Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Ro­va­nie­men kau­pun­gin­kir­jas­to jul­kis­taa Jorma Etto -ko­koel­man: si­säl­tää noin 2000 teosta

Jorma Etto työhuoneessaan vuonna 2015.
Jorma Etto työhuoneessaan vuonna 2015.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen kaupunginkirjasto on saanut lahjoituksena merkittävän kirjakokoelman. Kyseessä on edesmenneen Jorma Eton työhuoneen kirjasto, joka on lahjoitettu kaupunginkirjastolle Eton omasta toiveesta. Jorma Etto toimi Rovaniemen kaupunginkirjaston johtajana vuosina 1961–1984.

Jorma Etto -kokoelmassa on kaikkiaan noin 2 000 teosta, jotka on luetteloitu kirjaston tietokantaan. Kirjakokoelman sisältö painottuu Lapin ja kalottialueen kauno- ja tietokirjallisuuteen, mutta kokoelmassa on myös huomattava määrä suomalaista runoutta. Oman osansa saa myös James Joyce, jonka tuotanto merkitsi Jorma Eton kirjailijan ja kääntäjän uralle lähtölaukausta.

Etto-kokoelma julkistetaan kirjastossa ensi perjantaina. Tilaisuudessa kuullaan kirjastonjohtaja Pasi Rantasen puhe ja myös kirjastonjohtaja emerita Heli Saarinen esittää tervehdyksensä. Lyseolaisten yhtye esittää Esa Tikkalan sävellyksiä Jorma Eton runoihin. Myös Eila Paananen lausuu Eton runoja.

Lapponica-saliin on rakennettu pieni näyttely, jossa on esillä Jorma Eton kirjallinen tuotanto ja hänen suomentamansa teokset sekä valikoima hänelle läheisiä teoksia.

Jorma Etto -kokoelma ei ole lainattavissa, mutta siihen voi tutustua kirjastossa. Kokoelman kirjoja löytyy myös kirjaston lainattavasta kokoelmasta. Lapin kirjaston verkkosivuilta löytyy Etto-kokoelman kirjaluettelo sekä Eton lehtikolumnit ja muita kirjoituksia digitoituna.

Jorma Etto oli kirjastonjohtajan työnsä rinnalla monipuolinen kulttuurivaikuttaja, jonka kirjalliseen tuotantoon kuuluu runoja, proosaa, kolumneja ja suomennoksia.

Jorma Etto oli kirjastonjohtajan työnsä rinnalla monipuolinen kulttuurivaikuttaja, jonka kirjalliseen tuotantoon kuuluu runoja, proosaa, kolumneja ja suomennoksia. Eton vaikutus pohjoisen kirjastotoiminnassa ulottaa vaikutuksensa tähän päivään. Kirjaston Lappi-osasto on tästä merkittävin esimerkki.

Etto oli syntyperäinen rovaniemeläinen. Hän kuoli 85-vuotiaana joulukuussa 2016. Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskusta sivuava tie on nimetty Eton mukaan Jorma Eton tieksi.


Jorma Etto -kokoelman julkistamistilaisuus pe 11.10. klo 15 Rovaniemen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa. Vapaa pääsy.