Ro­va­nie­me­läi­sen Riina Mat­ti­lan esi­kois­teos ylsi Fin­lan­dia-ki­san fi­naa­liin – Jä­ris­tyk­siä-teok­sen pää­vies­ti on, että kai­kil­la on oikeus rak­kau­teen

Naiskirjailijoilla on hurja ylivoima lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-kisassa. Naisenergia jyllää myös ehdokaskirjojen aiheissa: maailmalla suursuosioon nousseet, tytöille kirjoitetut naisten elämäkerrat menestyvät nyt myös Suomessa.

Maskussa asuva Magdalena Hai on yksi Finlandia-ehdokkaista. Taiteilijanimeä käyttävä kirjailija on saanut viime aikoina runsaasti huomiota. Keväällä hän voitti Tulenkantaja-kirjapalkinnon.
Maskussa asuva Magdalena Hai on yksi Finlandia-ehdokkaista. Taiteilijanimeä käyttävä kirjailija on saanut viime aikoina runsaasti huomiota. Keväällä hän voitti Tulenkantaja-kirjapalkinnon.
Kuva: Silja Viitala

Rovaniemeläisen kirjailijan Riina Mattilan esikoisteos on valittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-kisan kuuden finalistin joukkoon.

Tammikuussa julkaistu Mattilan teos Järistyksiä käsittelee rakkauden ja hyväksynnän kaipuuta. Kirjan päähenkilö on seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiään etsivä nuori, joka ei koe mukautuvansa perinteiseen naisen muottiin. Kirjailija on kertonut aiemmin, että tarinan päähenkilön kipuilussa on yhtymäkohtia hänen omiin kokemuksiinsa.

– Kirja on myös tarina siitä, miten yksi läheinen ihmissuhde voi muuttaa kaiken. Tällaisen kirjan olisin itse tarvinnut, kun olin nuori, Mattila sanoo.

Pääsy Finlandia-kisan finaaliin tuli esikoiskirjailijalle suurena yllätyksenä.

– Tuntuu hyvin epätodelliselta. Ehkä kirjan aihe oli melko tuore, ja siksi se valittiin, Mattila pohtii.

Vuonna 1991 syntynyt Riina Mattila asuu Rovaniemellä ja työskentelee kirjastossa. Hän toimi tuottajana Rovaniemellä maaliskuussa järjestetyssä Arctic Pride -tapahtumassa.

Päivätyön ohessa Mattila kirjoittaa seuraavaa kirjaansa, joka ilmestyy ensi vuonna. Tällä kertaa kyseessä on tietokirja – seuraavan nuortenromaanin aika on myöhemmin.

Naisten vuosi

Kaiken kaikkiaan laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta tekevät nyt naiset.

Näin voi päätellä lajin Finladia-kisan finaaliin valituista kuudesta kirjasta. Teoksilla on yhteensä yhdeksän tekijää, ja heistä kahdeksan on naisia.

Kolmihenkinen asiantuntijaraati valitsi ehdokkaiksi niin romaaneja kuin kuvakirjoja. Mukaan kelpasi myös kokoelma rohkeiden naisten elämäkertoja.

Sankaritarinoita tytöille -niminen teos liittyy maailmalla suuren suosion saavuttaneeseen kirjailmiöön. Yksiin kansiin kootut esikuvallisten naisten pienoiselämäkerrat ovat saaneet innoitusta amerikkalaisten Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjojen menestyksestä.

Kuusi ehdokasta

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna tv-tuottaja ja tietokirjailija Riku Rantala. Kaikki Finlandia-palkinnot julkistetaan 28. marraskuuta.

Tässä lista ehdokkaista sekä valintaraadin perustelut:

1. Taru Anttonen ja Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)

"Teos tekee näkyväksi tyttöjen ja naisten kyvykkyyden, tahdon ja rohkeuden monilla eri aloilla ja eri aikakausina."

"Vaikka kirjoittajia ja kuvittajia on paljon, kokonaisuus on yhtenäinen niin kielen, tyylin kuin kuvituksen ja taiton kannalta."

"Tiedon ja sadun yhteen punominen on onnistunutta ja pienempikin lukija kykenee ymmärtämään ja hahmottamaan tarinat."

-

2. Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)

"Upeasti ja kauniilla, huolellisesti valituilla sanoilla kirjoitettu teos maalaa lukijan eteen uskottavan maailman."

"Omalakisen ja vahvaäänisen romaanin henkilökuvaus, juoni ja inhimillisyys tuovat esiin lapsuuden lopun, hyvän ja pahan, ilon ja surun. Eheä ja varma lukuelämys."

3. Magdalena Hai: Kolmas sisar. Royamen aikakirjat 1 (Otava)

"Viisas ja viihdyttävä romaani imee lukijan maagisiin maailmoihinsa, eikä päästä irti. Kerroksellinen, yllättävä ja monitasoinen tarina kiertyy hiljalleen auki ja paljastaa salaisuutensa."

"Teoksen kieli ja maailmat, juonellinen rytmi ja henkilökuvaus muodostavat herkullisen ja ehyen kokonaisuuden."

4. Maija ja Anssi Hurme: Skuggorna/Varjostajat (Schildts & Söderströms/S & S)

"Monitasoinen kuvakirja käsittelee onnistuneesti ja konkreettisesti surua ja menetystä. Tarina, kuvitus ja taitto muodostavat saumattoman kokonaisuuden."

"Värimaailma ja juoni kuljettavat lukijan kohti valoa: surusta voi päästää irti. Teoksen tunnemaailma tavoittaa sekä lapsen että aikuisen."

-

5. Riina Mattila: Järistyksiä (WSOY)

"Kaunis rakkaustarina itsensä löytämisestä tarjoaa samaistumispintaa ja rohkeutta kohdata oma tapansa olla."

"Teos käsittelee ensirakkautta koskettavasti ja ulottaa teeman kysymyksiin seksuaalisesta ja sukupuolisesta identiteetistä: kaikilla on oikeus rakkauteen."

"Hyvällä kielellä kirjoitettu tarina pitää otteessaan alusta loppuun."

-

6. Sanna Sofia Vuori ja Linda Bondestam: Ägget/Muna (Förlaget/Teos)

"Tarina, kieli ja kuvitus muodostavat hiotun, temaattisesti ja tyylillisesti riemastuttavan kokonaisuuden. Kutkuttavat hahmot, yksityiskohdat ja yllätyksellisyys ulottuvat joka tasolle ja saavat niin lapsi- kuin aikuislukijankin hykertelemään."

"Värikäs kirja sopii luettavaksi yksin ja yhdessä."

Juttua muokattu 7.11. kello 13.13. Lisätty tietoja Riina Mattilasta, vaihdettu otsikko ja vaihdettu pääkuva.

Juttua täydennetty 7.11. kello 16.00. Lisätty Riina Mattilan kommentit.