Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ro­va­nie­mes­tä seu­raa­va muo­ti­pää­kau­pun­ki?

Arctic Design Week esitteli kymmenen vuotta sitten Lapin yliopiston opiskelijoiden suunnittelemia vaatteita ulkoilmanäytöksessä Rovaniemellä.
Arctic Design Week esitteli kymmenen vuotta sitten Lapin yliopiston opiskelijoiden suunnittelemia vaatteita ulkoilmanäytöksessä Rovaniemellä.
Kuva: Jussi Leinonen

Monelle Pariisi, Milano ja vaikkapa Lontoo ovat tunnettuja muodin pääkaupunkeja. Ranskalaiset haute couture -luomukset ovat olleet kysyttyjä jo vuosisatoja. Mutta voisiko Rovaniemi nousta vaatealan huipulle? Siihen on olemassa ainakin hyvät puitteet.

Nykyistä vaatteiden kulutusta ei kutsuta syyttä pikamuodiksi. Vaatteet tuotetaan usein halvoista raaka-aineista, työntekijöiden oikeudet ovat heikot ja koko prosessi tuottaa valtavasti jätteitä ja ilmastopäästöjä. Mallistot vaihtuvat tiuhaan, vaatteita hankitaan paljon, niitä käytetään vain vähän ja kiertotalous on vaatteiden osalta vielä lapsenkengissä.

Ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseksi on ilmiselvää, että myös vaatealaa on muutettava radikaalisti. Se vaatii uudistuksia monilla eri tasoilla, joista useimpiin meillä on tarjottavaa niin Suomessa kuin aivan paikallisestikin.

Lapin yliopisto tarjoaa muoti- ja tekstiilialan osaamista, jota tarvitaan nykyaikaisten vaatteiden suunnitteluun. Vaatteet tulee suunnitella niin, että ne ovat pikemminkin palvelu, jota käytetään, huolletaan ja kierrätetään, kuin kertakäyttöinen hyödyke, joka päätyy roskaksi vaatekaappiin. Kestävä, ajaton ja muokattava vaate saisi pitkän elinkaaren, jossa se voisi olla osa esimerkiksi vaatevuokrausta.

Vaatteiden jälleenmyynnin, kierrättämisen ja korjaamisen tulee olla mahdollisimman yksinkertaista, ja siihen voitaisiin vaikuttaa esimerkiksi kompensoimalla korjauskuluja kuluttajille. Suutari siis pysyköön lestissään vielä tälläkin vuosisadalla!

Suomalainen metsäteollisuus olisi kestävämpää, jos sen avulla saataisiin enemmän korkean jalostusasteen tuotteita. Kotimaiset puukuidut voivatkin olla uusien vaatteiden raaka-aine, joita tarvitaan kierto- ja yhteisötalouden lisäksi.

Vaatealan murros tarvitsee siis muun muassa suunnitteluosaamista, kiertotalouden edelläkävijyyttä ja yhteisöllistä kunnianhimoa. Itse uskon, että Rovaniemellä voisi olla mahdollisuuksia johtaa tällaista muutosta ja olla tuomassa kotimaista, vastuullista vaateteollisuutta uuteen kukoistukseen. Se edellyttää meiltä kuitenkin tahtoa, toimia ja kykyä katsoa tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on Rovaniemen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen (vihr.).