Ro­va­nie­mi jul­kai­si ka­ran­tee­nioh­jeet: ka­ran­tee­nis­ta ei saa poistua kaup­paan tai kylään, mutta ul­koil­la saa – van­huk­sia va­roi­te­taan kaup­pa-apu­hui­jauk­sis­ta

Rovaniemi julkaisi kuntalaisille ohjeet karanteenin tai eristyksen varalle.
Rovaniemi julkaisi kuntalaisille ohjeet karanteenin tai eristyksen varalle.
Kuva: Veera Vasara

Rovaniemen kaupunki julkaisi torstaina ohjeet, miten toimia karanteeni- tai eristystilanteessa.

Säännöt ovat yksiselitteiset, eli karanteeniin määrätyn henkilön tulee ehdottomasti pysytellä kotioloissa. Henkilön täytyy olla myös jatkuvasti tavoitettavissa. Jos potilaan terveydentila muuttuu karanteenin aikana, tulee asiasta olla ensisijaisesti yhteydessä hoitaneeseen lääkäriin.

Kaupunkilaisia kehotetaan seuraamaan kaupungin tiedotusta kaupungin kotisivuilta, josta löytyy ajantasaista materiaalia osiosta “Kaupungin koronavirus verkkosivut” 

Kaupunki tiedottaa päiväkotilasten vanhempia Muksunetin kautta ja oppilaiden vanhempia Wilma-järjestelmän kautta. Kaupunkilaisia pyydetään ensisijaisesti olemaan yhteydessä kaupungin toimijoihin sähköisiä kanavia pitkin.

Lisätietoa karanteeniohjeista Rovaniemen kaupungin verkkosivuilta.

Kymmenen ohjetta

Ohjeet karanteeniin tai eristykseen joutuneille

1. Jos sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen, noudata sitä tarkasti. Et voi mennä karanteenissa kauppaan tai kouluun etkä voi kutsua vieraita kylään etkä saa lähteä itse kyläilemään.

2. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.

3. Karanteenin aikana saa ulkoilla, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ulkoilmassakin on pidettävä noin kahden metrin välimatka vastaan tuleviin ihmisiin.

4. Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi ystäviltä, sukulaisilta tai naapureilta. Ostokset on hyvä jättää asunnon ulkopuolelle.

5. Muutamalla rovaniemeläisellä kaupalla on myös käytössä erilaisia kotiinkuljetuspalveluita. Jos karanteenissa tai eristyksissä oleva asukas käyttää kauppapalvelua, velvollisuutena on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

6. Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta tai jos perheen vanhemmat ovat sairastuneet ja tarvitset apua lasten hoidossa, tulee olla yhteydessä Rovaniemen kaupungin sosiaalipalvelujen palveluneuvontaan 016 322 6701 klo 9-15.

7. Mikäli molemmat vanhemmat ovat oman sairastumisen vuoksi kokonaan väliaikaisesti kykenemättömiä huolehtimaan alaikäisistä lapsistaan, eikä lähiverkostosta löydy apua, ota yhteyttä sosiaalipäivystykseen 040 7266 965.

8. Korona on herättänyt auttamisen halua ja saanut vapaaehtoisia muun muassa perustamaan ryhmiä huolehtimaan ruokakuljetuksista kotioloissa pysyttelemään suositelluille vanhuksille. Varovaisuus kuitenkin on paikallaan, sillä epävarmuus ja poikkeuksellinen tilanne tarjoaa rikollisille otollisen hetken hyödyntää ihmisten hätää. Poliisin arvion mukaan koronaan liittyviä huijauksia voi ilmetä eri muodoissa. Siksi kannattaa suhtautua terveellä epäluulolla, mikäli tuntemattomat ihmiset esiintyvät vaikkapa korona-asiantuntijoina ja tarjoavat apuaan.

9. Jos eristyksen tai karanteenin aikana on terveyteen liittyvää kysyttävää tai asukkaan tai läheisten terveydentila muuttuu, tulee olla yhteydessä hoitaneeseen lääkäriin saatujen ohjeiden mukaisesti.

10. Huolehdi myös karanteenissa hyvästä käsihygieniasta. Viruksen hävittäminen on tehokkainta saippuan ja käsidesin avulla. Yski kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan. Heitä käytetyt nenäliinat välittömästi roskiin.


Karanteeniin voidaan määrätä hyväkuntoinen potilas, jolta on otettu koronavirusnäyte. Potilas voidaan määrätä eristykseen terveydenhuollon toimipisteen eristystiloihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että henkilö olisi saanut tartunnan. Perheessä voi olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa, jolloin muu perhe voi toimia normaalisti. Tilanne muuttuu, jos altistunut sairastuu.

Karanteeniaika määritetään potilaskohtaisesti. Altistuneen potilaan karanteeniaika on 2 viikkoa.

Karanteeniin tai eristykseen määrätty työssä käyvä potilas on oikeutettu tartuntatautilain mukaiseen tartuntatautipäivärahaan, jota haetaan KELA:lta tavallisella A-lääkärintodistuksella. Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilta.