pääkirjoitus: Suomen, Ruotsin ja Norjan kuu­lu­mi­nen puo­lus­tus­liit­toon vah­vis­taa myös poh­joi­sen tur­val­li­suut­ta – toimiva suhde Ve­nä­jään on yhä mah­dol­li­nen

Rock Academy me­nes­tyy Ke­mis­sä→op­pia saavat Skull­rod, Veera, Nort­hern oath, Luopio, Adam Sierra ja Um­pi­mäh­kä


Mikko von Hertzen, Mark Bertenyi ja Tomi Arvas (keskellä) kävivät kertomassa Kemissä musiikin tekemisestä ja Rock Academyn Kemiin rantautumisesta. Isäntäninä olivat Kemin Factorin Tuomas Laajoki (vas.) ja Elias Kauppinen (oik.).
Mikko von Hertzen, Mark Bertenyi ja Tomi Arvas (keskellä) kävivät kertomassa Kemissä musiikin tekemisestä ja Rock Academyn Kemiin rantautumisesta. Isäntäninä olivat Kemin Factorin Tuomas Laajoki (vas.) ja Elias Kauppinen (oik.).
Kuva: Jussi Saarela

Turun nuorisoasiainkeskuksessa kehitetty bänditoiminnan malli Rock Academy on rantautunut menestyksekkäästi Kemiin.

Rock Academyn vuonna 2011 perustaneet vastaava tuottaja Mark Bertenyi ja toiminnanjohtaja Tomi Arvas kävivät hiljattain katsomassa, miten vuoden alussa paikkakunnalla alkanut toiminta on lähtenyt liikkeelle. Mukana oli myös muusikko Mikko von Hertzen pitämässä kaikille avointa klinikkaa.

– Kehittämme ja ylläpidämme bänditoimintaa. Rock Academy on bänditoiminnan valtakunnallinen hanke, jossa opetus on konaisvaltaista, Bertenyi ja Arvas tiivistävät.

Kemissä Rock Academyssä ovat mukana Skullrod, Veera, Northern oath, Luopio, Adam Sierra ja Umpimähkä.

– Kuusi bändiä on hyvä määrä. Meistä on mukavaa, että niiden esittämä musiikki on monensävyistä ja monentyylistä. Rock Academyssä sana rock ei ole musiikkityylisuunta vaan asenne. Musiikki voi olla mitä tahansa, Bertenyi sanoo.

Pop & jazz konservatorio Lappiassa voi suorittaa Rock Academyyn osallistumalla osia opintokokonaisuuksista. Bertenyi kehuu tätä opiskelutapaa vuolaasti ja Lapin reissunsa parhaaksi asiaksi. Turussa on suunnitteilla samantapaista yhteistyötä musiikkialan oppilaitoksen ja Rock Academyn välillä.

Kaikilla akatemiapaikkakunnilla toiminnan kumppanina on kaupungin nuorisotoimi. Kemissä yhteistyökumppani on Kemin kaupungin nuorisotyön Kemi Factori. Sen vetäjinä toimivat Tuomas Laajoki ja Elias Kauppinen. Bertenyi ja Arvas sanovat, että Kemin toiminta näyttää hyvin lupaavalta. Samalla pohjoisen reissulla he kävivät Rovaniemellä ja Raahessa, joissa aloitettuihin toimintoihin he ovat myös tyytyväisiä.

– Tämä pohjoisen juttu tuntuu meidän mielestämme tosi hyvältä, Bertenyi sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kaksi kertaa rahaa kulttuurillista nuorisotyötä tekevälle Rock Academylle. Toisella rahoituskierroksella irtosi 587 000 euroa, jonka turvin tälle ja ensi vuodelle pääsi toimintaan mukaan viisi uutta kaupunkia. Tämän vuoden alussa uusi bänditoiminnan malli rantautui Kemiin, Raaheen, Rovaniemelle, Kouvolaan ja Kuopioon. Ennestään olivat mukana Turku ja Jyväskylä. Edelliselläkin kierroksellakin rahaa irtosi 550 000 euroa.

– Rahaa on tullut ministeriöstä yhteensä toista miljoonaa euroa, mikä on ihan käsittämätön summa. Ministeriö antoi meille toisenkin kerran rahaa, koska oli niin tyytyväinen ensimmäiseen vaiheeseen, Arvas sanoo.

– Rock- ja bändimusiikin kehittämiselle tuommoinen summa on ennenkuulumatonta, Bertenyi sanoo puolestaan.

Seuraava vaihe saattaa olla Rock Academyn toiminnan kansainvälistyminen, sillä sen tavasta toimia ollaan kiinnostuneita ainakin yhdellä paikkakunnalla Saksassa.

Oppia kokeneelta muusikolta

Kaikille avoimissa Rock Academyn klinikoissa saa monenlaista käytännön tietoa musiikin tekemisestä eri luennoitsijoilta. Rock Academyn kanssa vuosia yhteistyötä tehnyt muusikko Mikko von Hertzen piti klinikkaa hiljattain Kemissä.

Hän kertoi muusikon ammattiin liittyvistä asioista ja omasta polustaan muusikoksi. Tietoa yleisö sai myös tekijänoikeuksien merkityksestä luovan työn tekijöille ja musiikkibisneksen tämän hetken tilanteesta.

Von Hertzen sanoo, että bändin on kaikista tärkeintä tehdä yhdessä kivoja asioita ja kehittyä siinä samalla. Hän kannustaa nuoria harjoittelemaan todella paljon, sillä se voi tuottaa tulosta.

– Pitkäjänteinen työ voi kantaa hyvääkin hedelmää.

Von Hertzen Brothersin jäsen haluaa korostaa, että pitkän uran saaminen musiikin parissa lähtee omasta tekemisen halusta ja kehittymisen halusta.

– Huippu-urheilijaksikaan ei voi tulla yhdessä yössä. Samalla tavalla muusikonkin pitää treenata todella paljon.

Rock Academyssa von Hertzenin pääasiallinen tehtävä on tukea ja opastaa uusia asioita opettelevia muusikkoja. Klinikoita hän pitää aina hankkeen uusilla paikkakunnilla.

Muusikko Mikko von Hertzen piti klinikkaa Kemissä. Hän kertoi muusikon ammattiin liittyvistä asioista ja omasta polustaan muusikoksi.
Muusikko Mikko von Hertzen piti klinikkaa Kemissä. Hän kertoi muusikon ammattiin liittyvistä asioista ja omasta polustaan muusikoksi.
Kuva: Jussi Saarela