimmaksi kohteeksi nousi Syväkankaalla sijainnut rakennus, jonka monet kemiläiset muistavat siinä aikanaan toimineesta Kimara-ravintolasta. Rakennus päätyi lopulta kaupungille, joka puratutti sen pois kesällä 2019. Toiseksi eniten ääniä sai Sauvosaaren urheilukentän puuaita, jonka kaupunki laittoi kuntoon Kemin Satama Oy:n sponsoroinnin avustamana. Kolmanneksi eniten ääniä sai Etelärantakadun ja Valtakadun risteyksen autokorjaamorakennus, jonka tontin uusi omistaja purki kesällä 2019.

Neljännelle sijalle tulleelle Kenkä-Keskuksen vanhalle rakennukselle Keskuspuistokadulla ei ole tehty mitään, mutta kaupungin rakennusvalvonta on  kehottanut tekemään rakennukselle jotain. Viidenneksi sijoittuneelle suojelulle yhteiskoululle ei ole pystytty tekemään mitään. Kuudenneksi eniten ääniä saaneen linja-autoaseman edustalle on kaupunki tehnyt pyöräilybaanan. Seitsemänneksi eniten ääniä saaneen Pohjoisrantakadun ja Asemakadun kulman rakennukset saivat nyt julistetaulut pintaansa. Kahdeksanneksi sijoittunut kävelykatu sai kukkaistutukset, istuinryhmät ja ulkoilmanäyttelyn. Yhdeksänneksi sijoittuneella Toijärven kentällä toimi sähkökäyttöisille mopoille ja mönkijöille ajamista varten tehty e-Puisto, mutta sen toiminta loppui hiljattain.