Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

RoPS on nuori ja yhtä ro­va­nie­me­läi­nen kuin 1980-lu­vul­la – 18-vuo­tias joh­to­hah­mo Jussi Niska tähtää RoPSin kanssa ta­kai­sin liigaan ja sitten Eu­roop­paan

Jussi Niska ehti pelata vuoden Veikkausliigaa RoPSin paidassa. Hän jatkaa RoPSissa ainakin vielä ensi kauden, vaikka joukkue tippuikin Ykköseen.
Jussi Niska ehti pelata vuoden Veikkausliigaa RoPSin paidassa. Hän jatkaa RoPSissa ainakin vielä ensi kauden, vaikka joukkue tippuikin Ykköseen.
Kuva: Pekka Aho

Nuorukaisella on ikää vasta 18 vuotta. Vyöllä 28 virallista ottelua Rovaniemen Palloseuran edustusjoukkueessa ja 20 peliä Veikkausliigassa. Mukana U19-maajoukkueessa ja tilillä neljä U17-maaottelua sekä kaksi U16-otatusta. RoPSin vasen laitapuolustaja Jussi Niska on nuori, mutta jo jossain määrin kokenut pelaaja.

Niska nousi pelaavaan kokoonpanoon jo viime sesongin Suomen Cupissa. Tiettävästi päävalmentaja Vesa Tauriainen olisi saanut rosteriinsa legendaarisen, paljon voittaneen ja kaiken kokeneen Taye Taiwon, mutta Tauriainen päätti luottaa nuoreen Niskaan.

– Olihan siinä isot saappaat täytettäväksi, Niska virnistää.

Nuori pelaaja huomasi yhtäkkiä olevansa Veikkausliiga-debyytissään FC Interiä vastaan. Hän päätti kuitenkin noudattaa isänsä neuvoa.

– Isä korosti, että turha sinne on mennä pelkäämään. Päätin olla rohkea!

Isä, entinen nuorten maajoukkuehiihtäjä Marko Niska onkin ollut poikansa tuki ja tärkeä mentori. Myös äiti Marja Niska on luonnollisesti tuki nuoren urheilijan elämässä.

”Ykkösessäkin saan kovia pelejä”

Jussi Niska RoPS - FC Haka Veikkausliigan ottelussa viime kesänä.
Jussi Niska RoPS - FC Haka Veikkausliigan ottelussa viime kesänä.
Kuva: Pekka Aho

Jussi Niska pelasi hyvän kauden, vaikka joukkue kyntikin syvällä. Itseluottamus, nopea tempokuljetus, rohkeat haastot yksi vastaan yksi -tilanteissa sekä hanakkuus hakea maaleja ja maalisyöttöjä ovat nuoren laitapuolustajan vahvuuksia.

Toki kokemattomuus näkyi joskus ”höntyilynä”, ja joskus harvoin Niska jäi fysiikassa alakynteen kamppaillessaan aikuisten miesten kanssa. Kokonaisuutena kausi kuitenkin oli niin hyvä, että Niskan jatko Ykköseen pudonneessa seurassa oli monelle yllätys.

RoPS tuskin olisi estellyt, jos lahjakkuus olisi halunnut liigaympyröihin, vaikka Niskan sopimus RoPSin kanssa yltääkin kauden 2022 loppuun. Niska ei kuitenkaan edes yrittänyt liigaan.

– Ykkönen on tasokas miesten sarja, ja sielläkin saan kovia pelejä. Se on minulle hyvä sarja ensi kaudella, Niska sanoo.

Koko Niskan uraa on leimannut tarkka harkinta ja eteneminen jalat maassa. Hänen perheensä ei ole tyrkyttänyt poikaa julkisuuteen, eikä Niska olekaan paistatellut otsikoissa, vaikka aihetta kyllä olisi ollut.

Niska ei myöskään ole lähtenyt ulkomaisiin akatemioihin. Hänen mielestään RoPSissa on ollut hyvät puitteet kehittyä.

– Laadukas valmennus, hyvät olosuhteet ja kovia pelejä. Aina tarvittaessa olen voinut pelata vanhempia vastaan.

Rovaniemellä on ollut myös hyvä yhdistää opiskelu ja jalkapallo. Parhaillaan Niska viimeistelee opintojaan Ounasvaaran urheilulukiossa.

Niska haluaa urallaan eteenpäin. Hänen tavoitteensa ovat Euroopan isoissa liigoissa: Ranska, Espanjan La Liga, Englannin Valioliiga, Saksan Bundesliiga tai Italian Serie A.

”Yritän kannustaa ja näyttää esimerkkiä”

RoPS on nyt rovaniemeläisempi kuin kertaakaan sitten kultaisen 1980-luvun. Jussi Niska on lukuisten nuorten rovaniemeläisten joukossa pelillinen johtohahmo, vaikka ei ole porukan vanhin. Itse hän suhtautuu asemaansa vaatimattomasti.

– Olen osa joukkuetta, yritän kannustaa ja näyttää esimerkkiä.

Niska uskoo RoPSin mahdollisuuksiin tulevalla kaudella Ykkösessä. Hänen mielestään joukkueella on hyvät mahdollisuudet nousta heti takaisin liigaan.

– Joukkue on nuori ja siinä on paljon rovaniemeläisiä pelaajia. Se on uutta vähään aikaan, mutta ei se ole este menestykselle.

Niska haluaa urallaan eteenpäin. Hänen tavoitteensa ovat Euroopan isoissa liigoissa: Ranska, Espanjan La Liga, Englannin Valioliiga, Saksan Bundesliiga tai Italian Serie A. Niihin ei kuitenkaan loikata Ykkösestä, vaan sitä ennen Niskan on menestyttävä Veikkausliigassa. Yksi kausi Ykköstä onkin Niskalle maksimi.

– Jos RoPS ei nouse, niin toivottavasti pääsen johonkin liigaseuraan.

Suuriin liigoihin ei pääse perushyvällä pelaamisella, vaan siihen tarvitaan jokin kansainvälisen tason erityisosaaminen. Mikä on nuoren laitapakin mielestä se ominaisuus, joka vie hänet parrasvalohin?

– Ehdottomasti kyky kuljettaa palloa erittäin nopeasti, Niska vastaa empimättä. Vastaus kertoo paljon nuoren miehen lajiymmärryksestä.

Niska on erittäin tyytyväinen päävalmentaja Mikko Mannilan valmennusfilosofiaan.

– Hän on kokenut nuorten pelaajien valmentaja ja kehittäjä. Persoonana hän on mukava ja häneltä saan koko ajan apuja ja neuvoja. Ohjeet ja pelikirja ovat selkeitä. Tärkeintä on, että koko joukkue voi luottaa siihen, että koutsi tietää, mitä tekee.

RoPS - HIFK su 28.3. klo 17, Suomen Cupin ottelu pelataan Keskuskentällä ilman yleisöä.
Kuka

Jussi Niska

18-vuotias puolustaja RoPSin edustusjoukkueessa.

FC Lynxin ja FC Santa Claus Junioreiden kasvatti.

Opiskelee Ounasvaaran urheilulukiossa.

Valittiin U19:n EM-karsintoihin Belgiaan, mutta korona torpedoi karsinnat.

Kommentti: Oman kylän pojat – nuorison harteille ei voi sälyttää liikaa vastuuta
Markku Saukko

Rovaniemen Palloseura on nyt yhtä rovaniemeläinen kuin 1980-luvulla. Hiihtolomaviikolla joukkueen listoilta löytyi yhteensä 17 pelaajaa, jotka ovat joko RoPSin, FC Lynxin tai FC Santa Claus Junioreiden kasvatteja.

Toki osa tuosta listasta on enemmän tai vähemmän reservijoukkueen Rovaniemi Football Academyn riveissä, mutta joka tapauksessa RoPSin käytettävissä. Nostan tässä esille muutamia mielenkiintoisia nimiä.

Kokenein on kotiin palannut 29-vuotias hyökkääjä Simo Roiha. Roihalla on vyöllään yhteensä 186 miesten ottelua Kakkosesta Veikkausliigaan. Niissä ”Simppa” on iskenyt yhteensä 42 maalia. RoPSissa hän on pelannut 123 virallista ottelua. Roihan rooli on iso, vaikka RoPS hankkinee vielä hyökkääjän ulkomailta.

Kakkosmaalivahti Mikko Rantala pelasi RoPSissa Ykköstä jo vuonna 2012. Luottomies, joka on pyydetty aina hätätilanteessa palvelukseen.

Sampo Ala Kirill Bullat Eerik Kantola
Sampo Ala
Sampo Ala
Kuva: Jouni Porsanger

Puolustuslinjan  rovaniemeläisistä Jussi Niska on ykkösnimi ja vastuuta saanee myös Eerik Kantola. Hän debytoi RoPSin edustuksessa jo Liigacupissa 2016. Joona ”Japin veli” Lahdenmäki on lahjakkuus, joka kasvaa korkoa tulevaisuutta varten. Samoin tekee vasta 16-vuotias Miska Ylitolva, ja Suomen taitokilpailumestari Luka Kuittinen.

Keskikentällä Tuomas Kaukua todisti kestävänsä lauteilla Veikkausliigassakin, joten ”Dime” on todennäköisesti avainmiehiä Ykkösessä. Keskikentän keskustaan RoPS tarvitsee ehdottomasti kokeneen ja laadukkaan moottorin.

Hyökkäysosasto on Roihan jälkeen täynnä nuoria rovaniemeläisiä. Jarkko Luiro on takonut Kakkosessa maaleja sarjatulella, muttei ole Veikkausliigassa saanut koskaan kunnon mahdollisuutta. Mikko Mannilan RoPSissa hän saanee kunnollisen mahdollisuuden.

Laituri Veka Pyyny on kärsinyt loukkaantumisista, mutta on kunnossa pysyessään laadukas laituri Ykköseen. Sampo Ala debytoi miesten tasolla jo kaudella 2018. Nuorukainen on edennyt urallaan vauhdilla vahvan fysiikkansa ansiosta – nyt on aika todistaa taidot futaajana. Kirill Bullat omaa valtavan potentiaalin ja saanee jo tällä kaudella näyttöpaikkoja sarjapeleissä.

Mukana on siis hurja joukko rovaniemeläisiä nuoria jalkapalloilijoita. Mikko Mannila joutuukin tasapainoilemaan nuoriso-osaston peluutuksen kanssa. Liika vastuu ja epäonnistumiset romahduttavat itseluottamuksen.

Ykkösen kärkipään seura, joka tavoittelee liiganousua, ei voi sälyttää liikaa vastuuta nuorison harteille. Kokemusta tarvitaan joukkueeseen vielä roimasti lisää.

RoPSin nuori edustusjoukkue

Rovaniemeläiset

Miska Ylitolva (16 vuotta) puolustaja, maajoukkue U17

Otto Kemppainen (17) puolustaja, maajoukkue U18

Kirill Bullat (17) hyökkääjä, maajoukkue U18

Luka Kuittinen (18) puolustaja

Jussi Niska (18) puolustaja, maajoukkue U19

Lauri-Eemil Vetri (18) maalivahti

Riku-Veli Niska (18) keskikenttäpelaaja

Vertti Hänninen (18) keskikenttäpelaaja

Joona Lahdenmäki (19) puolustaja

Sampo Ala (19) hyökkääjä, maajoukkue U19

Tuomas Kaukua (20) keskikenttäpelaaja

Veka Pyyny (20) keskikenttäpelaaja

Eerik Kantola (21) puolustaja

Jarkko Luiro (22) hyökkääjä

Mikko Rantala (27) maalivahti

Simo Roiha (29) hyökkääjä

Muualta tulleet

Sampo Ala-Iso (18) puolustaja (Torniosta) RoPSissa jo kauden 2020

Elmeri Hirvonen (19) keskikenttäpelaaja (Helsingistä)

Vili Saarikoski (19) keskikenttäpelaaja (Oulusta)

Mohammed Adams (20) puolustaja (Ghanasta)

Nino Roffelsen (21) keskikenttäpelaaja (Hollannista)

Sacha Petshi (28) keskikenttäpelaaja (Ranskasta)