Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Nyt ryhtiliike ja keikkapaikat kuntoon – kuopattu Tivoli jätti jälkeensä kivistävän haavan

Seuraavaksi on luvassa puhdasta valitusta ja armotonta nostalgisointia.

Ravaan suhteellisen ahkerasti ravintoloiden musiikkikeikoilla. Olen tutustunut kaupungin keikkatarjontaan konserttisalissa, pystybaareissa ja yökerhoissa, areenallakin.

Keikkojen tohinoissa huomaan tuon tuostakin ajattelevani, että olisipa Valtakadun Tivoli yhä hengissä.

Tämän kaupungin keikkakulttuuri on väsynyttä. Se johtuu siitä, etteivät puitteet keskisuurille kevyen musiikin baarikeikoille ole kunnossa.

Keikkapaikkoja Rovaniemellä kyllä on, mutta ne ovat puutteellisia sekä esiintyvän artistin että eritoten yleisön näkökulmasta.

Nykyiset keikkalavat tuntuvat olevan ravintolatoiminnan jälkiviisauksia. Lavat ovat pieniä ja usein niin matalalla, ettei takarivistä esiintyjää näe. Tilat ovat yleisön kokoon nähden liian ahtaita ja äänentoistokin usein puuroutunutta.

Tietääkseni yksikään ravintola ei ole kaupungissa profiloitunut nimenomaan keikkapaikaksi.

Aivan kaikesta ei voi syyttää keikkojen järjestäjiä. Annettuja tiloja ei voi isommaksi taikoa ja tarjotuissa puitteissa on pärjättävä.

Pienempiä trubaduurikeikkoja ravintoloissa järjestetään tuon tuostakin ja sellaiseen tarkoitukseen esimerkiksi pystäreiden lavat ovatkin sopivia. Isompia bakkanaaleja täällä harvemmin nähdään kesän festivaalien ulkopuolella, koska siihen sopivia tiloja ei yksinkertaisesti ole.

Kaupungin isoin tapahtumapaikka Lappi-areena tuntuu konserttimielessä ylimitoitetulta ja halli kumiseekin hiljaisuuttaan urheilutapahtumien ulkopuolella. Pääasiassa kamariorkesterin käyttöön valjastettu Korundin konserttisali ei ole akustiikaltaan sopiva kevyelle musiikille ja istumapaikkojen vuoksi vauhdikkaampaa menoa siellä tuskin saisikaan aikaan.

Valistustalon purun myötä kuopattu Tivoli jätti kivistävän haavan kaupungin keikkapaikkatarjontaan. Intiimien klubikeikkojen ja valtavan areenamallin välillä on yhä suuri kuilu, jota ei ainakaan toistaiseksi ole pystytty täyttämään.

Tivolin kaltaiselle live-keikkaravintolalle olisi käsitykseni mukaan kaupungissa kysyntää, mutta kun keskustaa katsoo, vastaavaa paikkaa on vaikea istuttaa minnekään. Menestyvä keikkapaikka vaatisi sijainnin keskeltä kaupunkia, mutta ympäristö on täynnä kerrostaloja ja pieniä liiketiloja.

Kesällä kaupungin keikkaelämä hetkeksi virkistyy festareiden myötä. Keskiviikon lehdestämme löytyy kiitettävä katsaus Rovaniemen kesäfestaritarjontaan.

Kesä onkin tapahtumapuitteiden kannalta iloista aikaa. Silloin musiikkitapahtumat saavat ansaitsemansa tilan ja näkyvyyden. Isot teltat, kunnon lavat, valot ja muut puitteet. Kunnon pelit ja vehkeet.

Panostusta.

Kirjoittaja on Uuden Rovaniemen toimittaja.


Kommentit (5)

  • Keikkamies

    Sillointällöin käyn keikoilla Oulussa ja jopa Helsingissäkin on käyty. Isojen nimien keikkaliput Tavastialle ovat 20-30€ ja keikat loppuunmyytyjä. Miksi Rovaniemeläinen olisi niin pihi, ettei maksaisi samaa summaa suosikkiyhtyeensä keikasta kuin etelässä maksetaan. 0-5€ on yökerhon pääsymaksu.

  • Keikoilla käyvä

    Keikat ja keikat. Enemmän taitaa ongelma olla siinä, että asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan keikkalipusta semmoista hintaa mitä Tivolin kulta-aikoina keikkaliput maksoivat. Artistit ja eritoten nimiartistit ja bändit ovat kalliita, joten yhtälö on haastava erittäin haastava yrittäjälle. Jos halutaan isoja nimiä ja bändejä Rovaniemelle on vaikea ottaa, koska kipuraja pääsylipulle, mitä asiakas on valmis maksamaan on tällä hetkellä noin 0-5€. Siitä voi nopeasti laskea kuinka monta myytyä lippua pitää saada jos bändin tai artistin keikkapalkkio on vaikkapa 5000€. Siitä on myös helppo päätellä montako paikkaa Rovaniemellä on missä tämän tasoinen keikka voidaan toteuttaa tällä hetkellä ja siitä on myös helppo päätellä että pitää olla aika rohkea liikkeissään jos keskustaan rakentaa Tivolin kokoisen ja mielellään paremman tasoisen keikkapaikan kuin mitä Tivoli oli.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös