pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ro­va­nie­men vanha asema tyh­jil­lään jo vuosia – Lapin tai­tei­li­ja­seu­ra on kiin­nos­tu­nut vuok­raa­mi­ses­ta, mutta ei halua ottaa riskejä

Vanha rautatieasema on ollut tyhjillään sen jälkeen, kun lasten ja nuorten kuvataidekoulu muutti sieltä pois. Rovaniemen vanhimpiin kuuluva rakennus on suojeltu.
Vanha rautatieasema on ollut tyhjillään sen jälkeen, kun lasten ja nuorten kuvataidekoulu muutti sieltä pois. Rovaniemen vanhimpiin kuuluva rakennus on suojeltu.
Kuva: outi torvinen

Rovaniemen vanha rautatieasema on ollut tyhjillään pian viisi vuotta. Tilanne ei ole muuttumassa lähiaikoina, vaikka rakennukselle on löytynyt mahdollinen vuokralainen, Lapin taiteilijaseura. Sekä Rovaniemen kaupunki että taiteilijaseura sanovat, että asia vaatii vielä paljon selvittelyjä.

– Rautatieasema kiinnostaa meitä rakennuksena, mutta siihen liittyy monia avoimia kysymyksiä. Yksi suuri kysymys on, kuka kustantaa korjaukset, joita rakennuksessa on joka tapauksessa tehtävä jonkin verran, sanoo Lapin taiteilijaseuran puheenjohtaja Maria Huhmarniemi.

Huhmarniemen mukaan taiteilijaseura haluaa kuitenkin selvittää rakennuksen mahdollisuuksia. Seura onkin hakenut apurahaa luodakseen rakennukselle toimintakonseptin, joka palvelisi sekä seuraa että Rovaniemen kaupunkia.

– Olisi tärkeää saada joku suunnittelemaan toimintaa ihan konkreettisesti. Sen jälkeen voisimme jatkaa keskusteluja siitä, mitä tiloissa pitäisi tehdä ja millä ehdoin saisimme ne käyttöömme.

Lapin taiteilijaseuralla on nyt toimisto ja galleria kerrostalon liiketilassa Kairatien ja Lapinkävijäntien kulmauksessa. Rautatieasema kiinnostaa seuraa kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena, mutta myös mahdollisuutena laajentaa seuran toimintaa. Huhmarniemen mukaan asemalle voisi saada upean gallerian, mutta myös työpajatiloja, joita voisi mahdollisesti hyödyntää myös matkailussa.

– On kiehtova ajatus saada talo taiteen käyttöön, mutta meillä pitää olla ehdoton varmuus siitä, että asiaan ei liity mitään riskejä. Sen takia etenemme hyvin varovaisesti, Huhmarniemi sanoo.

Tilapalvelupäällikkö Pekka Latvalan mukaan Rovaniemen kaupunki odottaa nyt taiteilijaseuralta hahmotelmaa siitä, minkälaiseen käyttöön rautatieaseman tilat tulisivat. Vasta sen jälkeen voidaan selvittää, minkälaisia korjaus- ja muutostöitä rakennukseen olisi tarpeen tehdä ja miten ne rahoitettaisiin.

Rautatieaseman vuokraaminen taiteilijaseuralle olisi joka tapauksessa vain väliaikainen ratkaisu. Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio muistuttaa, että asema vaatii peruskorjausta, jonka aikataulusta ei ole vielä mitään tietoa.

– Tässä vaiheessa pyrimme mahdollistamaan aseman käytön, jos siihen vain löytyy malli, joka on sekä toiminnallisesti että taloudellisesti järkevä. Mietittäväksi tulee, kuinka paljon korjaamiseen voidaan käyttää rahaa, kun kyse on kuitenkin väliaikaisesta ratkaisusta, Vainio sanoo.

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala toivoo, että asema saataisiin käyttöön ja sen suhteen pystyttäisiin lähitulevaisuudessa tekemään myös pysyviä ratkaisuja.

– On selvää, että kun kiinteistö on käyttämätön, se vain rapistuu entisestään. Siksi olisi hyvä saada aseman tulevaisuus pian päätöksentekoon.

Tausta

Rovaniemen ensimmäinen rautatieasema

valmistunut 1909

Rautatieasema on Rovaniemen vanhimpia rakennuksia. Rakennuksen omistaa kaupunki ja se on suojeltu.

myytävänä 2016

asemalla on viimeksi toiminut lasten ja nuorten kuvataidekoulu, joka muutti sieltä pois kesällä 2016. Sen jälkeen asema on ollut periaatteessa myytävänä.

pois myyntilistalta 2020

Kaupungin tilajaosto poisti rakennuksen myytävien kohteiden listalta kesällä 2020. Jaosto päätti, että kaupungin tulee selvittää eri rahoitusvaihtoehtoja rakennuksen kunnostamiseksi kaupunkilaisten käyttöön.

Railo-hanke

Viime marraskuussa kaupunginvaltuusto puolestaan sitoi aseman peruskorjauksen Railo-hankkeeseen, jossa kaavoitetaan kerrostaloja Poromiehentielle Keskuskenttää vastapäätä. Valtuusto päätti, että alueen tulevan rakentajan tulee kunnostaa vanha asema. Railon kaavoitustyö on kuitenkin keskeytetty, sillä hanke liittyy liikennesuunnitelmiin, joissa Nelostien yli rakennettaisiin Ruokasenkadun silta ja Poromiehentiestä tehtäisiin kävelypainotteinen katu. Ruokasenkadun siltaa ei rakenneta ainakaan vielä tänä vuonna.