Ro­va­nie­men kesä: Viisi fes­ta­ria, vii­si­kym­men­tä tun­net­tua ar­tis­tia

Uusi Rovaniemi listasi kesän festarit ja esiintyjät Rovaniemellä.

Muiden muassa Mokoma, Kasmir, Evelina, Pandora, Arttu Wiskari, Tuure Boelius, Benjamin ja Markku Aro esiintyvät kesällä Rovaniemellä. Kaikkiaan valittavana on noin 50 tunnetun artistin keikkaa..
Muiden muassa Mokoma, Kasmir, Evelina, Pandora, Arttu Wiskari, Tuure Boelius, Benjamin ja Markku Aro esiintyvät kesällä Rovaniemellä. Kaikkiaan valittavana on noin 50 tunnetun artistin keikkaa..

Rovaniemen festivaalikesän avaa kaksi paikallista uutuustapahtumaa. Ensin, heti juhannuksen jälkeen maanantaina vietetään kaupungin keskustassa Yötöntä yötä.

Yötön yö on uusi versio aiemmasta kauppakeskusten kesäalennusmyyntien avauksesta, jolloin kaupat ovat olleet auki myöhään valoisaan yöhön. Nyt tuon jo perinteisen ostostapahtuman tilalla järjestetään kaupunkifestivaali, jonka toivotaan kehittyvän jokavuotiseksi yhteisölliseksi tapahtumaksi.

Musiikkifestivaalien osalta kesän ensimmäinen on Vanhalle torille nouseva Kultavaskoolifestivaali. Se nousee perinteisen Kultavaskooli-lentopalloturnauksen oheen, mutta on avoin kaikille muillekin.

– Kultavaskoolista tuli palautetta, että toivotaan iltatapahtumaa, festivaalijärjestäjä Kimmo Ulvas kertoo.

Haaste otettiin vastaan, onhan kyseessä Suomen vanhin ja suurin aikuisten lentopalloturnaus. Napapiirin Pallokettujen järjestämässä Kultavaskoolissa on vuosittain parituhatta osallistujaa.

Aluksi suunniteltiin parin päivän illanviettoa, mutta syntyikin viisipäiväinen festivaali. Yksi syy oli järjestäjille esitetty toive: Rovaniemeltä puuttuu nuorille suunnattuja tapahtumia.

Niinpä festivaali alkaa keskiviikkona 26.6. ikärajattomalla tapahtumalla, jonka pääesiintyjä on Benjamin. Esiintymässä ovat myös Lukas Leon ja Kake Karisson. Sunnuntaille puolestaan rakentui sponsoreiden ja yhteistyöseurojen voimin maksuton lastenrieha.

– Meidän suurin yksittäinen kuluerä on iso teltta, ja se maksaa saman verran, olipa se pitemmän tai lyhyemmän ajan, Ulvas kertoo.

Teltta onkin se juttu, josta järjestäjät ovat erityisen innoissaan. Vanhalle torille nousevalla jättiteltalla on korkeutta peräti yhdeksän metriä, ja turnauspäiviksi sen sisään rakennetaan kaksi lentopallokenttää. Samalla perinteinen Kultavaskooli-turnaus rantautuu myös kaupungin keskustaan. Päivän taittuessa illaksi teltta muuttuu festivaaliareenanaksi.

Keskiviikon nuortentapahtuman jälkeen torstaina vietetään etkoja. Viikonlopun starttaa Ysäriperjantai, jonka tähtiä ovat Pandora ja Waldo’s People. Lauantai on nimetty Bilelauantaiksi, ja silloin lavalle nousevat Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden vangit.

– Halusimme tehdä festivaalin, jonka sisällä on eri tapahtumia, Aalto kertoo.

Kultavaskoolifestivaalista ei ole tulossa megatapahtumaa, mutta järjestäjät lupaavat, että jatkoa seuraa. Kesää 2020 suunnitellaan jo. Ulvas ja Aalto uskovat, että ainakin Kultavaskooli-pelaajat ottavat tapahtuman ilolla vastaan.

– Kultavaskoolia on järjestetty neljäkymmentä vuotta. Se on aina sellaista jälleennäkemisen riemua, Aalto luonnehtii turnausviikonlopun tunnelmaa.

Lue myös: Rovaniemi saa oman drinkkifestarin

Toive: Tapahtumanjärjestäjille apua byrokratiaan ja markkinointiin

Rovaniemelle tarvittaisiin oma tapahtumatoimisto, sanoo Rovaniemen Kehityksen yrityskehittäjä Mika Pohjantähti.

Hänen mukaansa toimisto poistaisi järjestäjien harteilta byrokratiaa ja auttaisi kehittämään tapahtumatarjontaa.

Asiasta on keskusteltu Rovaniemellä, mutta päätöstä ei ole.

Kaupungin tapahtumaosaamisen kehittäminen olisi Pohjantähden mukaan tärkeää. On koko kaupungin etu, jos tapahtumista jää kaikille mahdollisimman hyvä kokemus.

Monien tapahtuma-alueiden luvitus kulkee kaupungin lupapalvelujen kautta. Vaikka tapahtumanjärjestäjät eivät lupatoimistoa suuresti kuormita, myös lupainsinööri Mikko Piippolainen kannattaa ideaa ja uskoo sen olevan suurin apu juuri tapahtumien tekijöille.

– Kyllähän niitä kyselyjä tulee, ja niitä sitten ohjataan oikeille tahoille, Piippolainen pohtii.

Kultavaskoolifestivaalin Miika Aallon mielestä mahdollisen koordinaattorin toimenkuvan suunnittelussa olisi hyvä kuulla isojen tapahtumien järjestäjiä.

– Järjestämisen aikataulua ja prosessia ei kuvata missään. Olisi hyvä, jos joku osaisi neuvoa, että tuon ja tuon luvan tarvitset.

Tärkeämpänä apuna Aalto pitäisi kuitenkin markkinointitukea, varsinkin uusille tapahtumille.Tuki voisi olla näkyvyyttä, mainospaikkoja ja rahallista tukea.

– Kaupungilla pitäisi olla joku fyysinen paikka, jossa tapahtumat näkyisivät ja kaupunkilaiset saisivat niistä tietoa, hän sanoo.

Lue myös:

Toimittajalta: Nyt ryhtiliike ja keikkapaikat kuntoon – kuopattu Tivoli jätti jälkeensä kivistävän haavan

Tapahtumia

Kesän suurimmat

Rovaniemi yötön yö 24.6. kaupungin keskustassa

IskelmäKesä 12.–13.7. Ounaspaviljongilla

Rock in the City 26.–27.7. Ounaspaviljongilla

Simerock 9.–10.8. Ounaspaviljongilla

Wanhat markkinat 16.–18.8. Vanhalla torilla ja Jätkänpuistossa

Kotiteollisuus esiintyy Rock in the Cityssä Ounaspaviljongilla.
Kotiteollisuus esiintyy Rock in the Cityssä Ounaspaviljongilla.

Rovaniemellä tänä kesänä

Ainakin nämä artistit ovat tulossa tänä kesänä Rovaniemelle:

Tarja Ylitalo

Pandora

Waldo’s People

Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden Vangit

Benjamin

Lukas Leon

Jonne Aaron

Markku Aro

Jannika B

Antti Railio

Arttu Wiskari

Laura Voutilainen

Eppu Normaali

Pelle Miljoona

Stratovarius

Kotiteollisuus

Mokoma

Sonata Arctica

Marko Hietala

Melrose

Tuomari Nurmio

Battle Beast

Klamydia

Sanni

JVG

Juha Tapio

Pyhimys

Vesala

Ellinoora

Elastinen

Anna Puu

Ellips

Evelina

Kasmir

Ida Paul & Kalle Lindroth

Stereo

Etta

Gettomasa

Kube

Cledos

Eevil Stoo & Koksukoo

Ibe

Costee

Tuure Boelius

Eini

Johanna Pakonen

Kake Randelin

Esiintyjien nimet on kerätty tapahtumanjärjestäjien ennakkomainonnasta tai artistien keikkakalentereista viikolla 23.