kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Ro­va­nie­men Reko siirtyy kes­kus­taan – Lä­hi­ruo­ka­rin­gin jakelu ta­pah­tuu tors­tais­ta lähtien kau­pun­gin­ta­lon park­ki­pai­kal­la

Lähiruokarenkaan jakelu järjestetään torstaina ensikertaa kaupungintalon pysäköintialueella. Tilata voi nyt myös ilmanFacebookia.

Rovaniemeläinen yrittäjä Juho Kuure myy Kaamos-kahvipaahtimon tuotteita muun muassa Rekossa. Muutto kaupungintalon kupeeseen on hänestä hyvä ratkaisu, vaikkakin Kauppatori olisi ollut tätäkin mieluisampi sijainti.
Rovaniemeläinen yrittäjä Juho Kuure myy Kaamos-kahvipaahtimon tuotteita muun muassa Rekossa. Muutto kaupungintalon kupeeseen on hänestä hyvä ratkaisu, vaikkakin Kauppatori olisi ollut tätäkin mieluisampi sijainti.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen lähiruokarengas Rekon jakelu järjestetään torstaina 4.3. ensimmäistä kertaa kaupungintalon pysäköintialueella. Tähän saakka lähiruuan myynti- ja jakelu on tapahtunut Pöykkölässä, Metsäruusun alueella. Reko aloitti toimintansa Rovaniemellä viitisen vuotta sitten.

"Siirtymistä Pöykkölästä keskustaan on pyydetty jo pidemmän aikaa, että myös autottomat pääsisivät osallistumaan."
Tanja Häyrynen
Rovaniemen Rekon ylläpitäjä ja toinen perustaja

– Siirtymistä Pöykkölästä keskustaan on pyydetty jo pidemmän aikaa, että myös autottomat pääsisivät osallistumaan, sanoo Rovaniemen Rekon toimintaa organisoiva Tanja Häyrynen.

Matkan varrella on käyty läpi eri vaihtoehtoja, kuten siirtyminen Kauppatorille. Tori ei kuitenkaan soveltunut toimintaan myyntipaikkojen hinnoittelun vuoksi.

Jakelupaikkaa kaupungintalon kupeessa tarjosi kaupunki.

– Paikan pitää olla myös sellainen, ettei siitä koidu haittaa liikenteelle. Tässä vaihtoehdossa kulku alueelle on sujuvaa ja pysäköintipaikkojakin riittävästi, Häyrynen avaa.

Jakelualueeksi varattu pysäköintialue on hänen mukaansa riittävän väljä myös korona-ajan turvavälien kannalta.

Parannusta entiseen on jakelualueen kartta, jonka numeroinnin avulla voi tarkistaa myyntipaikan tarkan sijainnin jo etukäteen.

– Kun myyjien määrä on kasvanut, on välillä tuottanut haasteita löytää tuottaja, vaikka heillä onkin omat nimikylttinsä, Häyrynen kertoo.

Suosio kasvaa

Lähiruokaverkon toimintaan on tullut tänä vuonna toinenkin uudistus. Facebook-ryhmän rinnalla tuotteiden tilaaminen on nyt mahdollista myös heille, jotka eivät Facebookia käytä. Rekoon osallistuvat, y-tunnuksen omaavat tuottajat voivat laittaa tuotteensa tilattavaksi myös Tilalta.fi-verkkosivulle.

– Tätäkin on toivottu jo pitkään. Puutteena on toistaiseksi vielä se, etteivät niin sanotut kotitarvetuottajat saa sinne tuotteitaan, mutta tähän etsimme parhaillaan ratkaisua, Häyrynen sanoo.

Rovaniemen Reko on perustettu vuonna 2017. Tanja Häyrynen, ylläpitäjä ja toinen perustajista työskentelee nykyään Tervolan kunnan maaseutupäällikkönä yhteistoiminta-alueella, johon myös Rovaniemi kuuluu.

Häyrysen mukaan kiinnostus lähiruokarinkiä kohtaan on kasvanut tasaisesti.

Facebook-ryhmässä jäseniä on jo 7 500 ja aktiivisia myyjiä kolmisenkymmentä. Valtaosa heistä on Lapista. Suosikkituotteisiin kuuluvat muun muassa Lapissa tuotetut kananmunat ja jauheliha.

– Esimerkiksi inarilainen kala menee aina kaupaksi.

Tarjolla myös kotikeittiöiden antimia

Korona-aika on Häyrysen mukaan lisännyt erityisesti kotitarvetuottajia, jotka myyvät esimerkiksi valmista kotiruokaa tai leivonnaisia. Heitä on myyjistä nykyään noin kolmannes. Huomisen jakelussa on tarjolla esimerkiksi pakistanilaista ja intialaista ruokaa kuten naan-leipää ja samosoja, sekä ketogeeniseen ruokavalioon sopivaa granolaa ja savuporojuustosarvia.

Tarjolla on esimerkiksi pakistanilaista ja intialaista ruokaa kuten naan-leipää ja samosoja, sekä ketogeeniseen ruokavalioon sopivaa granolaa ja savuporojuustosarvia.

–  Lisäksi monien markkinoiden ja messujen peruuntuminen koronan vuoksi on lisännyt myös ammattimaisten tuottajien määrää.

Joka toinen torstai järjestettävä jakelutapahtuma on lisännyt myös myyntiään. Joulun alla pidetyn jakelun kokonaismyynti ylsi noin 15 000 euroon.

– Tällä on jo taloudellistakin merkitystä tuottajille ja sitä pyrimme koko ajan lisäämään toimintaa kehittämällä, Häyrynen sanoo.

Rovaniemen Rekon seuraava jakotilaisuus to 14.3. klo 17.30 kaupungintalon parkkipaikalla, Hallituskatu 7. Jakelu joka toinen torstai, parittomilla viikoilla.

Ennakkotilaukset myyjille tehdään Rovaniemen lähiruokarengas Reko -Facebook-ryhmässä tai nettisivulla www.tilalta.fi.