pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Riikka Karp­pi­nen on So­dan­ky­län ää­ni­ha­ra­va, Vih­reil­le kaik­kiaan kolme val­tuus­to­paik­kaa

Vaaliliitto Kokoomuksen kanssa toi Sodankylään myös ensimmäisen Kristillisdemokraattien valtuutetun.

Vihreän liiton ensimmäisen kauden valtuutettu Riikka Karppinen on Sodankylän kuntavaalien ääniharava. Hänelle halusi jatkokautta valtuustossa kaikkiaan 239 äänestäjää. Karppinen tunnustaa, että vaalitulos on jännittänyt häntä.

- Henkilökohtaisesti pelotti. Kun pääsin valtuustoon, mietin, että onko ihmisillä ollut odotuksia minua kohtaan ja olenko täyttänyt ne. Näyttöjen perusteella olen onnistunut täyttämään odotuksia valtuustotyössä, Karppinen kuvailee.

Riikka Karppinen ei istu ensi kaudella ainoana vihreänä valtuutettuna. Valtuustoon pääsevät hänen lisäkseen myös vuotsolainen Maija Hirvasvuopio , 68, ja 54-vuotias Seppo Aikio Seipäjärveltä.

- Odotimme, että saamme hyvällä tuurilla kaksi valtuustopaikkaa. Nyt niitä näyttää olevankin kolme. Vihreät on otettu vastaan Sodankylässä, Karppinen iloitsee.

Sodankylässä Keskustan ääniharavaksi nousi ensikertalainen Hanna Riipi. Eini Kivilompolosta tuli yhden kauden jälkeen varavaltuutettu. Valtuustossa istuva Pentti Rytisalo ei ollut ehdolla kuntavaaleissa. Pertti Tervo pääsi toiselle valtuustokaudelle ja sai kuudenneksi eniten ääniä koko kunnassa.
Sodankylässä Keskustan ääniharavaksi nousi ensikertalainen Hanna Riipi. Eini Kivilompolosta tuli yhden kauden jälkeen varavaltuutettu. Valtuustossa istuva Pentti Rytisalo ei ollut ehdolla kuntavaaleissa. Pertti Tervo pääsi toiselle valtuustokaudelle ja sai kuudenneksi eniten ääniä koko kunnassa.
Kuva: Elina Melamies

Sodankylän suurin valtuustopuolue, Keskusta, koki hienoisen menetyksen, kun paikkamäärä putosi kymmeneen. Sodankylän valtuuston koko pienenee 35:stä 27:ään, ja 11 paikkaa olisi pitänyt puolueen voimaluvun samana kuin kuluvalla valtuustokaudella. Puolueen oma ääniharava, suunnitteluasiantuntija Hanna Riipi , 34, keräsi kolmanneksi eniten ääniä. Ensikertalainen kertoo pähkäilleensä ehdokkuutta viime metreille.

- Olen ollut puolueen toiminnassa jo 15 vuotta. Päädyin siihen, että minulla on annettavaa, ja olen valmis tekemään töitä sen eteen. Ja kyllä pyyntöjäkin asettua ehdolle tuli, Riipi tunnustaa.

Myös kunnan toiseksi suosituin kunnallisvaaliehdokas on nainen. Kokoomuksen Tuula Annala , 58, on toisen kauden valtuutettu. Kokoomuksella on uudessa valtuustossa neljä paikkaa. Vaaliliitto Suomen Kristillisdemokraattien kanssa nostaa valtuustoon myös kristillisdemokraattien ainoan sodankyläläisen ehdokkaan, diakonissa Sari Aikion , 52. Hän on puolueensa ensimmäinen valtuutettu Sodankylässä.

Sodankylän toiseksi suurin puolue on Vasemmistoliitto, joka sai valtuustoon viisi paikkaa. Puolue kärsi hienoista tappiota edellisvaaleista. Myös Perussuomalaisia äänestettiin edellisvaaleja vähemmän.

Niiden sijaan SDP pystyi pitämään kaksi valtuustopaikkaa valtuuston pienenemisestä huolimatta.

Sodankylässä äänioikeutta käytti 60,2 prosenttia siihen oikeutetuista.

Sodankylän valtuustossa enemmistö on nyt uusia valtuutettuja. Valtuutetuista 16 aloittaa ensimmäisen kautensa valtuustossa, ja 11 on valittu uudelleen.

Lisätty 10.4. kello 9.35 kuva Keskustan vaalivalvojaisista Sodankylässä.