Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Yleisurheilu: EM-ki­so­jen ohjelma ja tv-ajat

Ro­va­nie­men ase­ma­ra­vin­to­la etsii uutta omis­ta­jaa – Y­rit­tä­jän mukaan syynä ei ole korona, vaan mie­les­sä polt­te­le­va lii­ke­idea

Assa on nykyään ennen kaikkea junamatkustajien ruokapaikka, alkoholin myynti on jäänyt taka-alalle.

Rovaniemen asemaravintolan yrittäjät Kari Pyykkönen ja Tiina Pyykkönen ovat tiiviisti mukana ravintolan päivittäisissä töissä. Nyt mielessä kuitenkin siintää uusi liikeidea.
Rovaniemen asemaravintolan yrittäjät Kari Pyykkönen ja Tiina Pyykkönen ovat tiiviisti mukana ravintolan päivittäisissä töissä. Nyt mielessä kuitenkin siintää uusi liikeidea.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen asemaravintola etsii uutta yrittäjää. Assaroi oy:n myynti-ilmoitus julkaistiin syyskuun lopulla Yritys Lapista -verkkosivulla osana Lapin yrittäjien myyntikampanjaa.

Miksi asemaravintola on myynnissä, yrittäjä Kari Pyykkönen?

– Meillä on ikää jo sen verran, että vielä ehtisi tehdä jotakin muutakin. Minulla on yksi liikeidea, jota haluaisin päästä kokeilemaan.

– Myös ravintola voisi kaivata jo tuoretta otetta, näin 26 vuoden rupeaman jälkeen sitä alkaa hieman jo leipääntyä. Varteenotettavia kyselyitä on jo joitakin tullutkin. Pakkomyynnissä paikka ei kuitenkaan ole.

Miten koronaepidemia on vaikuttanut asemaravintolan toimintaan?

– Korona tietenkin vähensi junamatkustamista, mutta tulosta olemme tehneet koko ajan. Korona ei ole syy myynnille.

– Tämä syyskuu oli jo vilkkaampi kuin vuonna 2019. Kotimaanmatkailijoita on tullut korvaamaan kansainvälisiä asiakkaita. Meillä on myös paljon vakituisia Lapin-kävijöitä, jotka tulevat kerran käytyään aina uudestaan aamiaiselle tai syömään.

Tulevalla joulukaudella Rovaniemelle saapuvat britit ja eteläeurooppalaiset matkailijat eivät näy niinkään meillä. Matkailubuumin aikana itsenäisesti junalla Lappiin matkustavat aasialaisturistit olivat merkittävä asiakaskunta, ja näyttää siltä, etteivät he vielä täksi kaudeksi palaa.

Millainen paikka Rovaniemen rautatieasema on yrittää?

– Pääasiakaskuntaamme ovat junamatkustajat, joiden tarpeisiin pyrimme vastaamaan. Ruoka-annosten myynti onkin vuosien saatossa lisääntynyt. Kun alkoholin osuus myynnistä oli vielä 15–20 vuotta sitten lähes puolet, on se nyt enää noin viidesosan. Takavuosina Assa on ehkä tunnettu paikallisten kaljapaikkana, mutta nykyään tilanne on toinen.

– Rovaniemen rautatieasema on kansainvälinen paikka. Vuonna 2019 asiakkaita kävi kaikkiaan 86 eri maasta, ja marras–helmikuussa lähes joka kolmas asiakas oli ulkomaalainen.

Vuonna 2019 asiakkaita kävi kaikkiaan 86 eri maasta, ja marras–helmikuussa lähes joka kolmas asiakas oli ulkomaalainen.

– Olemme tässä Senaatti-kiinteistöjen vuokralaisina kuten VR:kin. Kun lipunmyynti asemalla loppui, on ravintolassa riittänyt kyselyitä laitureiden sijainneista, bussien lähdöstä ja muusta.

Mikä?

Rovaniemen asemaravintola

Avattiin vuonna 1954, kun Rovaniemen nykyinen rautatieasema otettiin käyttöön.

Yrittäjinä Kari ja Tiina Pyykkönen vuodesta 2001, jota ennen Kari Pyykkönen ravintolapäällikkönä vuodesta 1995.

Yrittäjien lisäksi ravintolassa tällä hetkellä viisi työntekijää.

Asiakaspaikkoja on 110 ja ulkoterasseilla 30.

Valikoimassa aamiaisbuffet, ruoka-annoksia, kahvilatuotteita, alkoholijuomia sekä matkamuistoja ja lehtiä.

Avoinna joka päivä kello 7.15–21.