Ro­va­nie­men teat­te­rin vuo­si­kym­me­net 70-lu­vul­ta tähän päivään kir­jak­si – Sanansa sanovat muun muassa Jari Tervo, Ahti Ahonen ja Esko Jan­hu­nen

Teatterin historiaa ovat tallentaneet Kirsi Jääskö, Eila Paananen, Pälvi Rantala ja Mervi Löfgren sekä monet kirjoittajat.
Teatterin historiaa ovat tallentaneet Kirsi Jääskö, Eila Paananen, Pälvi Rantala ja Mervi Löfgren sekä monet kirjoittajat.
Kuva: Jukka Suvilehti

Rovaniemen teatterin historiateos Kuohuva talo julkaistaan ensi syksynä.

Teatterin ympärillä on monia kiinnostavia kysymyksiä: Miksi teatterijohtajan pesti on ollut tuulinen paikka? Onko Lappia-talo kulttuurin voimalaitos vai kallis rahareikä? Voiko pöytälaatikkoon näytellä?

Tuleva teos kattaa historiaa vuodesta 1975 alkaen. Teos vie lukijan näyttämölle ja sen taakse, verstaalle ja Lapin turneelle.

Kirjassa valotetaan teatterityön näkyvää ja silti usein näkymätöntä maailmaa, avataan esitysten taustoja ja vastaanottoa ja pohditaan, millaista teatteria esimerkiksi lapsille pitäisi tehdä.

Rovaniemen teatteri jo 71-vuotias

Kirjan kannen on suunnittellut Minna Kurttila.
Kirjan kannen on suunnittellut Minna Kurttila.
Kuva: Minna Kurttila

Historiaa on tallennettu yhdessä ja pitkälti vapaaehtoisvoimin. Päätoimittajana on filosofian tohtori, tietokirjailija ja tutkija Pälvi Rantala. Muut toimituskunnan jäsenet ovat valokuvaaja Mervi Löfgren Autti, entinen teatterikriitikko Eila Paananen sekä teatterin pitkäaikainen tuotantosuunnittelija Kirsi Jääskö.

Kirjoittamiseen ovat osallistuneet monet teatterin entiset ja nykyiset työntekijät sekä muut toimintaan läheisesti osallistuneet, esimerkiksi Esko Janhunen, Mirjam Kälkäjä, Ahti Ahonen ja Jari Tervo.

Kuohuva talo -teos juhlistaa Rovaniemen teatterin 71. toimintavuotta. 320-sivuisen teoksen julkaisee kemiläinen Atrain&Nord Kustannusliike.