pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Ro­va­nie­mel­le en­sim­mäi­nen vaa­te­lai­naa­mo – tais­te­lee vaa­te­hä­vik­kiä ja pi­ka­muo­tia vastaan

Vaatelainaamon perustajat Sanna Hiltunen (vas.), Johanna Sirviö ja Tanja Tammimies haluavat tehdä pukeutumisesta eettistä ja ekologista.
Vaatelainaamon perustajat Sanna Hiltunen (vas.), Johanna Sirviö ja Tanja Tammimies haluavat tehdä pukeutumisesta eettistä ja ekologista.
Kuva: Pia Jokela

Rovaniemi on saanut ensimmäisen vaatelainaamonsa. Tammikuun lopussa avajaisiaan viettäneen Aina Upea! -lainaamon perusajatuksena on, ettei omaan vaatekaappiin enää tarvitse hankkia kuin aikaa kestäviä perusvaatteita. Edustusvaatteet työmenoihin tai juhlien erikoisemmat asut ja asusteet voi hakea lainaksi kuin kirjat kirjastosta.

Jos trendien ennustajia on uskominen, Rovaniemelle yhteisöllisen vaatekaapin avanneet Sanna Hiltunen, Johanna Sirviö ja Tanja Tammimies ovat uuden ajan kuluttamisen edelläkävijöitä. Tavaroita ja asusteita lainaavia vuokraamoita on maailmalla ollut jo pidempään, mutta vasta viime vuosina myös Suomeen on alkanut syntyä yhä enemmän erilaisia lainaamoita.

– Haluamme taistella vaatehävikkiä ja pikamuotia vastaan antamalla vaihtoehdon ostamiselle, vaatelainaamon perustajat julistavat.

Vaatelainaamon toimintaperiaate on yksinkertainen. Asiakas voi maksaa usean kuukauden jäsenyydestä, jolloin hän saa lainata useita asuja ja asusteita. Mahdollista on myös kertalaina, joka sisältää kaksi tuotetta yhden viikon laina-ajaksi. Kun lainajakso päättyy, lainaajan tulee palauttaa vaatteet pestyinä ja hyväkuntoisina.

Vastuullisia valintoja

Vaatelainaamon vetäjät ovat sisäistäneet eettiset ja vastuulliset valinnat omaan arkeensa jo vuosia sitten.  Kolmikko edustaakin itse juuri sitä asiakaskuntaa, jonka toivoo lainaamoonsa löytävän.

– Olen minimoinut uusien vaatteiden ostamisen jo kauan sitten. Käytän hankkimiani vaatteitani vuosikausia, ja olen varsinainen kirpparihiiri, vaikka päivätyössäni tarvitsen usein edustusvaatteita niin seminaareihin kuin tärkeisiin tapaamisiin, kertoo Sanna Hiltunen.

Hiltunen on jo parin vuoden ajan ehtinyt auttaa pohjoisen naisia puhkeamaan kukkaan yhden naisen Taste of Champagne -yrityksessään, joka järjestää muun muassa pin up-, Old Hollywood- ja burleskistailauksia sekä kuvauksia. Hän on myös kerännyt persoonallisia ja uniikkeja asuja kuten vintage-henkisiä asuja, juhlakenkiä ja kimallekoruja stailauskäyttöön.

– Näiden erikoisuuksien lisäksi meillä on jo yli satakunta erilaista ja eri makuihin istuvaa, edustavaa asua neuleista iltapukuihin, Hiltunen kertoo.

Vaatelainaamo toimii tällä hetkellä Hiltusen oman kodin yhteydessä Vennivaarassa. Alkuvaiheessa lainaamo on auki kahdesti viikossa muutaman tunnin kerrallaan.

– Aika näyttää mihin suuntaan Rovaniemellä lähdetään toimintaa viemään.  Haluamme kuitenkin olla helpommin saavutettavissa, joten etsimme parhaillaan Rovaniemeltä sopivaa yhteistyökumppania, jonka tiloihin voisimme avata pop up -lainaamon jo tämän kevään aikana.