Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ro­va­nie­mel­le "pää pen­saa­seen"-bud­jet­ti

Rovaniemen vuoden 2022 budjetti on hyväksytty. Esityksessä oli useita ongelmia, joista muutamia ratkaistiin valtuustokäsittelyssä, mutta suurimmat ongelmat jäivät ratkaisematta. Tärkein isoista ongelmista on talousarvioon sisältyvä selkeä alibudjetointi, joka koskee niin käyttötaloutta kuin investointejakin. Molempia katetaan ensi vuonna ottamalla lisää velkaa.

Käyttötalouden osalta yksi erikoisimmista päätöksistä oli päivähoitotarpeen kasvusta johtuvan, noin 1,8 miljoonan euron määrärahan jättäminen pois budjetista. Tätä voi sanoa tietoiseksi alibudjetoinniksi, joka ei ole ainakaan kuntalain hengen mukaista. Lain mukaan budjettiin tulisi ottaa mukaan kaikki kunnan velvoitteiden hoitamiseen tarvittavat määrärahat. Päivähoidon järjestäminen on kunnan lakisääteinen velvoite.

Käyttötalouden osalta jätettiin tietoisesti pois myös oppilashuollon muutoksista johtuvan työvoimanlisäystarpeen vaatimat määrärahat, Sotea odoteltaessa ei sosiaali- ja terveyspalveluiden tiedossa oleviin lisäresurssitarpeisiin suurelta osin vastattu.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.