Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Ro­va­nie­me­läi­nen Toivo Ter­vas­kan­to on taitava nuori har­pis­ti –Kun ylei­sös­sä istunut elä­ke­läis­mies kuuli uuden soit­ti­men hinnan, hän päätti jär­jes­tää ke­räyk­sen perheen hyväksi

Rovaniemeläinen Toivo Tervaskanto on Pohjois-Suomen ainoa harpisti. Hänen soitto-opintojaan tuetaan yksityisellä keräyksellä.

Toivo Tervaskannon uusi harppu on paljon soittajaansa suurempi ja painavampi. Harpun puuosat ovat vaahteraa ja kuusta.
Toivo Tervaskannon uusi harppu on paljon soittajaansa suurempi ja painavampi. Harpun puuosat ovat vaahteraa ja kuusta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kolmetoistavuotiaan Toivo Tervaskannon huone olisi tavallinen pojan huone, ellei siellä olisi Athenaa. Se on upouusi pedaaliharppu, joka saapui Ranskasta Rovaniemelle muutama viikko sitten. Athenan avulla Toivo on hiukan lähempänä haaveilemaansa ammattimuusikon uraa.

– Opintojen edistymisen kannalta pedaaliharppu on välttämätön. Ammattiopintoihin ei voi lähteä ilman sitä, sanoo Toivon äiti Ruusu Tervaskanto.

Harpunsoittajia on Suomessa vähän, ja Pohjois-Suomessa Toivo lienee ainoa. Toivoa harppu on kiinnostanut lapsesta saakka. Kun hän kuusivuotiaana pääsi ensi kerran soittamaan harppua, asia varmistui: harppu on hänen soittimensa.

Ruusu ja Jukka Tervaskanto ovat halunneet tukea kaikkien kolmen lapsensa soittoharrastusta. Toivon pikkusisko Lilja soittaa viulua ja pikkuveli Oiva klarinettia.

Myös Toivo on Lapin musiikkiopiston oppilas, mutta hänen instrumenttinsa on tuottanut perheelle haasteita. Opettajakin piti etsiä Helsingistä saakka, koska pohjoisessa ei ole harppuopettajaa. Toivoa opettaa Pauliina Kallio, jonka kanssa Toivolla on videotunti kerran viikossa. Lisäksi Toivo käy Kallion luona lähiopetuksessa muutaman kerran vuodessa.

Hintaa pienen henkilöauton verran

Ensimmäiseen oman harppuunsa vuonna 2015 Toivo sai 3 000 euron apurahan. Kyseessä oli pikkuharpuksikin kutsuttu pedaaliton harppu, jolla lapset aloittavat harppuopinnot.

Orkesterimusiikki on kuitenkin sävelletty isommalle pedaaliharpulle, jossa sävelkorkeutta muutetaan pedaalien avulla. Ilman pedaaliharppua soitto-opintoja ei voi jatkaa ammatilliselle tasolle.

Pedaaliharppu maksaa pienen henkilöauton verran, joten Ruusu Tervaskanto on aktiivisesti hakenut Toivolle apurahaa harpun hankintaan, mutta tuloksetta. Viimeisin hylkäävä päätös tuli alkusyksystä.

– Silloin sisuunnuin ja päätin, että ei auta muu kuin hankkia soitin jollakin konstilla itse.

Tervaskanto kysyi kolmelta eri harpunvalmistajalta Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa, olisiko niillä myydä käytettyä harppua. Ranskalaisyhtiö vastasi, että Tervaskannolla kävi tuuri, sillä heidän varastostaan löytyy vanhaan mallistoon kuuluva harppu, jonka he voivat myydä 20 prosentin alennuksella ja tarjota kuljetuksen kaupan päälle.

Kauppa oli melkein sillä selvä. Ruusu Tervaskanto pyysi kuitenkin yhtiöltä vielä videon, jossa harppua soitetaan.

– Yleensä harpistit matkustavat testaamaan soitinta, ennen kuin tekevät ostopäätöksen. Meille sellainen ei ollut mahdollista, mutta  onneksi Toivon harppu on oikein kaunissointinen.

Toivo Tervaskanto virittää harpun aina ennen soittamista.
Toivo Tervaskanto virittää harpun aina ennen soittamista.
Kuva: Anssi Jokiranta

Nuoren miehen soittotaito liikutti

Alennuksesta huolimatta harpulle jäi hintaa yli 13 000 euroa. Se on Tervaskannon perheelle iso raha, johon säästöt eivät riittäneet.

Rovaniemen seurakunnan entinen talousjohtaja Hans Enbuske sai sattumoisin tietää perheen tilanteesta. Hän ei tunne Tervaskantoja sen kummemmin, mutta Toivon soittoa hän on kuullut muutaman kerran.

– Minua on liikuttanut nuoren miehen soittotaito ja se, että hän on valinnut noin harvinaisen soittimen. Sen vuoksi halusin auttaa perhettä.

Hans Enbuske on yhdessä vaimonsa Tellervo Enbusken ja ystävänsä Kaisa Miettusen kanssa avannut pienkeräyksen tukeakseen Toivon soittoharrastusta. Keräyksellä on oma pankkitili, jonne voi lahjoittaa rahaa.

Toivo Tervaskanto on jo päässyt tutuksi uuden soittimensa kanssa. Kun hän pari viikkoa sitten esiintyi Lapin kamariorkesterin nuorten solistien konsertissa, hän soitti siellä orkesterin arvokasta konserttiharppua.

–  Kyllä oma soitin on parempi, Toivo totesi konsertin jälkeen.

Toivolle uusi harppu

Toivo Tervaskanto

13-vuotias rovaniemeläinen, joka opiskelee harpunsoittoa Lapin musiikkiopiston oppilaana Pauliina Kallion johdolla.

Esiintynyt tänä vuonna mm. Helsinki Harp -festivaalissa ja Lapin kamariorkesterin nuorten solistien konsertissa.

Valittiin koesoiton perusteella harpisti Emmanuel Ceyssonin mestarikurssille, joka pidetään joulukuun alussa.

Harrastaa myös suunnistusta, uintia ja maastopyöräilyä.

Keräys

Toivon soitto-opintoja voi tukea osallistumalla keräykseen. Pienkeräysluvan ovat hankkineet Hans Enbuske, Tellervo Enbuske ja Kaisa Miettunen. Keräyksen vastuullinen hoitaja on Hans Enbuske.

Keräysluvan numero on RA/2020/1208.

Pankkitilin numero keräykselle on FI67 1134 3500 4691 51. Tilin nimi on Toivo Tervaskannon harppu.

Jutun otsikko vaihdettu 25.11.